Росія звинуватила Україну в отруєнні ватажка бойовиків "ЛНР": приплели і зрадника Сальдо

Читать на русском
Автор
5460
Ватажок так званої "ЛНР" Леонід Пасічник
Ватажок так званої "ЛНР" Леонід Пасічник

У російських ЗМІ раніше про отруєння не повідомляли

У радіаційних військах Міноборони РФ заявили про "важке отруєння" так званого "голови ЛНР" Леоніда Пасічника. Зазначають, що інцидент стався наприкінці 2023 року. Звинувачують у всьому традиційно Україну і погрожують Гаагою.

Про це пише російське видання Meduza, посилаючись на слова начальника радіаційного, хімічного та біологічного захисту військ РФ Ігоря Кирилова. Посадовець доповів про це на брифінгу в Міноборони РФ.

"У грудні 2023 року призначений Росією голова самопроголошеної ЛНР Леонід Пасічник отримав важке отруєння фенольними сполуками… Кирилов звинуватив в отруєнні Збройні сили України, які "використовують токсичні сполуки не лише під час воєнних дій, а й для проведення терористичних актів", — пише видання.

Росіяни розстріляли українських полонених

Також зазначається, що сам Пасічник своє гадане отруєння фенолами не коментував. У російських ЗМІ про це отруєння раніше теж не повідомлялося.

Кирилов не розповів подробиць про отруєння Пасічника, однак нагадав, що у серпні 2022 року, також з ознаками отруєння, був госпіталізований Володимир Сальдо — призначений Росією губернатор тимчасово окупованої Херсонської області. За словами Кирилова, лабораторні дослідження виявили в пробах Сальдо речовину рицин, включену до списку конвенції про заборону хімічної зброї.

Разом з тим, в опублікованих матеріалах Міноборони РФ зазначається, що під час брифінгу російський посадовець навів цілу низку прикладів, коли Збройні сили України, нібито використовували отруйні речовини щодо російських військовослужбовців.

Звіт Кирилова щодо отруєння "високопосадовців РФ"

"19 серпня 2022 року було застосовано токсичний хімікат, який є аналогом бойової отруйної речовини "Бі-Зет". Аналогічна речовина була виявлена 28 січня 2024 року в ході оперативно-розшукових заходів у сховку на території міста Мелітополь. 8 та 16 лютого 2023 року зафіксовано випадки застосування синильної кислоти з використанням безпілотників", — відзвітував Кирилов.

Щоправда, начальник радіаційного, хімічного та біологічного захисту військ РФ не назвав прізвища інших "високопоставлених посадових осіб", яких нібито теж намагалися отруїти ЗСУ.

Хто такий Пасічник

Леонід Пасічник — колишній полковник СБУ. У 2014 році очолив т.зв. "міністерство держбезпеки ЛНР". Ватажок терористичного угруповання "ЛНР" з листопада 2017 року, другий після Ігоря Плотницького. У 2023 році після вистави на тимчасово окупованих територіях України, яка мала б імітувати вибори "глав нових регіонів", призначений Росією так званим "головою ЛНР".

Хто такий Сальдо

Володимир Сальдо — народний депутат України VII скликання від "Партії регіонів", з 2002 до 2012 року обіймав посаду міського голови Херсона. Депутат Херсонської міської ради у 2015-2022 роках. Після початку вторгнення прийняв російське громадянство. У 2023 був призначений "губернатором" Херсонської області.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про отруєння Сальдо. Щоправда, тоді "колєгі" колаборанта спростовували інформацію щодо ймовірного отруєння зрадника.