Війна — день 647: росіяни збільшують тиск на сході, незважаючи на кратно більші втрати порівняно з ЗСУ

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Україна продовжує відбивати російське вторгнення. Ситуація на фронті залишається складною. Основні зусилля ворог зараз концентрує на сході, а інтенсивність наступальних дій окупантів значно зросла. При цьому, як свідчать дані аналітиків, також суттєво зросли й втрати росіян.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Омбудсмен Дмитро Лубінець звернеться до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН щодо відео страти російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон.

22:00 Ворог завдав трьох ракетних та 15 авіаційних ударів, здійснив 18 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах, йдеться у зведенні Генштабу Збройних сил України.

21:00 Протягом доби відбулося 69 бойових зіткнень: найбільш активними російські війська залишаються на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де за минулу добу Сили оборони відбили 15 та 20 атак відповідно, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

20:00 Російські окупаційні війська атакували ударним безпілотником м. Нікополь Дніпропетровської області, внаслідок атаки постраждало комунальне підприємство, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

19:00 Українські військові на Бахмутському напрямку перебувають в активній обороні. За зручної нагоди ЗСУ намагаються атакувати російських окупантів, повідомляє начальник служби зі зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

18:00 Друга група українських військових пройшла навчання у Німеччині для роботи із зенітно-ракетним комплексом Patriot, повідомив командувач багатонаціонального тренувального командування генерал-лейтенант Андреас Марлов.

Навчання пройшли 70 українських солдатів та офіцерів. Курс підготовки тривав понад шість тижнів на одній із баз військово-повітряних сил у Німеччині.

17:00 На півночі тимчасово окупованого Мелітополя чути вибух, — міський голова Іван Федоров.

Монітори повідомляють, що особливо гучно в районі аеродрому.

16:00 Черговий військовий пакет для України від Німеччини:

  • 4 тягачі 8x8 HX81 і напівпричепи до них;
  • 3 транспорти (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи);
  • 2 автівки для прикордонної служби;
  • 5 систем виявлення дронів;
  • мобільна антенно-щоглова система;
  • 3 840 артилерійських боєприпасів;
  • 25 лазерних далекомірів;
  • 15 снайперських гвинтівок HLR 338 і 60 тисяч патронів до них.

15:00 Обміни військовополоненими України з Росією тривають. Вони проходять непублічно і часто відбуваються прямо на полі бою.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Associated Press.

За словами глави держави, Україна наповнює обмінний фонд, а обміни полоненими тривають.

14:00 Відбій тривоги по Україні. Вона тривала майже дві години.

13:00 Несподівану й успішну атака реалізували 1 грудня в обідній час на в’їзді до тимчасово окупованого Мелітополя.

Сили українського спротиву знищили декілька російських окупантів та завдали ураження ворожому паливозаправнику – військова техніка виведена з ладу – ГУР МО

12:00 Повітряна тривога по всій Україні. Причина — зліт МіГ.

11:00 Російські окупаційні війська щодня проводять штурмові дії у районі Авдіївки Донецької області. Однак українські військові відбивають атаки військ РФ, інформує 47 окрема механізована бригада в Telegram.

"Окупанти лише місцями застосовують бронетехніку. Уся ставка – на піхоту, яку воїни 47 окремої механізованої бригади разом із суміжними підрозділами ліквідовують у колосальних масштабах", — йдеться в повідомленні.

10:00 Ворог вдарив ракетами по Дніпровському району. Минулося без загиблих та постраждалих. Це найголовніше.

"Наслідки ударів зараз уточнюємо. Територію обстежують рятувальники", — повідомили в ОВА.

09:20 Потужний вибух у Дніпрі. Попередньо — балістика.

09:00 Загальні втрати окупантів

08:00 Українська ППО уночі збила 10 дронів-камікадзе Shahed над Одещиною і одну авіаракету Х-59 над Дніпропетровщиною. Усього росіяни запустили 11 дронів з мису Чауда (Крим).

07:00 Партизани виявили базу розміщення особового складу Збройних сил РФ у Бахчисараї, що в Криму.

05:10 По областях немає повітряної тривоги. Пусків ракет та російських ударних БПЛА у повітрі не відмічено.

В США прокоментували бажання путіна збільшити російську армію – там вважають, що російський диктатор володимир путін "розкидається людським м’ясом" у спробі утримати окуповані ним території України. Оскільки він не здатен перевершити ЗСУ за якістю підготовки вояків, він планує просто завалити українську армію трупами російських солдатів.

03:01 Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька області – оголошувалася повітряна тривога через ракетну небезпеку.

Попередньо, російські терористи запустили ракету Х-59 по Дніпру. Мешканці Дніпра чули вибухи, поки що немає інформації, було це збиття, або ракета все ж долетіла.

Зараз по регіонах дали відбій тривоги.

01:05 По регіонах дали відбій повітряної тривоги. "Шахедів", авіації або ракет у небі немає.

00:00 Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень: найбільш активними російські війська залишаються на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де за минулу добу Сили оборони відбили 18 та 16 атак відповідно, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Крім цього, в Генштабі повідомили, що протягом доби підрозділи ракетних військ вразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 5 складів боєприпасів противника.

Інформацію за 29 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 644: попри негоду окупанти штурмують Авдіївку та обстрілюють Україну

З даними за 30 листопада можна ознайомитись у трансляції:Війна — день 645: окупанти посилюють тиск на Бахмут, а ЗСУ просуваються на півдні

Про те, що відбувалося 1 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 646: Україна зустріла перший день зими під атакою дронів