Війна — день 642: окупанти шукають слабкі місця біля Куп’янська і тиснуть на Бахмут

Читать на русском
Автор
11774
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, а основні бойові дії розгортаються на сході нашої країни. Зокрема зростає кількість зіткнень на лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна, де ВСУ має певні успіхи. Водночас там же росіяни намагаються промацати оборону Куп’янська навіть попри те, що це для них обертається великими втратами. Напруга не спадає і в Бахмута, де росіяни посилають у бій нові хвилі солдатів у спробах продавити лінію оборони українських захисників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Український уряд планує змінити порядок мобілізації в країні, спробувати зберегти боєздатність після майже двох років війни з росією, заявив секретар РНБО Олексій Данилов The Guardian.

22:00 Протягом доби відбулося 79 бойових зіткнень, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 21 атаку ворога та продовжують утримувати позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

20:00 Міністерство оборони України та посольство США уклали угоду про розширений моніторинг кінцевого використання зброї, яка передбачає регулярні інвентаризації, спільні фізичні перевірки з партнерами та спецперевірки.

19:00 Після отримання Україною деяких зразків західних систем протиповітряної оборони Збройні сили спромоглися вражати гіперзвукові та балістичні ракети російських окупантів. ППО ЗСУ вже збили десятки таких типів озброєння, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Зараз ми вже маємо 15 збитих "Кинджалів". Плюс ще десятки збитих балістичних ракет, які летіли на Київ. Patriot себе показав", — сказав полковник.

18:00 Ударні роти БпЛА продовжують завдавати ворогу втрат. Лише за минулий тиждень уражено 149 одиниць техніки. Це 36 танків, 37 броньованих машин, 20 гармат та багато іншого "брухту", який не зможе їздити нашими територіями, повідомив міністр Федоров.

17:00 У Чернігові відкрили модульне містечко для внутрішньо переміщених сімей

Йдеться про 7 багатоквартирних двоповерхових будинків, збудованих за підтримки Товариства Червоного Хреста України.

Усі 112 квартир повністю укомплектовані як побутовою технікою, так і меблями для комфортного проживання.

На випадок аварійних відключень до містечка передано два генератори потужністю 100 кВт.

16:00 Окупаційні адміністрації на тимчасово захоплених територіях України отримали вказівку підготувати нові списки дітей, які "не мають опікунів". Таким чином росіяни планують провести чергову хвилю депортації, повідомляє Центр національного спротиву.

15:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що тільки Україна вирішуватиме, якими будуть прийнятними для неї умови мирних переговорів із росією; відповідальність альянсу – її підтримувати.

14:00 Бійці ССО за допомогою HIMARS знищили ворожу САУ під Куп'янськом. Про це повідомили у Силах спеціальних операцій ЗСУ у Telegram.

13:00 росія в понеділок, 27 листопада, вже впʼяте за цей місяць обстріляла одну з прифронтових теплоелектростанцій (ТЕС). Внаслідок цього без електроенергії опинилися мешканці одного з населених пунктів поряд зі станцією. Через негоду знеструмлено 2046 населених пунктів, йдеться в повідомленні ДТЕК.

12:00 Після початку серйозних штурмів Авдіївки російська армія почала нести найбільші втрати з лютого 2022-го. За даними британської розвідки, раніше найбільша кількість ліквідованих окупантів стосувалася штурму Бахмута навесні 2023 року — в середньому 776 осіб/день. Однак зараз, у листопаді, середня кількість знищених росіян на фронті зросла до 931 особи/день.

11:30 У Чернігівській області СБУ затримала чергового російського агента, який шпигував для кремлівської фсб у прикордонних районах регіону. Першочерговим завданням зловмисника стало з'ясування точного місця розташування командних штабів ЗСУ на Чернігівщині. Йому загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Державне бюро розслідувань завершило перевірку справи щодо загибелі керівництва МВС у Броварах. Далі матеріали будуть передані до суду. В рамках проведеного розслідування було вручено низку підозр, зокрема:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

9:00 За останню добу російська армія зменшилася на щонайменше 750 осіб. Про це свідчить свіжа статистика втрат ворога від Генштабу ЗСУ.

Втрати армії рф в Україні 27.11.2023
Втрати армії рф в Україні 27.11.2023

8:00 У російському Смоленську вночі лунали вибухи. Як повідомляють росЗМІ, невідомий безпілотник начебто атакував місцевий авіаційний завод. Дрон упав на дах одного із цехів підприємства, однак без постраждалих.

7:00 За минулу добу на лінії фронта відбулося близько 63 бойових зіткнень. Найбільше із них припало на Авдіївський (30) та Бахмутський (10) напрямки. Детальніше повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:30 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • цієї ночі в окремих регіонах України оголошувалася повітряна тривога. Однак, за попередніми даними, для більшості українців ніч минула спокійно. Слід зазначити, що кілька разів моніторингові пабліки повідомляли про ймовірний запуск ракети по Кривому Рогу, однак щоразу це виявлялося роботою РЕБ;
  • тим часом снігова негода продовжує бушувати, зокрема, на півдні країни. У Одесі, наприклад, були вимушені відімкнути електропостачання у кількох крупних котельнях, а в одній із них обвалилася 100-метрова труба;
  • в окупованому Криму — не краща ситуація. Там вітер сягає позначок 30-35 м/с, а берег накривають кількаметрові хвилі. Прогнозується продовження снігопадів та ураганного вітру й удень понеділка;
  • Конгрес США може розглянути питання щодо допомоги Україні на голосуванні вже 4 грудня, пише Politico;
  • бізнесмен Ілон Маск, якого підозрюють у антисемітизмі, вирішив "відбілити репутацію", зустрівшись із президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом та родинами заручників, яких тримали у Секторі Газа. Зустріч запланована на понеділок, 27.11.

05:15 Станом на п'ять годин ранку тривог немає, БПЛА у повітряному просторі України також немає.

На півдні в Одеській області продовжується ліквідація наслідків негоди 26 листопада.

03:01 Повітряні сили повідомили про ракетну небезпеку для Запорізької, Херсонської, Кіровоградської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Причина – активність тактичної авіації російських терористів на Півдні.

Російські терористи знову запустили ракету Х-59 у напрямку Кривого Рогу. Ракету було знищено силами ППО.

01:05 Російські терористи запустили по Україні ще одну ракету Х-59, але її також збили. Пусків не було, безпілотників у небі також немає.

Окупаційна "влада" у Криму поскаржилася, що негода вже торкнулася 500 тисяч осіб на півострові – саме стільки людей зараз залишилися без світла, а подекуди й без опалення. Найбільше постраждали від шторму Чорноморський, Сакський, Білогірський, Сімферопольський, Жовтневий, Бахчисарайський, Ленінський райони, троє людей отримали поранення.

00:00 Окупанти запустили ракету Х-59 у бік Кропивницького. Зважаючи на все, до цілі вона не долетіла.

Про те, що відбувалося 24 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 639: росіяни не можуть стримати ЗСУ та залякують українців "масованими ударами"

Інформацію за 25 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 640: Україна чекає на додаткові системи ППО і готує "сюрпризи" путіну

З даними за 26 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 641: окупанти штурмують Авдіївку та тероризують українців дронами