Недопрацювали важливий момент: у Пентагоні зробили відверту заяву щодо зброї для України

Читать на русском
Автор
5726
Ілюстративне зображення
Ілюстративне зображення. Фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Відсутність далекоглядності в цьому питанні викликає занепокоєння

Пентагону не вдалось заздалегідь підготувати адекватні плани, аби ефективно підтримувати обслуговуванням бойових машин, таких як танки M1, а також перехоплювачів ППО Patriot українськими бійцями. Таку заяву зробив генеральний інспектор Міністерства оборони США Роберт Сторч.

Про це пише Bloomberg. Зазначається, що це питання стало більш нагальним після проблем з ухваленням надання допомоги Україні від США.

"Міністерство оборони надало Україні бронетехніку та системи протиповітряної оборони без плану забезпечення їх довгострокової служби", — заявив генеральний інспектор, оприлюднивши два звіти у вівторок 20 лютого. "Хоча Міністерство оборони зараз працює над розробкою такого плану, відсутність далекоглядності в цьому питанні викликає занепокоєння, і це слід негайно виправити".

Серед наведених прикладів Сторч зазначив, що Пентагон "провів базові навчальні курси з експлуатації та технічного обслуговування систем протиповітряної оборони Patriot, а також початкових частин і витратних матеріалів", але не запровадив "поглибленого навчання для вирішення завдань технічного обслуговування, процесу для передбачення потреб у підтримці та систему постачання для забезпечення запасними частинами або засобами, необхідними для виконання діяльності з підтримки".

Це питання стало більш нагальним у зв’язку з тим, що наразі відправка додаткової зброї в Україну зупинилась через республіканську опозицію в Палаті представників США. Тож і збільшилась потреба підтримувати зброю, яка вже була відправлена.

Видання нагадує, що станом на серпень минулого року Пентагон передав 186 бойових машин Bradley, 189 бойових машин Stryker і 31 танк M1 Abrams, а також невизначену кількість Patriot, згідно з другим із двох звітів.

Без запланованої підтримки — включаючи належні запасні частини, боєприпаси та технічне обслуговування — "українці не зможуть підтримувати ці системи озброєнь у своїй постійній боротьбі проти повномасштабного вторгнення Росії", — підсумував генеральний інспектор.

Водночас Пентагон приділяє значну увагу підтримці систем озброєнь, які часто становлять понад 70% витрат на програму. Обговорюючи прибуття літаків F-16 в Україну, міністр оборони Ллойд Остін вказав на необхідність довгострокового плану підтримки.

Однак офіс Сторча виявив у випадку з армійськими системами, що Міністерство оборони "забезпечило обмежені запасні частини, боєприпаси та технічну підтримку" після їх передачі та "не скоординувало та не адаптувало ці зусилля до комплексного плану підтримки".

Попри те, що Пентагон надав пакети постачання, що містять витратні матеріали та запасні частини, а також персонал і засоби для проведення технічного обслуговування на польовому рівні до 30 вересня для армійських машин, офіційні особи визнали, що наявні зусилля не є планом підтримки.

Раніше "Телеграф" писав, що Сполучені Штати Америки та Європа могли б передати Україні необхідне озброєння та спокійно нарощувати своє виробництво, не переживаючи, що Росія може перемогти та піти з війною далі, на інші країни. Однак справа не в тому, що союзники фізично не мають цієї техніки й тому не можуть її передати, а головна проблема у відсутності політичної волі західних лідерів.