Посмертна утилізація біоматеріалів військових має бути скасована — Олена Кондратюк

Читать на русском
Автор
Олена Кондратюк
Олена Кондратюк

У парламенті готують комплексний законопроект

До Закону "Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство", окремі положення якого в частині зберігання та утилізації біоматеріалу викликали гостру суспільну дискусію, — підготували та внесуть правки.

Про це повідомила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

"Разом із колегами я сьогодні вношу правку, яка скасує посмертну утилізацію біоматеріалів. Хвиля суспільного обурення, сподіваюся, переконає депутатів проголосувати за неї. Тим більше, що Міністерство охорони здоровʼя вже теж вийшло з офіційною заявою, що біоматеріали в державних і приватних клініках знищувати не будуть!", — заявила вона.

Як зазначила Віцеспікерка, щодо змін в базовому Законі є різні підходи.

"Хтось пропонує обмежити термін посмертного зберігання біоматеріалів у часі, наприклад, шість місяців. Але тут виступають проти психологи, бо це період найглибшого переживання травми. Хтось пропонує дозволити посмертне використання тільки для офіційного партнера — чоловіка або дружини. Але, що тоді робити з парами, які жили у громадянському шлюбі? Або з батьками, які, втративши сина, хотіли би продовжити його рід? Тут є над чим добре подумати", — зауважила Олена Кондратюк.

Вона також наголосила, що порушене питання є ширшим та потребує комплексного вирішення, шляхом розробки та ухвалення Закону, який регулюватиме усі репродуктивні технології та сурогатне (замінне) материнство в Україні.

"Як би ми не покращили зараз цей Закон про право на посттравматичне батьківство, це — напівміра, напіврішення. Бо він забезпечує проходження лише половини шляху до омріяної дитини. Нам потрібно чесно і відверто підійти до розробки комплексного Закону, який регулюватиме усі допоміжні репродуктивні технології у нашій країні. Буде багато спротиву, моральних дилем, перегортання традиційних уявлень… Але ми мусимо дати нашій нації шанс на виживання. Нам треба зробити все, щоб український генофонд не був втрачений", — висловила переконання Заступниця Голови Верховної Ради України.

Олена Кондратюк наголосила, що як Віцеспікерка, має намір ініціювати та зайнятися підготовкою такого комплексного Закону разом із демографами, репродуктологами, психологами та громадськими активістами.

"Ми зможемо його прийняти тільки разом, переконавши суспільство, церкву, політиків, що сучасні прогресивні зміни — потрібні. Ця тема справді дуже важка. Але настав час важких рішень, які вже не можна відкладати. Я впевнена, що ми зможемо це зробити. Адже ми змогли переконати у важливості і незамінності посмертного донорства", — підкреслила Заступниця Голови Верховної Ради України.

За її словами, люди, які сьогодні живуть завдяки цьому рішенню, точно знають, що сказати — не зважати на "диванну" критику, а приймати рішення в інтересах живих.

"І, без сумніву, у нашому випадку — з поваги до Героїв, які віддали своє життя за наше", — підсумувала Олена Кондратюк.