Путін хоче укладати угоду, отримавши весь Донбас, сухопутний коридор у Крим, відрізавши Україну від Азовського моря

Читать на русском
Автор
29078
Питання Донбасу вирішуватимуть на особистій зустрічі путіна та Зеленського
Питання Донбасу вирішуватимуть на особистій зустрічі путіна та Зеленського. Фото Колаж "Телеграфу"

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький розповів про плани путіна і як від них залежатиме переговорний процес.

Президент України Володимир Зеленський напередодні нового раунду переговорів із країною-агресором заявив, що український народ погодиться лише на перемогу у війні проти росії. І що ми не готові на обговорення територіальної цілісності нашої країни.

А керівник делегації України на переговорах Давид Арахамія запевняє, що російська сторона на переговорах нібито погодилася на референдум як спосіб набуття Україною нейтрального статусу.

Але судячи з усього, поки Маріуполь не буде взято, поки Росія не отримає вихід до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей — навряд чи вона буде серйозно обговорювати. Швидше – проводити імітацію переговорів. Традиційно Кремль хоче сідати за обговорення тих чи інших угод, виступаючи з сильнішої позиції, ніж опонент.

Тут ще прозвучало, що Крим росіянами не обговорюється, а питання Донбасу вирішуватимуть під час особистої зустрічі президентів України та Росії. Яка поки що незрозуміла, коли буде – і чи буде…

Тобто поки розмови йдуть, виходить, лише навколо досить складної схеми з нейтральним статусом України та певних гарантій безпеки.

На думку путіна, він має отримати весь Донбас, сухопутний коридор до Криму, відрізавши Україну від Азовського моря – а потім вже можна поговорити.

Ми це розуміємо. І всіляко намагаємось зірвати плани агресора. Остаточні переговорні позиції формуватимуться на полі бою. Умовно кажучи: якщо росіяни візьмуть Маріуполь – буде одна позиція переговорів, не візьмуть – інша.

Щодо гарантій безпеки для України, не бачу поки що ентузіазму їх надавати ні з боку США, ні з боку Великобританії, яких ми дуже сильно чекаємо. Плюс — я так і не зрозумів, що означають гарантії з боку Росії? Поки що ясно, що йде ламання нинішньої системи міжнародної безпеки.

Американці вважають (і, мабуть, говорять про це українському керівництву), що нам важливо протриматися ще хоча б місяць-півтора. У Росії на той час буде ще гірша ситуація з економікою, розкриється ще більше її звірств, вона ще більше послабшає, там почнуться все більш очевидні внутрішні розбрід і хитання. І буде шанс дотиснути її на набагато вигідніші для України, Європи, США умови мирної угоди.

Тож нам треба триматися. Попри постійні обстріли, на всі більш запеклі дії з боку Росії. Адже вона тисне спеціально. Тому що одна частина українців готова воювати до кінця, мстити, не прощати. А інша частина готова домовлятися вже зараз, аргументуючи це тезою "скільки ми ще маємо принести жертв у цій війні, яку настав час закінчувати?" І ось за другою аудиторією, а не лише за об’єктами інфраструктури, житловими будинками тощо – і б’є Росія своїми ракетами.