Свідки ракетного обстрілу в Києві: "Після вибуху, я виглянула і побачила, що будинок сиплеться" (фоторепортаж)

Читати російською
Автор

У Голосіївському районі вщент вигоріло 8 поверхів

Внаслідок чергової ракетної атаки російських окупантів на Україну 7 лютого, у Києві серйозно постраждав 18-поверховий житловий будинок.

Велику пожежу рятувальники гасили понад дві години, а під завалами все ще можуть залишатися люди. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені.

"Телеграф" відвідав місце події та поспілкувався з очевидцями.

Тая Бєлан, "Телеграф"
Тая Бєлан, "Телеграф"

За словами одного з рятувальників пожежа зайнялася з 10 по 15 поверхи. Також загорілася двоповерхова будівля СТО, площа пожежі орієнтовно 800 м. кв. Загалом станом на 11:30 кількість загиблих в Голосіївському районі зросла до чотирьох.

Тая Бєлан, "Телеграф"
Тая Бєлан, "Телеграф"

Як розповідає одна з мешканок будинку, після того, як вона почула вибух — одразу зрозуміла що сталося.

— Я виглянула і побачила, що будинок сиплеться. Тоді швидко одягнулася та вибігла на вулицю. Одразу підбігла до машини, а вона вся у склі. Почала відганяти її. На моїх очах почався цей кошмар: пожежа, дим, крики люди…

Я була в такому стані, що просто дивилася і молилася. Людей виносили, виводили та рятували. Ви уявіть скільки людей у цій багатоповерхівці… Я дуже рада, що нас рятують. Це мені нагадало, який українці дружній народ, — каже вона.

За її словами, зараз вона відчуває лише сильний страх, досі трусяться ноги та руки, хочеться плакати, заспокійливі не допомагають.

— Я поки не знаю хто постраждав з наших знайомих, – ділиться жінка.

Тая Бєлан, "Телеграф"

Більшість мешканців будинку мають важкий шоковий стан і навіть не готові ділитися своїми емоціями.

Тая Бєлан, "Телеграф"
Тая Бєлан, "Телеграф"
Тая Бєлан, "Телеграф"

— Просто не вистачає на них зла…

Ці слова вирвалися з уст пані Валентини, мешканки 12-го поверху, коли вона дивилась на руїни свого дома. Її очі, наповнені сльозами та гнівом, не могли відвестися від жахливої картини.

— Я жила сама в однокімнатній квартирі. Після вибуху там немає ні балкону, ні рам, ні дверей… Точніше я навіть не знаю, що в мене там лишилося, бо поки не пускають. У мене залишилося там два коти. Я не знаю чи вони врятувалися, мені дуже боляче. Встигла схопити лише шапку і все. Інше дав рятувальник, — каже жінка.

Валентина Андріївна поки не знає куди йти, каже, звернулася до штабу, який розгорнули у школі.

— Я не взяла ні ключі, ні документи, ні пігулки. У мене був інсульт, тож дуже потрібні ті медикаменти. Це такий жах…

За її словами, вона жалкує, що не перейшла на українську мову ще раніше.

— Я б дуже хотіла, але поки що важко дається. Тобто я знаю українську, але погано розмовляю. Загалом я в Києві живу 50 років, а до того мешкала за 7 кілометрів до кордону з Білоруссю. Саме в цьому будинку я прожила 35 років, — розповідає Валентина.

Тая Бєлан, "Телеграф"
Тая Бєлан, "Телеграф"

На вулиці лютує сильний, навіть моторошний вітер. Поруч з будинком, що горів, він зніс дах з маленької будівлі.

— Мені страшно думати, що робиться в моїй квартирі, коли тут такий вітер, – ділиться ще одна згорьована жінка.

Тая Бєлан, "Телеграф"
Тая Бєлан, "Телеграф"

Як розповідають мешканці району, найбільше злякалися діти.

— Діти бачили це все: рятувальників, вогонь, крики. Зараз болісно реагують на кожні гучні звуки з будівлі. Ми після такого будемо ходити в укриття, — каже жінка.

Рятувальники, які протягом кількох годин боролися з вогнем, також намагаються заспокоїти людей. В коментарі "Телеграфу" вони діляться, що приїхали на виклик після робочої нічної зміни. Загалом це все дуже важке емоційне навантаження.

Тая Бєлан, "Телеграф"

Нагадаємо, під час масованої ракетної атаки російські війська застосували крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 з бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з території РФ. Ракети заходили на столицю кількома хвилями з різних напрямків. Сили ППО над Києвом та в районі столиці знищили приблизно два десятки ворожих ракет.