Виплати після демобілізації: на які гроші розраховують військові

Читать на русском
Автор
941
Український воїн Новина оновлена 26 лютого 2024, 12:39
Український воїн. Фото Генштаб ЗСУ

Для нарахувань є певні умови

Під час мобілізації та демобілізації військові отримають певні виплати. Після звільнення зі служби бійці мають право одразу на 5 різних нарахувань.

Як мовиться на сайті Chas.news, військові розраховуються на одноразову грошову допомогу, відшкодування за невикористану відпустку, компенсацію за неотримане речове майно, кошти для оздоровлення та на матеріальну підтримку для розв'язання соціально-побутових питань. Розмір кожної з цих виплат різний.

Хто з військових також може отримати одноразову грошову допомогу

Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які звільняються зі служби за станом здоров’я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Окрім того, на таку виплату розраховують бійці, що звільнились:

  • за віком;
  • у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
  • закінченням строку контракту;
  • у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі;
  • систематичним невиконанням умов контракту командуванням;
  • у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину віком до 18 років.

А от на 25% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше мають право:

  • офіцери, які проходять кадрову військову службу й звільняються за власним бажанням;
  • військовослужбовці (крім строковиків), які звільняються зі служби через сімейні обставини або з інших поважних причин.

Компенсація за не використану відпустку

У рік звільнення бійцям, які не використали щорічну основну відпустку або використали частково, виплачується грошове забезпечення відповідне до кількості днів відпустки або виплачується компенсація за невикористані дні щорічної основної відпустки.

Компенсація за неотримане речове майно

Військовослужбовці, які звільняються в запас або відставку, за їхнім бажанням отримують речове майно, яке не було отримане під час проходження служби, або грошову компенсацію за нього. Сума розраховується на підставі закупівельної вартості майна, за цінами, що діють на час звільнення.

Її здійснюють для бійців за місцем військової служби за їхнім рапортом на підставі наказу командира військової частини, територіального органу, територіального підрозділу, закладу, установи, організації, а командирам військової частини — наказу старшого командира.

Сума такої виплати мають вказати в заяві на підставі довідки про вартість речового майна. Довідку про вартість речового майна видає речова служба військової частини на підставі закупівельної вартості такого майна, розрахованої Міністерством оборони.

Якщо військовий загинув, то ця компенсація виплачується рівними частинами членам його сім'ї та утриманцям.

Кому з бійців передбачені виплати для оздоровлення

Якщо військовий під час служби не отримав оздоровчі, то їх йому нарахують після демобілізації на підставі наказу командира частина.

Сума оздоровчих має вираховуватися залежно від окладу, виплати за звання та надбавки за вислугу років.

Грошова підтримка військовим для розв'язання соціально-побутових питань

Таке нарахування передбачено бійцям після демобілізації для розв'язання соціально-побутових питань. Розмір такої виплати не може бути вищим за місячне забезпечення службовця з урахування всіх видів грошового забезпечення, крім винагород.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, в якому місті України військові або їх родини отримають від 500 до 50 000 тисяч гривень.