Замість снарядів занедбаний завод у Європі: розгорається новий скандал із Міноборони України на млн євро (відео)

Читать на русском
Автор
12273
Vitezit буде важко реабілітувати для роботи
Vitezit буде важко реабілітувати для роботи. Фото Скрін із відео

Мінам передували закупівлі снарядів для танків, які теж не надійшли до України

Гроші Міноборони України, виділені на закупівлю мінометних мін, були витрачені на занедбаний завод Vitezit у Боснії та Герцеговині. Вартість покупки в кілька мільйонів євро.

Про це йдеться у розслідуванні hromadського, яке опубліковано 24 січня. Придбала завод хорватська компанія WDG promet.

Відомо, що цю компанію пов’язують зі схемою відмивання грошей, в якій були залучені фірми-прокладки. За цією схемою Міноборони України втратило майже 2 млрд грн.

Журналісти з’ясували, що фірма WDG належить хорватському торговцю зброєю Звонку Зубаку та його сину Матіасу. Купівля занедбаної фабрики коштувала 5 млн євро, а гроші було взято з тих коштів, які Міноборони України у 2022 році виділило на закупівлю мінометних мін.

Відомо, що контракт було укладено із ТОВ "Львівський арсенал". В Україну мали поставити 100 тисяч мінометних мін за 37 млн євро. Частину коштів "Львівський арсенал" перерахував на рахунок словацької компанії Sevotech, де працював колишній чиновник "Укроборонпрому" Олексій Хорошаєв. Своєю чергою ця компанія перевела 12,5 млн євро на рахунки компанії WDG promet.

Ще у листопаді 2023 року журналісти заявляли, що Міноборони України спеціально уклало контракти із фірмами-прокладками. Мета – вивести гроші. До того ж нині жодна міна так і не надійшла в Україну.

"Натомість Зубаки значну частину коштів зняли готівкою, а 5,5 млн євро заплатили за купівлю заводу Vitezit у містечку Вітез у Боснії та Герцеговині. Це підтверджується виписками про рух коштів на рахунку WDG promet, до яких отримали доступ журналісти. Жодних інших доходів, крім платежів за контрактами від України, WDG promet не мав", – повідомило hromadske.

Цікаво, що завод Vitezit не працює з часів Югославських воєн (90-ті роки). До цього там виробляли боєприпаси та порох до них. Майно заводу виставили на продаж через суд, а Зубаки цим скористалися.

Український нардеп Сергій Тарута заявив, що завод нічим не примітний. Йому у 2022 році теж пропонували взяти участь у приватизації об’єкта, але він відмовився, оскільки всі виробничі лінії знищені. Крім того, недієздатність заводу підтвердив чеський бізнесмен Каміл Бабух, котрий неодноразово співпрацював із Зубаками.

Правоохоронці Боснії та Герцеговини у жовтні 2023 року розпочали розслідування про купівлю заводу, де могли бути залучені кошти Міноборони України. Мало того, пізніше з’ясувалося, що компанія WDG promet не має ліцензії на транспортування зброї через Угорщину, Австрію, Словаччину та Словенію. Як фірма хотіла поставити Україні міни — залишається загадкою.

Це не перший провальний контракт Міноборони України з хорватською фірмою WDG. У грудні 2022 року було укладено договір на 32,5 млн євро. Фірма зобов’язалася поставити в Україну 30 тисяч танкових пострілів калібру 125 мм. Але танки, як і міни, так і не потрапили до України. Але гроші, переведені на рахунок WDG, витрачено майже в повному обсязі.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що на закупівлі Міноборони "розпилили" 170 млн гривень. У ДБР розкрили деталі нової корупційної схеми.