Іранські ракети у росіян підійдуть лише для терору

Читать на русском
Автор
2402
Ракети Zolfaghar
Ракети Zolfaghar

Офіцер Армії оборони Ізраїлю та військовий аналітик Ігаль Левін пояснив, що собою представляють ракети, які росія може отримати від Ірану.

Невеликий лікнеп по іранських ракетах Fateh-110 та Zolfaghar

Ці ракети ґрунтуються на базі некерованої ракети Zelzal-2. По суті, наступним поколінням були додані системи наведення. Тобто всі ці ракети, по суті, з одного сімейства.

Дальність у Fateh-110 та Zolfaghar – 300 та 700 км відповідно. Бойова частина складає 450 кг та 650 кг у деяких модифікацій.

Є різні дані щодо точності цих ракет. Від 3 до 70 метрів. Як бачимо, це різні значення. Цифра в 3 метри це, мабуть, дезінформаційне вкидання, і мені бачиться, що реальна точність це 50-70 метрів. Наприклад, у 2019 році в Ізраїлі рапортували про іранський запуск ракет Zolfaghar, де з 7 випущених ракет в ціль потрапили лише 2.

Це взагалі типовий почерк Ірану — завищувати ТТХ своїх озброєнь у рамках психологічної війни та залякування ворога.

Але так чи інакше, це грізна зброя, і поки що не зрозумілий справжній масштаб їхнього виробництва. Ракетами Fateh-110 Іран озброює, у тому числі й угруповання "Хезболла" — свої проксі-сили у Лівані. Якщо Іран таки передасть ці ракети Росії, це буде додатковий інструмент ракетного терору ("точність" 50-70 метрів не дозволяє використовувати їх інакше), спрямованого на знищення громадянської інфраструктури в Україні.

Швидкість цих ракет варіюється від 3,5 до 5 Маха в останніх моделей Zolfaghar, і, за заявами самих іранців, це складні для перехоплення цілі.