"Конкурентність, відсутність авансування та колегіальність рішень забезпечують ефективність тилових закупівель" - Ярова

Читать на русском
Автор
Волонтерка, членкиня Громадської ради при Міноборони Дана Ярова
Волонтерка, членкиня Громадської ради при Міноборони Дана Ярова

Кілька чинників забезпечили ефективність тилових оборонних закупівель, переконана Дана Ярова

Для максимальної ефективності тилових закупівель необхідні три складники: конкурентність, відсутність авансування та колегіальність рішень. Таку думку висловила відома волонтерка, членкиня Громадської ради при Міноборони Дана Ярова під час пресконференції "Легка промисловість — за прозорі закупівлі: українському захиснику — українську форму!" в інформагенції "Інтерфакс-Україна" за участі заступника Міністра оборони Віталія Половенко, заступниці Міністра економіки Надії Бігун, гендиректора "Державного оператора тилу" Арсена Жумаділова та представників українських підприємств.

"Минулого року вперше з початку повномасштабного вторгнення українська армія увійшла в зиму з вчасно відшитою формою. І це результат системної роботи колегіального органу з тилового забезпечення Міноборони, до складу якого я входила як представник громадськості. За півроку функціонування колегіального органу тільки на закупівлях харчування ми заощадили понад 6 млрд.грн", — зазначила Ярова.

На її думку, забезпечили ефективність тилових оборонних закупівель кілька чинників.

"Конкурентність. Виведення закупівель на Прозорро та відхід від прямих договорів. Прямі договори – це крайня міра. Вони мають бути винятком з правила, а не правилом. Тільки чесні та прозорі торги забезпечують реальну конкуренцію. Відсутність авансування. Ми жодного постачальника в 2023 році не проавансували. І за цей період не було жодного невиконаного контракту і жодної дебіторської заборгованості. Тож оплата тільки після того, як товар на складах та отримані акти. Колегіальність рішень під час визначення переможця торгів. Одноосібне рішення – це завжди корупційні ризики", — наголосила Ярова.

Вона також зазначила, що воюють і економіками також, тому держава має забезпечити замовленнями насамперед українських виробників, зокрема, якісної форми, а не імпортувати аналогічний товар із Туреччини.