Вилікують після демобілізації: психолог назвала дві основні сексуальні проблеми військових

Читать на русском
Автор
2079
Ян Доброносов, "Телеграф" Новина оновлена 30 листопада 2023, 17:09

Війна впливає і на нашу нервову систему.

Війна змінює сексуальну поведінку людей. Стрес, що переживається на війні, може призводити до проблем у ліжку.

Про те, що і як впливає на інтимне здоров’я військових "Телеграф" дізнавався у психолога та сексологині Святослави Федорець. Вона за приклад навела думку лікаря, який займається відновленням військових, і до нього часто приходять військові із запаленням. Але у громадянське життя вони повертаються на 2-3 дні і завтра знову їдуть на фронт. Так що лікар каже, що немає сенсу починати, якщо немає можливості дотримуватися регулярності лікування.

"От якби воно по-дурному зараз не звучало, але лікування та відновлення пропонують після повної демобілізації", — каже лікар.

Федорець пояснює, що бойові дії та війна впливають і на нашу нервову систему. Коли чоловік перебуває на війні, у нього активізується симпатична нервова система, яка відповідає за реакції "бий", "біжи" або "завмри". А щоб ми зайнялися сексом, у нас має активізуватися парасимпатична нервова система, яка відповідає за розслаблення та відновлення.

" І я завжди наводжу військовим метафору: "Чи було у вас в житті, щоб ви запізнювалися і бігли на потяг? Чи хотіли ви тоді сексу?" Мені кажуть: "Та який секс, про що ви говорите?"

Бо в такій ситуації була активована симпатична нервова система, у вас була задача зробити те, що важливо — встигнути на потяг. Так само і на війні. Поки у військового активована симпатична нервова система, у нього може не бути ерекцій, вони можуть бути нестабільні, нестійкі, він може дуже швидко кінчати. І коли ми пояснюємо це військовому, то знімаємо з нього тривогу та хвилювання з приводу того, що сексуальні функції змінились", — каже сексолог.

Більше про важливі особливості та зміни у сексуальній поведінці під час війни, що нормально, а що ні, а також як долати всі ці проблеми, ви можете прочитати у повній версії інтерв’ю Святослави Федорець "Телеграфу" під назвою "Жорсткий секс із чоловіком-військовим і "роман" з окупантом: що треба знати про інтимні стосунки під час війни".

Раніше ми писали про те, що сексолог пояснила дружинам, як підтримати бійця, котрий прийшов додому на кілька днів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.