Чекати повістки на ВЛК? Що змінить закон про скасування обмежено придатних

Автор
1859
Фото ілюстративне Новина оновлена 04 квітня 2024, 10:23
Фото ілюстративне. Фото Колаж "Телеграфу"

Кабмін має три місяці, аби внести ясність у правила і список хвороб. Поки усе по старомe

В Україні скасували категорію обмежено придатних. Цим людям треба буде повторно пройти комісію. Але не зараз. Старі правила ще діятимуть кілька місяців.

Адвокат з військового права Анна Ляшенко пояснила "Телеграфу", що виконавча влада має три місяці на забезпечення погодження нормативно-правових актів з нормами закону.

Лише після прийняття нових наказів почнеться переогляд обмежено придатних. За цей час ми маємо дізнатися більше важливих деталей.

Як було

Досі військовозобов’язані від 18 до 60 років поділялися на 3 категорії за станом здоров’я. Категорію визначає військово-лікарська комісія (ВЛК): придатні, непридатні та обмежено придатні (Категорія "В").

Категорія "В" — це непридатність у мирний час, але у воєнний є вже "обмеженою придатністю". Тобто вас можуть мобілізувати, але за станом здоров’я не можуть давати саме важку "посаду" на кшталт штурмовика. Обмежена придатність встановлює, що людина не може робити. Але не встановлює, де. Тому багато обмежено придатних перебувають на "нулі".

Згідно з наказом Міноборони №402, обмежено придатні мали служити в: укомплектуванні частин другої черги, частинах або підрозділах забезпечення, військкоматах (ТЦК і СП), установах, організаціях, навчальних закладах.

Обмежено придатні не могли служити в:

  • десанті,
  • плавскладі флоту,
  • морській піхоті,
  • спецспорудах.

Що далі

Анна Ляшенко підкреслює, що тепер на законодавчому рівні треба прописати усі правила. Адже зараз ми маємо лише одне речення.

"Порядок проходження ВЛК регулюється наказом Міністерства оборони № 402 для військовослужбовців Збройних Сил України, наказом Адміністрації ДПСУ №333 для прикордонників і наказом МВС №285 для поліції та НГУ. І всі вони побудовані таким чином, що відповідно до стану здоров'я, хвороб визначається ступінь придатності, непридатності або обмеженої придатності до проходження військової служби. Виключення категорії "обмежено придатний" призведе до необхідності визначитись який стан здоров’я, хвороби тепер лікарі будуть відносити до категорії придатний або непридатний до військової служби", — пояснює Ляшенко.

Тобто, спочатку протягом трьох місяців будуть розроблені зміни до цих наказів. Тоді вже почнеться процедура перегляду.

"Лише після прийняття наказів буде зрозуміло, за якими критеріями буде визначатись ступінь придатності або непридатності до проходження військової служби", — пояснює Ляшенко.

Часові рамки

Закон набуде чинності через 30 днів після підписання президентом Володимиром Зеленським. Це 4 травня.

Окрім того, Кабмін має три місяці на розробку змін до цих наказів.

Що зміниться для цивільних

Обмежено придатні військовозобов’язані, які не служать на цю мить, швидше за все знову отримають повістки.

У законі прописано, що є 9 місяців з дня набрання чинності, аби пройти повторний огляд. Але є нюанс. У законі не прописано те, що людина зобов’язана з’явитися сама, пояснила юрист Анна Ляшенко. Тому — після повістки.

"Військовозобов’язаним, скоріш за все, будуть видані нові повістки для проходження ВЛК. Закон не містить конкретного строку, протягом якого громадяни зобов’язані з’явитись на проходження ВЛК. Тому формулювання в законі "підлягають переогляду" свідчить про те, що ТЦК будуть самостійно визначати строки прибуття громадян для переогляду", — каже юрист.

Ті, хто прямо зараз проходить ВЛК, будуть визнані обмежено придатними. Якщо ці військовозобов’язані будуть мобілізовані – то після того, як закон з новим наказом запрацюють, їх на ВЛК направить військова частина.

Якщо ці військовозобов’язані не будуть мобілізовані – то протягом 9 місяців отримають повістку на нове проходження ВЛК.

Військові втратять доплати?

На військових це позначається більше, каже юрист. По-перше, в нас є військовослужбовці, які отримали поранення під час захисту Батьківщини, були визнані обмежено придатними та виведені поза штат.

"Зараз такі військовослужбовці отримують оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років, а також додаткову винагороду у розмірі 20 тис. 100 грн. Виключення категорії обмежено придатних свідчить про те, що цієї доплати більше не буде", — прогнозує Ляшенко.

Ті, хто в строю — будуть отримувати звичайне грошове забезпечення.

По-друге, це позначається і на переведенні. Зараз якщо обмежено придатний військовослужбовець служить в ДШВ, то він подає рапорт на переведення у зв’язку зі своїм станом здоров’я.

Виключення категорії обмежено придатних виключає можливість переведення на цій підставі.

"Треба враховувати, що ті військові, які подали рапорти на переведення зараз, мають встигнути перевестись. Принаймні я на це сподіваюсь", — каже юрист.

Демобілізованих також стосуватиметься норма про ВЛК.

Як мають проходження ВЛК ті, хто на передовій?

Поки не розроблені нові накази про проходження ВЛК. Але швидше за все, це буде групами та контрольовано, але стосуватиметься лише обмежено придатних.

Нагадаємо, що 2 квітня президент України Володимир Зелінський підписав одразу декілька важливих законопроєктів щодо мобілізації. Докладніше про них ви можете прочитати в нашому матеріалі.