"Мамулю, я жива. Люблю тебе": правозахисники виклали доповідь про страшні злочини РФ у Маріуполі

Читать на русском
Автор
Що відбувалося у Маріуполі у перший рік вторгнення
Що відбувалося у Маріуполі у перший рік вторгнення. Фото Колаж

У місті в перший рік вторгнення постраждали 86 із 89 навчальних закладів: 15 вишів та 71 школа

У перший рік повномасштабного вторгнення в центрі Маріуполя було зруйновано 93% багатоквартирних житлових будинків. Щонайменше 8 тисяч людей вважаються загиблими.

Такі дані наводяться у розслідуванні правозахисників Human Rights Watch та аналітики SITU Research та Truth Hounds про наслідки захоплення Маріуполя. Зазначається, що вони дослідили дані про 4 884 пошкоджені або зруйновані будівлі в районі проспекту Миру, яка була однією з головних вулиць Маріуполя.

За підрахунками фахівців, внаслідок обстрілів у центрі було зруйновано 93% багатоквартирних будинків. Також у місті постраждали 86 із 89 навчальних закладів: 15 вишів та 71 школа.

До війни у Маріуполі проживало 540 тисяч людей. З березня 2022 року по лютий 2023 року з них загинули щонайменше 8 тисяч осіб. За цей час на чотирьох міських цвинтарях та в сусідньому селищі Мангуш з’явилися 10 284 могили. З них деякі траншейні типи. Вони досягають 70 метрів завдовжки. Скільки тіл у них поховано – невідомо.

Автори матеріалу поговорили із сотнями мешканців Маріуполя, які покинули своє місто. 46-річний оператор котельні Ростислав розповів, як під час обстрілу Драмтеатру у нього на руках померла молода жінка Ася, яка жила в будинку на проспекті Миру. Її чоловік, на ім'я Денис також помер. Їхні тіла залишилися у зруйнованій квартирі.

Ще одна льодяна кров історія — виявлений телефон з невідправленими повідомленнями "Мамулю, я жива. Зі мною все добре. Люблю тебе". Як виявилось, цей телефон належав Христині Антипенко. Вона разом із чоловіком та 3-річною донькою Аріною загинули під завалами. Бабуся дівчинки, Стефанія, змогла знайти та перепоховати тіло онуки лише через пів року. Тіла Христини та її чоловіка знайти не вдалося.

Ще одна місцева мешканка, на ім'я Олена, яка залишила Маріуполь у березні 2022 року, згадує, що побачити труп на вулицях міста — це була звичайна справа. Жінка згадує, що було, коли вона бігла з міста: "Ми бачили, яке навколо все згоріле, чорне. Ми плакали. Нашого міста більше не було".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Маріуполі швидко поширюються інфекційні захворювання, проте медустанови окупанти ніяк не підготували, обладнання, медикаментів та лікарів не вистачає.