Скільки сімей українців можуть претендувати на відновлення будинків, зруйнованих РФ: у Раді дали відповідь

Читати російською
Автор

Керівниця "Слуги народу" Олена Шуляк анонсувала старт відбудови приватних будівель по всій країні без прив'язки до репарацій від Росії

В Україні новий етап програми "єВідновлення" з масового відновлення пошкодженого житла українців залежить від технічної складової і може стартувати вже незабаром. Про це "Телеграфу" розповіла голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, керівниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

— На сьогодні такий механізм відбудови вже існує. Це — програма "єВідновлення", було вже декілька етапів її запровадження. Наприклад, на Житомирщині чекають наступний етап відновлення, пов'язаний з наданням компенсації тим, у кого зруйновані приватні будинки. Щоб вони отримували гроші і відбудовувалися на тій самій земельній ділянці, де такий будинок стояв. Законодавчо це прописано, постанова Міністерства відновлення існує (вона вже також ухвалена), і ми зараз чекаємо технічну можливість, коли саме Міністерство цифрової трансформації і "Дія" нададуть можливість практично скористатися і цим етапом відновлення, — уточнила парламентарка.

За її словами, планується, що вже весною цього року "буде його активна фаза, і люди почнуть відновлювати свої приватні будинки".

— Йдеться про десятки тисяч сімей по всій Україні. У цих громадян буде така змога, не чекаючи репарацій від Російської Федерації, відновлювати вже зараз своє житло, — додала Олена Шуляк.

Як повідомлялось, станом на початок лютого 2024 року в Україні понад 500 сімей отримали нове житло за програмою "єВідновлення". Середня вартість кожного трохи більша за 2 млн гривень.

Також "Телеграф" розповідав про те, куди розселяють українців, чиє житло постраждало від ракет. Влада Києва знайшли тимчасові притулки для містян.