Сійярто висунув вимоги Угорщини до України: чого хоче Будапешт від Києва

Читать на русском
Автор
3616
Szijjártó Péter

Обидві сторони дійшли рішення створити спільну комісію.

Міністр закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто, який 29 січня прибув до України для двосторонніх переговорів, висунув вимоги нашій країні щодо закарпатських угорців. А в Україні повідомили, що створять спільну комісію для вирішення питання.

Про це стало відомо на прес-конференції після переговорів глави МЗС Кулеби зі своїм угорським колегою Сійярто. Як зазначив Сійярто, Угорщина наполягає на поверненні угорцям Закарпаття прав, які вони мали до 2015 року. Серед вимог — можливість навчатися та складати іспити угорською.

"Ми не просимо нічого більше, окрім повернення прав угорців Закарпаття, які у них були до 2015 року. Це включає можливість навчання і складання іспитів рідною мовою. Сьогодні я тут, щоб відновити довіру в наші двосторонні відносини", — сказав Сіярто.

Після цього глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що обидві сторони дійшли рішення створити спільну комісію, яка за 10 днів представить повний список невирішених питань, що стосуються угорських меншин. Зокрема, йдеться про врегулювання претензій Будапешта щодо мовного закону, який, на думку угорської влади, обмежує права нацменшин в Україні.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Угорщина не перешкоджатиме створенню фонду військової допомоги Україні у розмірі 5 млрд гривень.