Звідки пішло прізвище нового головкома Сирського та до чого тут молочний продукт

Читать на русском
Автор
15504
Олександр Сирський
Олександр Сирський. Фото Колаж "Телеграф"

Цікава історія про генерала Сирського

В Україні новим Головнокомандувачем ЗСУ став Олександр Сирський замість Валерія Залужного. Його призначили на нову посаду 9 лютого.

"Телеграф" вирішив дізнатись звідки пішло прізвище Сирський та скільки в Україні людей.

Прізвище "Сирський" дуже рідкісне в Україні, всього є лише 13 його носіїв, більшість із яких мешкають у Львові. Є думка, що прізвища із закінченням на -ський/-цький в Україні мають польське походження, проте мовознавці також вважають, що такі прізвища могли носити представники шляхти чи семінаристи.

Карта поширення прізвища Сирський в Україні

Є ще інша версія цього прізвища. Сирський походить від прізвиська Сир, в основі якого лежить аналогічний іменник, що має значення "харчовий продукт, що виготовляється з молока, що згорнулося". Сиром могли прозвати людину, яка займалася виготовленням та/або продажем сиру. Не виключено, що таке прізвисько отримав любитель цього молочного продукту.

У деяких говірках сиром називали ділянку лісу, призначену для смолокурів. Мовою землекопів "сир" – це "кубічна міра землі, пласт землі". Таким чином, засновник роду Сирських міг бути працівником, який займається молокурінням, тобто вигонкою смоли з хвойних дерев. Оскільки топонімічні прізвища містили вказівку не лише на приналежність до конкретної сім'ї, а й на відношення до певного географічного об'єкта.

Раніше "Телеграф" розповідав, що у козацькі часи означало прізвище "Малюк", як у голови СБУ. Його предки могли мати специфічне почуття гумору.