Ракетні удари росіян зменшують фінансування нашої армії

Читать на русском
Автор
590
На фінансування ЗСУ заборонено використовувати міжнародні гроші
На фінансування ЗСУ заборонено використовувати міжнародні гроші. Фото Відкриті джерела

Народний депутат Ярослав Железняк пояснив, що треба робити, щоб Україні вистачало грошей на армію

У Мінекономіки переглянут макропрогноз у зв'язку з масованими ракетними ударами по об'єктах енергетики.

І це достатньо логічно, що відсутність електрики буде негативно впливати на економіку. У кав’ярні немає світла -> вона не працює -> менше продасть кави, менше зарплат та податків у бюджет.

І тут очевидно, що ворог використовує атаки на енергетичну інфраструктуру не тільки, щоб тероризувати населення, але і щоб зменшити наші військові видатки.

Нагадаю, що всі військові видатки ми фінансуємо "на свої": податки, митні платежі, дивіденди, приватизація та націоналізація. Міжнародні гроші заборонено.

Тепер до цифр. Бюджет 2023 року:

- доходи 1,3 трлн грн;

- видатки на національну безпеку і оборону 1,14 трлн грн.

Відповідно, якщо падіння у доходах на -10%, нам ледве буде вистачати власних грошей на армію.

Звичайно ми зможемо ще "надрукувати" і застосувати інші креативні підходи, але все це достатньо ризиково.

Тому питання виконання доходної частини бюджету і, головне, раціонального його використання далі — це питання вже військової важливості.

Що треба зробити:

- Всі наші доходи мають йти тільки на військові потреби. Вже якщо непотрібно, то по за залишковому принципу на інші видатки.

Ніяких прихованих соц-економів під виглядом "Фондів ліквідації наслідків війни", який наповнюється грошима від націоналізації. Школу на окремому окрузі можна поремонтувати і за гроші з міжнародної підтримки, а військовим зарплату ми платимо тільки "зі своїх". Буду вносити відповідні зміни в закони.

- Щось зробити з митницею та БЕБ. Митниця це просто зараз став якийсь корупційний сором, де відверті чорти, через яких втрачаємо до бюджету 10-12 млрд в місяць. Ну і БЕБ, які в упор не бачать відвертих економічних злочинів, і своєю бездіяльністю теж на 50-100 млрд грн мінусують доходи. І там і там негайно потрібні кадрові рішення.

Ще раз, виглядає, що ворог, обстрілюючи енергетичну інфраструктуру, переслідує цілі знищити фінансування нашої армії.

І всі хто використовують гроші бюджету зараз неефективно, або взагалі їх крадуть — тупо йому допомогають в цьому, — вважає Ярослав Железняк.