Фаріон надихнула? Омбудсмен взявся за мовне питання у ЗСУ

Читать на русском
Автор
Тарас Кремінь
Тарас Кремінь. Фото Соцмережі

Бійцям навіть запропонують мовні курси

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь обговорив мовне питання у Збройних силах України, яке довгий час було на слуху в українців через скандал з Іриною Фаріон та російськомовними бійцями. Уповноважений із захисту державної мови наголоси на важливості використання державної мови у Збройних силах України та інших військових формуваннях.

Про це він поговорив захисниками зі 150 навчального центру командування Сил територіальної оборони ЗСУ, йдеться у повідомленні пресслужби омбудсмена. За потреби, українські бійці зможуть також відвідувати спеціалізовані мовні курси.

"Дехто з військових уже підготував свої скарги на нашу адресу, адже фіксують порушення і в столиці, і в багатьох регіонах півдня і сходу. Водночас домовились про відкриття мовних курсів для військовослужбовців, які хочуть вдосконалити свої знання і належно підготуватися до іспиту на визначення рівня володіння державною мовою", — зауважив омбудсмен.

Він додав, що радо сприятиме і в питаннях створення такої мережі та в інших військових формуваннях.

Під час зустрічі також уповноважений з захисту державної мови розповів про особливості реалізації державної мовної політики, імплементацію мовного закону, діяльність секретаріату уповноваженого із захисту державної мови.

Нагадаємо, що раніше спалахнув мовний скандал через висловлювання Ірини Фаріон у бік російськомовних військовослужбовців. Колишня нардепка сказала, що не може називати цих бійців українцями, а ще пізніше вона додала, що воювати за Україну — це не заслуга. Згодом, коли СБУ відкрила проти неї провадження, Фаріон почала виправдовуватись і казати, що її слова були перекручені, але від початкової позиції не відмовилась.

Раніше "Телеграф" писав, що скандальна мовознавиця Ірина Фаріон заявила, що Львів перетворився на місто "диверсантів" через наплив російськомовних переселенців.