КНДР російські ракети робить краще ніж самі росіяни. Чого тепер чекати українцям

Читати російською
Автор

Експерт Defense Express Іван Киричевський пояснив, що собою представляють ракети КНДР

По ракетам від Північної Кореї для РФ. У цій темі ми ще на тому етапі, який можна описати фразою "not great, not terrible", як в одному популярному серіалі з нашого минулого життя – тобто коли рівень загрози уже і так емпірично зрозумілий, але ще не вистачає цифр для точної оцінки.

Давайте тут почнемо з того, що згадувана раніше KN-23, вона ж "Кімскандер", вона ж північнокорейська копія російського "Іскандера" — ймовірно лише один із типів балістичних ракет, які КНДР могла передати Росії.

Бо, наприклад, на тому слайді з брифінгу Білого Дому (під дописом), де власне вперше і було заявлено, що росіяни отримали північнокорейські ракети, фігурує не тільки "Кімскандер", але й KN-24 – північнокорейська покращена копія ATACMS. Бо по KN-24 підтверджені характеристики виглядають так – дальність стрільби до 400 км, бойова частина до 500 кг.

На тому ж брифінгу Кірбі заявляв про те, що росіяни отримали від північних корейців і навіть балістичні ракети з дальністю стрільби до 1000 км.

Така вказівка може говорити про "Хвасон-9" — локальну модифікацію радянського ОТРК "Ельбрус", яка отримала значно вищу дальність стрільби, аніж в оригіналу.

По суті, це балістична ракета середньої дальності, а проти таких треба одразу ті самі протиракетні THAAD, котрі коштують по 2 мільярди доларів за штуку.

Та й сам KN-23 можна назвати покращеною копією російського "Іскандера". Бо ця північнокорейська ракета має на 190 км більшу дальність стрільби (тобто 690 км), на відміну від російського оригіналу.

Ні, в Китаю своєї копії "Іскандера" нема, тому тут точно виключений варіант, що це мовляв КНР передала Росії балістичні ракети, а Північну Корею використала як "посередника".

Але натомість китайці мають та виготовляють копії інших ракет – Х-55 та "Калибр", і це нам кгм багато що може пояснити в плані того, чому санкції не вплинули на темпи виробництва ракетної зброї в росіян.

У відкритому доступі нема бодай оціночних даних, яку кількість ракет взагалі має КНДР, і який темп виробництва можуть забезпечити наявні потужності.

Навіть по уже переданим для РФ ракетам є хіба що неозначене "кілька десятків".

Тому тут можна хіба що навскидь припустити – якщо в росіян є близько 200 балістичних "Іскандерів", то "кілька десятків" KN-23 можуть збільшити запас балістики в рашистів орієнтовно на 10-15%. Але це підрахунки "на колінці", у міру надходження нових даних картина для нас може погіршитись.

Є певний парадокс, що Росія отримала ракети від Північної Кореї уже зараз, коли російський ВПК витримує темпи виробництва до 30 балістичних та 12 крилатих "Іскандерів" на місяць.

А не минулої зими, коли російська "оборонка" ледь витягувала по 5-6 балістичних та 1-2 крилаті "Іскандери" на місяць.

Але з іншої сторони, навіть в нинішній ситуації для росіян брати північнокорейські ракети може бути цілком прагматичною темою.

За деякими даними, за 2022 рік рашисти відстріляли мінімум 800 балістичних "Іскандерів", тобто десь по 80-100 ракет лише цього типу на місяць, і такі темпи вони явно хочуть повторити.

Що ми, що західні аналітики із кампанії РФ у Сирії не врахували один дуже важливий момент – росіяни цю кампанію витягнули не тільки килимовими бомбардуваннями; не тільки відстрілом 200 далекобійних крилатих ракет Х-101/Х-555/ "Калибр"; не тільки першими імпровізаціями із пуском протикорабельних ракет Х-35У та П-800 по наземних цілях; але й взагалі-то інтенсивним використанням ракетних комплексів "Точка" та "Ельбрус" армії режиму Башара Асада, котрі схоже увійшли в категорію "необлікованого ресурсу".

Можна навіть редукувати, що Північна Корея російські ракети робить краще за самих росіян. Приклад цьому хоча би той факт, що KN-23 за своєю конструкцією виявилась спрощенішою за "Іскандер"; а чим спрощеніше "изделие", тим більше можливостей для масового виробництва. Такі справи.

Джерело: пост Киричевського у Facebook