Війна - день 658: ракетна атака на Київ, росіяни "ломляться" до Авдіївки

Читать на русском
Автор
8542
Війна з російськими окупантами продовжується
Війна з російськими окупантами продовжується. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Сили оборони України продовжують відбивати широкомасштабне вторгнення РФ. На сході оперативна ситуація залишається складною, при цьому "найгарячішим" напрямком залишається Авдіївський, де за добу росіяни здійснюють десятки атак, які відбивають ЗСУ. При цьому там окупаційна армія зазнає значних втрат. Так, за даними американської розвідки, з початку ворожого наступу в районі Авдіївки українські військові змогли знешкодити понад 13 тисяч російських солдатів.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 13 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Кількість ракет 48Н6, якими рф атакувала Київ, вимірюється тисячами і вони і далі продовжують їх виготовляти, — головний редактор Defense Express Олег Катков.

"Щодо ракет, якими сьогодні атакували Київ, то йдеться про дальність понад 280 км. Тобто, дальність цих ракет, радше за все, понад 300 км. Ці ракети ще радянського виробництва. Тому кількість їх в росії значна", — розповів Катков.

22:00 В Одесі помер 42-річний чоловік, госпіталізований із пораненнями внаслідок вчорашньої атаки "Шахедів", повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

21:00 В Одесі ввечері пролунали звуки вибухів. У місті та області оголошено повітряну тривогу.

20:00 Українські військові відбили 45 ворожих атак на Авдіївському напрямку, за добу на фронті відбулося 89 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський про ситуацію на Мар'їнському напрямку: "Триває стримування ворога в районах Новомихайлівки та Красногорівки — відбито 11 атак. В районі Мар'їнки ворог накопичує сили для подальших штурмових дій. Продовжує інформаційні вкиди та провокації про нібито повне взяття цього міста. Оборона Мар'їнки триває".

18:00 У Берліні відбулася конференція коаліції, яка має намір посилити ППО в Україні, — Міноборони Німеччини.

  • Під керівництвом Франції – командна структура.
  • Під керівництвом США системи протиповітряної оборони.
  • Під керівництвом Німеччини – навчання.

У конференції взяли участь учасники з 22 країн та представники ЄС та НАТО. Німеччина та Франція очолюють Коаліцію.

17:00 Уряд Данії вирішив надати Україні новий пакет підтримки на загальну суму 1 мільярд євро, заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. Вона зазначила, що у четвер, 14 грудня, вона представить новий пакет підтримки своєму парламенту.

16:00 В Україні до кінця року введуть в експлуатацію другу систему ППО Patriot, яку передала Німеччина, повідомив канцлер ФРН Шольц.

15:00 Норвегія передасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS на суму 335 мільйонів норвезьких крон (30 млн. доларів).

Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія, Ісландія одночасно приєдналися до декларації щодо безпекових гарантій, підтримавши її, повідомив Зеленський.

14:00 У Херсоні пролунали вибухи. Начальник військової адміністрації Роман Мрочко повідомив, що окупанти обстрілюють місто із тимчасово окупованого лівого берега.

13:00 Норвегія надасть Україні додаткову фінансову допомогу. Її розмір становитиме 800 млн доларів. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час спільної пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським.

12:00 У СБУ заявили, що працюють спільно з представниками компанії "Київстар", щоб допомогти швидше запустити мобільний зв'язок і функціональність інтернету. До речі, одне з російських хакерських угруповань уже заявило про свою причетність до атаки на компанію.

11:00 Глава МВС Ігор Клименко розповів, що до поліцейських психологів після нічної атаки в Києві звернулися по допомогу щонайменше 50 осіб. Особливу увагу приділяють жителям Дніпровського району, де було пошкоджено житлову багатоповерхівку.

10:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжі дані щодо втрат росіян на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 13.12.2023
Втрати армії РФ в Україні 13.12.2023

9:00 Очільник Офісу президента Андрій Єрмак назвав тип ракет, якими цієї ночі били по Києву. Також він додав, що основною ціллю росіян був об'єкт інфраструктури, до якого дістатися їм завадили сили ППО.

8:00 Одещина також постраждала цієї ночі від російських атак. І хоча всі "шахеди" були збиті, через падіння уламків є руйнування, також сталася пожежа.

7:00 За минулу добу на фронті відбулося 95 бойових зіткнень. Найбільш активним напрямком лишається Авдіївський, де 12 грудня вдалося відбити аж 51 атаку ворога. Також активізувалися бої на Запорізькому напрямку — ворог намагається тиснути північніше Приютного, західніше Вербового та південніше Роботиного, повідомляє Генштаб ЗСУ.

6:30 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • сьогоднішня ніч була дуже неспокійна для жителів Києва. Зокрема у Дніпровському районі столиці лунали вибухи через роботу ППО. На жаль, внаслідок падіння уламків російських ракет сталося кілька пожеж, пошкоджена багатоповерхівка, також зафіксовано падіння частини снаряду поблизу лікарні. Є десятки постраждалих;
  • президент США Джо Байден під час зустрічі із українським колегою Володимиром Зеленським підкреслив, що Штати залишаться на стороні Києва і продовжать підтримувати нашу державу: "Тримати в заручниках допомогу Україні — це не правильно";
  • після перемовин із Байденом український лідер Володимир Зеленський у власних соцмережах оприлюднив конкретні плани України на наступний рік. Серед них — захист для українців, посилення ППО, позбавлення росіян переваги в повітрі, спільне зі Штатами виробництво зброї, подальша ізоляція Росії та використання заморожених російських активів;
  • Канада активно допомагатиме Україні стати членом ЄС, а також схилятиме до подібної позиції та надання підтримки інших міжнародних партнерів. Про це заявила очільниця МЗС країни Мелані Жолі, повідомляє телеканал CBC.

00:00 Сполучені Штати Америки нададуть Україні нове озброєння у рамках чергового пакету військової допомоги. За даними АР, у новий пакет на 200 мільйонів доларів увійдуть:

  • додаткові снаряди для реактивних систем залпового вогню HIMARS;
  • високошвидкісні протирадіолокаційні ракети;
  • протитанкові системи;
  • артилерійські снаряди;
  • ракети;
  • боєприпаси для руйнування перешкод;
  • 4 мільйони патронів для стрілецької зброї;
  • генератори та інше обладнання та запасні частини.

Що було в Україні 10 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 655: українська армія тримає фронт, ворог рветься до Авдіївки

Інформацію за 11 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 656: важкі бої на сході, Росія не припиняє атакувати Україну дронами

Все, що відбувалося 12 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна — день 657: окупанти масовано атакують у двох напрямках, ЗСУ ведуть активну оборону