Війна — день 601: Україна отримала ракети ATACMS і вже показала їх у справі

Читать на русском
Автор
12656
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої на фронті не вщухають навіть попри погіршення погодних умов, зокрема під Авдіївкою росіяни спробували провести масштабний наступ, але лише втратили величезну кількість техніки та особового складу. При цьому на Заході побоюються, що місто може стати другим Бахмутом, оскільки окупанти не зменшують тиск на місто. Водночас наближення осіннього похолодання, як очікується, уповільнить бойові дії у цьому районі, проте на деяких ділянках фронту бої можуть спалахнути з новою силою.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Кропивницькому було чутно вибух. "Інформацію щодо вибуху перевіряє поліція. Деталі повідомимо", — повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

22:00 Білий дім підтвердив передачу Україні ракет ATACMS із дальністю 165 км, стверджує, що це "значно підвищить бойовий потенціал" ЗСУ.

Головком ЗСУ Валерій Залужний показав на відео роботу ATACMS в Україні:

21:00 Ось який радіус дії мають ракети ATACMS:

Карта, куди дістануть ATACMS України
Карта, куди дістануть ATACMS України

20:00 Україна отримала 31 танк M1A1 Abrams американського виробництва, — це всі танки, які обіцяв передати військовим президент США Джо Байден.

19:00 Володимир Зеленський опублікував вечірнє звернення, в якому офіційно підтвердив отримання Україною ATACMS від США.

18:00 17 жовтня Україна вперше застосувала далекобійні ракети ATACMS, — їх запустили по аеродромах у Бердянську та Луганську.

За даними The Wall Street Journal, США таємно направили в Україну невелику кількість таких ракет. Офіційно про це не заявляли. Окупанти публікують фото нібито залишків ракет, знайдених після удару по Бердянську, — на них можна побачити маркування "MGM 140-А" (ракета варіанту Block 1, що має дальність стрільби до 165 км).

Обломок ATACMS MGM 140-А в Бердянске

16:14-17:24 В низці областей України повітряна тривога через загрозу застосування балістики. В Києві тривогу оголошено вперше з 2 жовтня.

15:00 Ватажку "лнр" леоніду пасічнику в Україні повідомили про нову підозру через нещодавні "вибори" на окупованій частині Луганської області, — СБУ.

14:00 Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Він заслухав важливі доповіді командувачів. Також президент повідомив, що є результати знищення логістики та баз окупантів на Українській території.

13:00 У наслідок успішної операції ССО з ураження аеродромів у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську в ніч з 16 на 17 жовтня було знищено дев’ять гелікоптерів різних модифікацій, а також засоби ППО, спецтехніка та склад боєприпасів.

12:00 Херсон із самого ранку перебуває під обстрілом. Відомо про щонайменше чотирьох постраждалих — двох працівників охоронної фірми, представника транспортної компанії, а також ще одного місцевого жителя.

11:23 Через нічний обстріл у Слов'янську зруйновано житловий гуртожиток. Повідомляється, що під завалами п'ятиповерхівки можуть знаходитися ще двоє людей. Тривають рятувальні роботи.

Слов'янськ обстріл 17 жовтня
Так виглядають руїни гуртожитку у Слов'янську
Слов'янськ обстріл 17 жовтня

11:00 Ще трьох дітей вдалося повернути з окупованих територій до родин. Це сталося на Херсонщині, повідомляють представники ОВА. Трьох діточок під час повномасштабного вторгнення відправили з Херсона в село до бабусі, де вони зрештою опинилися на довгі місяці закриті від зв'язку з батьками.

10:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про свіже поповнення в статистиці втрат російських окупантів:

Втрати армії рф в Україні 17.10.2023
Втрати армії рф в Україні 17.10.2023

9:00 У пресслужбі Сил оборони півдня показали наслідки нічної атаки на Одесу. Уламки одного із безпілотників впали на території місцевого яхт-клубу — зруйновані будівля школи вітрильного спорту та ангар для зберігання майна. Також пошкоджено кілька приватних катерів і яхт. На щастя, без людських жертв.

8:00 В Одесі цієї ночі було вельми гучно — росіяни атакували регіон за допомогою "шахедів". Також ворог випустив одну ракету Х-59, яку успішно знищили в Миколаївській області.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За минулу добу на лінії вогню зафіксовано 72 бойових зіткнення з ворогом.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни вкотре кошмарили південь України — особливо дісталося Одещині. В області та місті було чутно звуки вибухів, за попередніми даними, працювали засоби ППО. Також від ворожих дронів відбивалася Миколаївська область. Дані уточнюються;
  • неспокійно було і на тимчасово окупованій території: у Бердянську деякий час було чутно звуки, схожі на детонацію боєприпасів. Вибухи фіксувалися в районі місцевого аеродрому. Сподіваємося, що окупантам було гаряче!
  • пізно ввечері 16 жовтня із Ізраїлю до Румунії вилетів третій евакуаційний рейс із українськими громадянами. Цього разу країну вдалося покинути 74 особам із паспортом України — більшість із них жінки та діти;
  • тим часом стало відомо, що президент США Джо Байден таки точно здійснить візит до Ізраїлю. За даними Білого Дому, це відбудеться у середу, 18 жовтня;
  • очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова співпрацювати із будь-ким із американських політиків, хто зрештою отримає посаду спікера Конгресу. Також він запевнив, що "необхідні [для Києва] рішення прийматимуться".

3:00 Група російських дронів рухається у напрямку Одеси та області з боку Чорного моря.

1:00 У Бєлгородській області росії повідомили про новий наліт безпілотників та роботу ППО

00:00 З території Криму запустили нову партію російських ударних безпілотників, за прогнозами до південних областей вони підлетять орієнтовно о 1:00-1:30.

Про те, що відбувалося 14 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 598: росія заявила про свій "контрнаступ" і не встигає підвозити мішки для тіл

Інформацію за 15 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 599: росіяни відбиваються від дронів і наступають на сході

З даними за 16 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 600: росіяни виснажилися під Авдіївкою та атакують мирних жителів