Захід допоміг Китаю, завалив грошима росію, а тепер хапається за голову – як же так?

Читать на русском
Автор
7595
Сі Цзіньпін та владимир путін
Сі Цзіньпін та владимир путін

Журналіст Айдер Муждабаєв спеціально для "Телеграфу" прокоментував загрозу росії та Китаю для всього світу

Президент України Володимир Зеленський увечері 3 серпня зазначив, що суттєве зростання напруги у світі, яке спостерігається останніми днями на Балканах, на Тайвані чи Нагірному Карабаху, є наслідком того, що глобальна структура безпеки не спрацювала. За його словами, на ці проблеми Україна вказувала міжнародній спільноті з 2014 року, коли росія окупувала Крим та частину Донбасу.

З початку повномасштабного російського вторгнення я готовий підписатися майже під кожним словом Зеленського. І в цьому випадку – він абсолютно правий. Руйнування російської системи глобальної безпеки – це речі, про які всі розумні люди кричали давно. Але їх ніхто не чув, бо вуха Західного світу були і частково залишаються заткнутими грошовими купюрами.

Сьогодні день народження Барака Обами (44-му президенту США, який обіймав цю посаду з 20 січня 2009 року по 20 січня 2017 року, виповнився 61 рік – прим. ред.). На мою думку, саме при цій людині було поставлено остаточну точку в руйнуванні глобальної системи безпеки. Якби в 2014 році Обама наказав американським кораблям блокувати Крим, на який напали росіяни, можливо, була б криза а-ля Карибська.

Але росія відійшла б.

Обама цього не зробив. І зруйнував остаточно все.

Якщо світ реально хоче врятуватися, він має усвідомити – час терапії та демонстрації сили минув. Настав час застосовувати хірургію, пускати в хід силу.

Очевидно, що Україна, яка сама протистоїть на полі бою російській агресії, має отримати безлімітний потік озброєнь і боєприпасів.

Цю війну справді можна закінчити нашою перемогою. Але лише за умови безмежного потоку в Україну допомоги партнерів у вигляді зброї, снарядів, ракет тощо. Українська армія воює героїчно. Але нам від понад 50 країн, що входять до формату "Рамштайн", потрібен, наголошую, безмежний потік озброєнь.

А щодо питання про страх ядерної війни (чи не натисне путін кнопку?), скажу – боятися цього так само безглуздо, як того, що якась машина раптом зб’є тебе на пішохідному переході.

Якщо водій божевільний – його нічого не зупинить. Але треба робити все, щоб божевільні не сиділи за кермом.

А Захід цим шаленим водіям дав такі розкішні тачки! Допоміг відбудуватися та зміцнитися Китаю, завалив грошима росію – і та пустила їх на війну. А тепер у США та Європі хапаються за голови — як же так, як же так?!

А чого ви у своїх Гарвардах навчалися, якщо не побачили в росії загрозу – головну для всього людства? Як ви не могли спрогнозувати такого?!