Війна — день 39: Київська область звільнена від окупантів, але росія продовжує завдавати ракетних ударів

Читать на русском
Автор
10850
Головні новини України за 3 квітня
Головні новини України за 3 квітня

Оперативно про головне за день.

В Україні розпочався 39-й день від початку повномасштабного військового вторгнення російських військ. Захисники нашої країни продовжують звільняти населені пункти на низці напрямків і вже повністю звільнили від росіян Київську область, проте супротивник залишив за собою кривавий слід з убитих мирних громадян нашої країни. Зокрема у Бучі перед відступом окупанти влаштували масові розстріли прямо посеред вулиць. Крім того, росіяни продовжують наносити ракетні по різних українських містах, серед яких опинилися Полтава та Кременчук.

У цій трансляції "Телеграф" повідомлятиме про найважливіші події, що відбулися в Україні 3 квітня. Більш оперативно про те, що відбувається можна дізнаватись у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Мер Тернополя Сергій Надал підтвердив, що у місті було чутно вибух.

Також повідомляється про вибухи у деяких інших містах та областях на заході України.

22:30 У Тернополі пролунав сильний вибух, повідомляють місцеві ЗМІ та телеграм-канали. Яких-небудь подробиць поки що немає. До цього в більшості регіонів України, включаючи Тернопільську область, було оголошено повітряну тривогу.

22:00 Зеленський запросив Меркель та Саркозі до Бучі.

Зеленський заявив про створення в Україні спеціального механізму правосуддя для розслідування злочинів російських окупантів.

Російські окупанти обстріляли лікарню у Рубіжному Луганській області.

21:00 Жителів Донецької області закликали виїхати в безпечні місця, якщо вони мають таку можливість, оскільки є ймовірність, що ситуація там ускладнюватиметься.

У Гомельську область Білорусі надходить все більше російської техніки.

Внаслідок ударів по Миколаїву до лікарень було доставлено 14 людей, 11 з них знадобилася госпіталізація.

20:00 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російській владі доведеться відповісти за злочини у Бучі.

Німеччина не готова надати Україні 100 одиниць БМП Marder, які наша країна запросила минулого тижня для боротьби з російськими окупантами.

19:00 Зі звільнених районів Київської області вивезли 410 тіл загиблих мирних жителів, судмедексперти вже оглянули 140.

Міноборони Росії вкотре шокувало цинізмом, назвавши фото та відео з Бучі та інших передмість Києва "постановкою". Але одразу ж попалося на своїй брехні, як завжди.

18:00 Зеленський звернувся до матерів солдатів росії: "Подивіться, яких ублюдків ви виростили".

"Тіла знайшли у братській могилі": росіяни вбили українського футболіста та його родину.

17:00 Від офіційних осіб західних країн продовжують надходити реакції на трагедію у київських передмістях.

"Слава Україні" та "Хай живе Грузія": українські бійці та грузинські добровольці у звільненому Гостомелі святково спалили російський прапор.

16:00 Російських окупантів вдалося викинути з Київської області, але вони не полишать спроб зайняти українські міста. Наразі ворожа армія концентрує зусилля на території Донбасу, а найближча їх ціль — місто Слов'янськ у Донецькій області.

15:00 Бійці голови Чечні Рамзана Кадирова в черговий раз стали посміховиськом — цього разу кадировці зганьбилися з "гуманітаркою" для мешканців Маріуполя.

14:00 Мер Миколаєва заявив, що місто зазнало декількох ракетних ударів.

Підрозділи Десантно-штурмових військ Збройних сил України 3 квітня взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку державного кордону України з Білоруссю.

13:00 Заступника голови Наглядової ради "Укрзалізниці" Сергія Лещенка було помічено на закритій вечірці у Києві під час війни. "Спалив" чиновника популярний український тревел-блогер Антон Птушкін.

Під Ізюмом ЗСУ збили ще один літак росіян.

12:00 Посол України в Берліні Андрій Мельник вважає, що німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр несерйозно ставиться до необхідності перегляду колишньої політики щодо росії після того, як путінські війська вторглися в Україну. Більше того, Мельник звинуватив політика у надмірній співпраці та підтримці диктатора путіна.

Радник президента України Олексій Арестович повідомив, що йому надали військове звання підполковника.

11:00 Станом на 3 квітня втрати ворога становили вже близько 18 тисяч солдатів.

Радник голови ОП Михайло Подоляк показав страшні фото з Бучі та звернувся до Заходу: "Київська область. Пекло 21 століття. Тіла розстріляних чоловіків та жінок зі зв'язаними руками. Найжахливіші злочини нацизму знову в Європі. Це навмисно зробила росія. Введіть ембарго на енергоресурси, закрийте порти. Зупиніть вбивства зараз!".

10:00 Польський віце-прем'єр та лідер правлячої партії Ярослав Качинський заявив, що країна відкрита для розгортання ядерного озброєння США.

09:00 У Фінляндії заявили, що рішення про вступ до НАТО потрібно ухвалити цієї весни.

Російські війська атакували Одесу з повітря і частину ракет вдалося збити українській протиповітряній обороні.

У Генштабі ЗСУ повідомляють, що російські командири та солдати масово відмовляються брати участь у війні в Україні.

08:00 Російська сторона на переговорах висловилася зі своєю оцінкою — Володимир Мединський заявив, що нібито це те, чого добивалася рф.

Армія росії намагається зосередитися на сході України. Це показує нову карту бойових дій, але росвійська зіткнулися з внутрішньою проблемою.

Загальна карта бойових дій в Україні на 3 квітня
Загальна карта бойових дій в Україні на 3 квітня

07:00 В Одесі після оголошеної повітряної тривоги пролунала серія вибухів. Очевидці повідомляють про пожежу.

05:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон наполягає на необхідності постачання Україні протикорабельних ракет, щоб вона могла забезпечити захист узбережжя від обстрілів з моря, пише газета "The Times" з посиланням на британських чиновників.

росія виявилася нездатною знищити системи ППО України і це серйозно підірвало здатність її сухопутних військ до наступу, йдеться у звіті британської розвідки.

04:00 Повідомляється, що в обложеному росіянами Маріуполі загинув литовський кінорежисер-документаліст Мантас Кведаравічюс.

03:00 П'ятий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії закриватиме виявлені за останній місяць лазівки для обходу раніше введених обмежень, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

02:00 На Донеччині 2 квітня загинула одна людина і п'ять людей отримали поранення.

01:00 Місцеві телеграм-канали повідомляють про звуки вибухів у Харкові та Херсоні.

Генштаб ЗСУ підтверджує відхід російських військ за низкою напрямків за межі території України та зазначає продовження активних бойових дій у Донецькій області.

00:00 Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні:

  • російські війська прагнуть захопити схід та південь України;
  • розкритикував ідею щодо зміни гімну України;
  • висловив подяку жителям Енергодару, які вийшли на мітинг проти окупантів;
  • різко розкритикував прем'єр-міністра Угорщини за проросійську позицію.

2-го квітня Повітряні Сили ЗС України уразили вісім повітряних цілей:

  • 2 літаки (попередньо винищувачі-бомбардувальники Су-34);
  • 1 вертоліт;
  • 1 БпЛА (ОТР);
  • 4 крилаті ракети.

Ударна авіація під прикриттям винищувачів продовжує наносити ракетно-бомбові удари по скупченню військ, колонах техніки, логістичних центрах та живій силі окупантів.

Події російсько-української війни за 31 березня описані у матеріалі: "Війна — день 36: росія продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці, але не припиняє обстрілювати міста України".

Про те, що відбувалося в Україні 1 квітня, можна дізнатися у статті: "Війна – день 37: санкційний зашморг затягується, але росія не залишає планів взяти Київ".

Інформація за 2 квітня доступна у матеріалі: "Війна – день 38: окупанти вдарили по Полтаві та Дніпру, а ЗСУ звільняють Київщину"