Війна — день 595: окупанти атакують у районі Авдіївки та збільшують тиск на інших ділянках фронту

Читать на русском
Автор
9928
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті залишається вкрай напруженою, українські військові продовжують вести контрнаступ на півдні України, доки росіяни намагаються продавити позиції ЗСУ на сході. При цьому у ЗСУ фіксують нарощування кількості атак окупантів на Куп’янському та Авдіївському напрямках, крім того, експерти прогнозують, що країна-агресор незабаром відновить масштабні обстріли інфраструктури, проте нічого нового їй показати не вдасться.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Взимку Україна продовжуватиме наступальні операції, повідомив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун після розмови із Зеленським та міністром оборони України.

22:00 З початку повномасштабного вторгнення рф втратила близько 300 тисяч солдатів і найманців, заявив високопосадовець НАТО на полях зустрічі міністрів оборони країн Альянсу.

21:00 Нідерланди оголосили про передачу Україні нового пакета військової допомоги. До нього увійшли засоби для розмінування, боєприпаси та дрони.

20:00 Рятувальники завершили розбір завалів у Нікопольській гімназії. Внаслідок російського удару загинуло 4 людини: 72-річний чоловік та три жінки 69-ти, 67-ми та 60-ти років. Ще дві особи отримали травми. Їм надається необхідна медична допомога.

Литва передасть Україні дві системи ППО NASAMS, — Міноборони країни.

19:00 Військово-морські сили ЗСУ фіксують зміну Чорноморським флотом рф тактики в акваторії тимчасово окупованого Криму. Загарбники застосовують у бойовому порядку лише носії "Калібрів" для запуску ракет, а інші кораблі вже не беруть участь у бойових діях, повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

18:00 Росіяни скинули вісім керованих авіабомб на Бериславський район Херсонщини. Як повідомив голова ОВА Прокудін, під ударом знаходилися два населених пункти. Наслідки влучань уточнюють.

17:00 Фінляндія надасть нашій державі 19-й пакет військової допомоги, але його вміст не розголошується. Відома тільки вартість — €95 мільйонів, — ЗМІ

Також Норвегія виділяє Україні на розмінування близько €17 мільйонів.

15:00 росія розраховує на зменшення допомоги Україні від її союзників на тлі конфлікту на Близькому Заході. Водночас партнери обіцяють, що цього не станеться, заявив президент України Володимир Зеленський.

Бельгія створить для України спеціальний фонд у розмірі 1,7 млрд євро. Його наповнять податками із заморожених у Бельгії російських активів, заявив прем'єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо.

14.00 Правоохоронці затримали диверсанта російських спецслужб, який заклав вибухівку на АЗС у Харкові. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

13.00 Російські окупанти обстріляли кладовище під Херсоном. Безпілотник скинув вибухівку на ритуальний транспорт, поранивши трьох людей. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

12:30 Росіяни випустили над південними регіонами ракету із агітаційними листівками. За задумом окупантів, вона мала розкритися у повітрі, але замість цього впав посеред лісової посадки, повідомляє пресслужба Сил оборони півдня.

Одна з листівок від окупантів

11:00 СБУ встановила особи людей, які допомогли росіянам навести ракету на кафе в селі Гроза на Харківщині. Фактичними винуватцями понад 50 смертей виявилися двоє братів, які є прихильниками "русского мира".

Гроза ракетный удар - фото наводчиков
Наводчики, перешедшие на сторону рф

10:30 Президент Володимир Зеленський нарешті однозначно відповів на питання, чи збирається вдруге балотуватися на виборах глави держави.

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 11.10.2023
Втрати армії рф в Україні 11.10.2023

9:00 У вівторок, 11 жовтня, своє професійне свято відзначають фахівці логістичного забезпечення ЗСУ. Начальник Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Шаптала привітав усіх причетних і зазначив, що ці спеціалісти наразі відіграють неймовірно важливу роль для армії.

"Яким би потужним не було військо, без надійної логістики у тривалій війні воно приречене на поразку. Пальне, боєприпаси, продовольство, вода та інше — критично необхідні на передовій, аби знищувати ворога. Сьогодні, у День фахівців логістичного забезпечення ЗСУ, хочу подякувати кожному, хто докладає всіх зусиль для належного постачання фронту. І все це — за складних умов, коли ворог постійно полює та завдає ударів по наших логістичних центрах, складах і маршрутах", — зазначив Шаптала.

8:00 У Великій Британії готуються оголосити про новий пакет допомоги України. Він включатиме фінанси у розмірі понад 100 млн фунтів (понад 115 млн євро), повідомляє британський уряд. Гроші збираються витратити на подальше розмінування територій, обслуговування військової техніки та зміцнення оборони, котра б допомогла краще захистити найважливіші об'єкти інфраструктури нашої країни.

Слід зазначити, що виділення цих коштів буде здійснюватися за рахунок Міжнародного фонду для України (IFU). Оголошення допомоги має відбутися під час чергового засідання робочої групи "Рамштайн" 11 жовтня.

7:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням подій із фронту. За останню добу між ЗСУ та російськими окупантами відбулося 108 бойових зіткнень — інтенсивність боїв значно зросла.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в різних областях України лунали сигнали повітряної сирени. Спочатку — на півночі, через активність ворожої тактичної авіації ворога, а під ранок — на півдні, через імовірну загрозу удару з моря. Дані уточнюються;
  • ЦАХАЛ повідомив, що за ніч атакував понад 70 об'єктів терористів ХАМАС. Також могло дістатися бойовикам із організації "Ісламський джихад". Загалом удари наносилися протягом кількох годин;
  • Україна та Хорватія підписали угоду про співробітництво у питаннях розмінування. Зокрема, повідомляється, що хорватські машини вже працюють на українській території, допомагаючи нашим рятувальникам прибирати небезпечні "презенти", залишені російським ворогом. Підписані документи допоможуть поглибити подальшу міжурядову роботу;
  • президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із прем'єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Під час бесіди він повідомив політику дані, котрі підтверджують зв'язок терористів ХАМАС із росією. Зокрема, кремль може підтримувати проведення бойовиками окремих антисемітських операцій.

3:00 США мають намір оголосити про новий пакет допомоги Україні на 200 мільйонів доларів. До нього, в основному увійдуть, ракети до систем ППО, протитанкових комплексів та РСЗВ HIMARS

1:00 За даними DeepState, 10 жовтня стало одним із найважчих днів на Авдіївському напрямку. Окупанти нагнали купу техніки, застосували всі доступні засоби ураження та змогли захопити деякі позиції. Проте аналітики зазначають, що вони зазнали величезних втрат для скромного результату.

00:00 У Генштабі повідомили про знищення російського літака Су-25 в Авдіївському напрямку.

Про те, що відбувалося 8 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 592: ЗСУ атакують на півдні, а окупанти відновили штурми на сході

Інформацію за 9 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 593: на фронті не припиняються обміни ударами, а окупанти готують нову хвилю терору

З даними за 10 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 594: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти посилено мінують території