Війна — день 607: ЗСУ відбили наступ на сході і просунулися на півдні

Читать на русском
Автор
17913
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові змогли відбити черговий російський наступ на Авдіївку, а також просунутися на південному напрямку, де окупантів вдалося відтіснити із західної околиці Роботино. При цьому росіяни зупинятися не мають наміру і продовжують проводити мобілізацію неблагонадійних осіб у своїх депресивних регіонах, проте ці новобранці ледве можуть покрити втрати на фронті.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Німеччина 24 жовтня анонсує хорошу новину для України, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба, проте деталей не повідомив.

22:00 Росіяни зосередили на території України понад 400 тисяч солдатів, але цього достатньо лише для операцій на окремих ділянках фронту, кажуть в ГУР МОУ.

21:00 Російські війська продовжують відправляти ув'язнених у "м'ясні штурми" на Куп'янському напрямку, проте бійці ЗСУ займають активну оборону на цій ділянці.

20:00 Німеччина надаватиме підтримку уряду України у збиранні доказів про екологічні злочини росії.

19:00 У Донецькій та Херсонській областях оголошено примусову евакуацію дітей через загрозу обстрілів та російського вторгнення.

На Донеччині вона буде проведена з 8 населених пунктів Бахмутського та Покровського районів, де ситуація залишається критичною.

У Херсонській області обов'язкова евакуація дітей відбуватиметься у наступних населених пунктах: Дудчани, Качкарівка, Мілове, Новокаїри, Золота Балка, Михайлівка, Осокорівка, місто Берислав, Зміївка, Новоберислав, Тягинка, Бургунка, Львів, Миколаївка, Одрадокам'янка, Ольга, Червоний Маяк, Веселе, Козацьке, Антонівка, Камишани, Садове, Приозерне.

18:00 Зеленський провів Ставку головнокомандуючого. "Важлива ставка. Виключно про фронт, виключно про наші наступальні та оборонні дії. Отримали всю поточну інформацію, дали доручення військовим та розвідці. Працюємо далі над звільненням нашої землі", — повідомив він.

17:00 За дванадцять місяців російські загарбники під час своїх повітряних атак випустили по Києву близько семисот ракет різних типів та ударних дронів, повідомляє начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

16:00 Українські бійці на Таврійському напрямку минулу добу знищили 515 окупантів та 30 одиниць військової техніки ворога.

15:00 У тимчасово окупованому Севастополі у Криму пролунав вибух.

Російські окупанти обстріляли населені пункти Бериславського району Херсонської області, внаслідок ворожих атак постраждали 2 особи, повідомляє обласна військова адміністрація.

14:00 Одним із елементів державної політики, спрямованої на збереження та розвиток всесвітньої української спільноти, має стати множинне громадянство, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

12:00 Голова Авдіївської військової адміністрації Віталій Барабаш говорить про погіршення гуманітарної ситуації в місті. За його словами в ефірі "Радіо Свобода", росіяни регулярно обстрілюють дорогу до Авдіївки, чим ускладнюють евакуацію і завезення гуманітарки жителям, що залишилися.

"Дуже складна логістика. 22 кілометри до міста постійно під обстрілами — і вдень, і вночі. Будь-яка логістика — це все через одну дорогу. Звичайно ж, що ворог намагається її "перерізати". Ворог намагається тримати її постійно під обстрілами. Якщо в них є можливість, дозволяє погода, вони запускають безпілотні апарати "Орлан", стежать за дорогою". Будь-який рух для них є сигналом для того, щоб відкрити вогонь", — зазначив Барабаш.

Бої за Авдіївку карта
Ситуація під Авдіївкою на карті

11:00 Служба безпеки України змогла затримати на Херсонщині угруповання коригувальників, які допомагали російській армії завдавати ударів по обласному центру. На чолі зрадників стояв місцевий підприємець, який під час окупації перейшов на бік ворога. Наразі йому та двом його послідовникам уже оголошено підозри.

10:00 Група ДТЕК повідомляє, що минулого вечора, 22 жовтня, росіяни завдали удару по одній з українських теплоелектростанцій. Серйозно пошкоджено обладнання підприємства, проте обійшлося без жертв серед працівників. Наразі фахівці займаються усуненням неполадок.

У Генштабі ЗСУ відзвітували про свіжу статистику втрат серед російських окупантів:

Втрати армії рф в Україні 23.10.2023
Втрати армії рф в Україні 23.10.2023

9:00 Військова допомога Україні не шкодить американській економіці, переконаний лідер республіканської меншості у Сенаті Штатів Мітч Макконелл.

"Одна з найкращих речей з точки зору США – це те, що коли ми віддаємо українцям старе обладнання, наприклад, ми відновлюємо нашу промислову базу в цій країні (у США. – Ред.) Завдяки допомозі, яку ми надаємо Україні, створюються робочі місця у 38 штатах. І відбудовуємо наш промисловий комплекс відповідно до більш серйозної загрози з боку великої держави в Азії, — заявив він у розмові із Fox News. — Тому думка про те, що наша допомога Україні не є корисною для нас, не відповідає дійсності".

8:00 У Повітряних Силах розповіли про результативність роботи наших засобів ППО цієї ночі. Варто зазначити, що росіяни комбінували атаки, використовуючи як ракети, так і "шахеди". Нашим захисникам вдалося успішно знищити всі ворожі цілі!

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням новин із фронту. За минулу добу на лінії вогню відбулося близько 90 бойових зіткнень.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • ніч в Україні була вельми неспокійною. Росіяни кілька разів влаштовували атаки на мирні міста та села нашої держави. Вибухи, зокрема і від роботи ППО, чули цієї ночі на Київщині, Одещині, Дніпропетровщині, Хмельниччині. Дані уточнюються;
  • допоки українські військові можуть нарощувати свою численність на лівобережній Херсонщині, під Авдіївкою бої стають все жорстокішими. Зокрема, і через те, що окупанти не жаліють живої сили, кидаючи все нових і нових солдат у штурм. Про це повідомляють аналітики ISW;
  • тим часом Ізраїль продовжував атакувати об'єкти терористів "Хезболли" та ХАМАС у Лівані та в секторі Газа відповідно, повідомляє Times of Israel;
  • при цьому в США стверджують, що у ізраїльської влади немає бажання взяти сектор Газа під контроль після завершення конфлікту. Принаймні саме таку інформацію повідомив держсекретар Штатів Ентоні Блінкен.

00:00 На Таврійський напрямок через великі втрати росіяни перекинули додаткові втрати. При цьому у ЗСУ повідомляють, що новоприбулі не орієнтуються на місцевості і, швидше за все, не повідомлені про ситуацію там.

З даними за 20 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 604: ЗСУ надихнулися отриманням ATACMS та мають частковий успіх на фронті

Про те, що відбувалося 21 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 605: окупанти перекидають сили і зазнають "вражаючих" втрат під Авдіївкою

Інформацію за 22 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 606: ЗСУ вибивають живу силу та техніку окупантів на Донеччині