Захопив землі ЗСУ: у миколаївського фермера конфіскували врожай, він завдав збитків на мільйони

Читать на русском
Автор
1022
Аграрію повідомлено про підозру Новина оновлена 22 січня 2024, 15:23
Аграрію повідомлено про підозру. Фото Нацполіція

Чоловікові загрожує до пів року за гратами

У Миколаївській області фермера підозрюють у самовільному захопленні земель ЗСУ. Попередньо, він завдав майже 29 млн грн збитків.

Правоохоронці вже повідомили про підозру аграрію. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

"У період з вересня по жовтень 2022 року підприємець самовільно зайняв земельні ділянки загальною площею 406, 09 га. Зловмисник, не маючи відповідного рішення органу виконавчої влади про передачу у власність або надання у користування та укладеного і зареєстрованого договору оренди земельних ділянок, розташованих в межах території Миколаївського району, незаконно обробив та засіяв сільськогосподарською культурою землі державної власності", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ці ділянки мають цільове призначення — для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України. Своїми діями підприємець завдав державі збитків на суму 28 844 000 гривень.

Наразі поліція арештувала врожай фермера майже на шість мільйонів гривень. Його передали Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

"На підставі зібраних доказів та проведених експертиз, дізнавачі поліції повідомили 64-річному фермеру про підозру за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.197-1 КК України, тобто самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному власнику", — додали у поліції.

Тим часом, триває досудове розслідування. За скоєне правопорушення чоловіку загрожує до шести місяців арешту.

Раніше "Телеграф" писав, що в Україні вже три тижні, як діють нові умови розпродажу чорноземів. З 1 січня стартував другий етап земельної реформи. Тепер сільськогосподарські угіддя можуть купувати вже не тільки пересічні громадяни, а й юридичні особи, а ліміти продажу в одні руки зросли зі 100 до 10 000 гектар.