Історична подія: Азербайджан оголосив про контроль над важливим містом у Нагірному Карабаху

Читать на русском
Автор
4402
Загострення між двома країнами триває Новина оновлена 27 серпня 2022, 07:41
Загострення між двома країнами триває

Населений пункт з 1992 року знаходився на підконтрольній Вірменії території

Війська Азербайджану увійшли до міста Лачин, яке три десятиліття перебувало під контролем Вірменії через війну у так званому Нагірному Карабаху.

Відповідну інформацію у п'ятницю, 25 серпня, азербайджанський президент Ільхам Алієв написав на сторінці свого Twitter, відзначивши, що крім міста, військовим вдалося повернути ще й два селища.

"Сьогодні, 26 серпня, ми, азербайджанці, повернулися в місто Лачин. Азербайджанська армія розмістилася в Лачині. Села Забух і Сус були взяті під контроль. Вітаю всіх людей Лачина і Азербайджану з цією подією", – написав він.

Варто нагадати, що раніше з'явилася інформація про те, що росія передала Азербайджану контроль над населеними пунктами Лачин, Забух і Сус, фактично передавши Баку контроль над Лачинським коридором. Саме цей коридор є єдиним наземним маршрутом, який сполучає невизнану республіку із Вірменією.

На Лачинський коридор вказує синя стрілка. Темно-зеленим на карті позначено території, повернуті під контроль Азербайджану за наслідками угоди про припинння вогню. Помаранчевим - територія, що залишається під контролем НКР (зона відповідальності російського миротворчого контингенту). Блакитне - території, що перейшли під контроль Азербайджану під час бойових дій.

У рамках угоди, яка була укладена між Вірменією та Азербайджаном по закінченню війни на території Нагірного Карабаху у 2020 році, обидві сторони упродовж трьох років повинні були збудувати дорогу в обхід Лачинського коридору.

В результаті Азербайджан встиг здати свій маршрут експлуатацію раніше та вимагав від Вірменії здійснити те саме. Водночас росію закликали повпливати на Єреван, аби той вивів свої "миротворчі сили". Як наслідок, на початку серпня азербайджанські війська закріпили свої позиції, розпочавши у Нагірному Карабаху військову операцію.

Раніше "Телеграф" також повідомляв, що Азербайджан висунув Вірменії низку вимог, серед яких було повне виведення та роззброєння вірменських підрозділів у Нагірному Карабаху.

Також нагадаємо, одним із положень угоди між Азербайджаном та Вірменією було повне виведення вірменських підрозділів з Карабаху.