Планували "Грозу-2": стало відомо, чому росіяни так потужно обстріляли Чорнобаївку

Читать на русском
Автор
4977
Терористи чекали, поки збереться якнайбільше людей
Терористи чекали, поки збереться якнайбільше людей. Фото telegram.org

Трагедії на цей раз вдалося уникнути – загиблих могло бути значно більше

Російський обстріл Чорнобаївки у Херсонській області 23 листопада міг стати не менш кривавим терактом, аніж удар по селищу Гроза на Харківщині. В той день у Чорнобаївці повинні були ховати військового, а інформація про похорон була розміщена публічно.

Про це пише місцевий канал у Telegram. Відзначається, що сільска рада Чорнобаївки 22 листопада публічно анонсувала прощання із загиблим на фронті сільчанином Артемом Базановим, яке призначили на 12:00 за Києвом.

Але згодом після критики публікація зникла, а похорон вирішили провести на півтори години раніше. Це й врятувало велику кількість життів – оскільки рівно о 12:15 терористи здійснили потужний обстріл селища касетними снарядами.

Ймовірно, що росіяни спеціально чекали 15 хвилин, щоб зібралося якнайбільше людей, тому якщо похорон проходив би у зазначений час – жертв було б не менше, ніж у селищі Гроза. Але вшанувати пам'ять воїна та поховати його встигли ще до атаки терористів.

Як повідомляв "Телеграф", 6 жовтня росіяни вдарили по селі Гроза у Харківській області. Удар припав по кафе, де місцеві жителі поминали односельця, який загинув, захищаючи Україну. Загинуло 52 особи, серед яких 6-річна дитина.

Російські терористи відразу почали заявляти, що били нібито по скупченню військових на похороні. Але пізніше виявилося, що військовий там був тільки один – син покійного, який теж загинув разом з усією родиною. А розслідування ООН беззаперечно встановило, що саме росіяни атакували селище ракетою "Іскандер".