Війна — день 593: на фронті не припиняються обміни ударами, а окупанти готують нову хвилю терору

Читать на русском
Автор
23642
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують вести контрнаступи на Мелітопольському та Бахмутському напрямках. Ситуація на фронті залишається напруженою, а сторони продовжують обмінюватись потужними ударами з використанням артилерії та авіації. При цьому експерти зазначають, що через ситуацію в Ізраїлі Україна може почати зазнавати перебоїв з поставками західних боєприпасів, а тим часом у росії нарощують виробництво дронів, через що взимку варто чекати посилення обстрілів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська сьогодні з артилерії обстріляли низку населених пунктів на Донеччині. Внаслідок ворожої атаки загинула людина, є поранені.

22:00 Землетрус зафіксували в Ужгороді, поштовхи відчули в інших західних регіонах України. Його магнітуда становить 4,5 балів.

20:00 Минулої доби відбулося 34 бойові зіткнення, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Сили оборони України взяли у полон командира російського добровольчого батальйону "Алга" на Бахмутському напрямі.

18:00 Російські окупанти готуються до втрати своїх логістичних шляхів, тому хочуть збудувати нову залізничну гілку з Ростова-на-Дону через тимчасово захоплені українські міста Маріуполь, Бердянськ та Мелітополь біля узбережжя Азовського моря — до Криму, пише мер Мелітополя Іван Федоров.

17:00 Російські окупанти через негоду використовують менше авіації на Таврійському напрямку, а їхня логістика ускладнена, повідомив речник об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

16:00 Сили оборони України продовжують наступальні операції на Мелітопольському напрямку, повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"Маємо частковий успіх західніше Вербового… Загальні втрати ворога склали 147 осіб. Знищено 6 одиниць військової техніки противника… Також злетіли у повітря 3 склади боєприпасів ворога", — повідомив він.

15:00 росія запустила ланцюгову реакцію "обвалу традиційних правил, домовленостей". Це спричинило провал глобальної системи безпеки. Тільки програш країни-агресора у війні проти України це може виправити, переконаний радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Збільшення запасів газу в Європі сприяє послабленню інфляційного тиску в єврозоні і дозволяє з більшою впевненістю дивитись на зиму, заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард.

14:00 Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади голову командувача сил ТРО Ігоря Танцюру. На його місце призначено генерал-майора Анатолія Баргилевича. Йому 54 роки, військова освіта – Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

13:00 Близько 10:30 російські окупанти обстріляли одну з бібліотек Херсона. Постраждав чоловік.

12:00 Президент Володимир Зеленський відреагував на події в Ізраїлі, наголосивши на схожості ситуації з війною в Україні та закликавши цивілізований світ об'єднатися заради опору тероризму. Свої враження він опублікував у соцмережі Twitter.

"Ізраїльські журналісти, які були тут, в Україні, в Бучі, зараз кажуть, що бачили таке саме зло там, де прийшла росія. Таке саме зло. І різниця лише в тому, що є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а тут є терористична держава, яка напала на Україну", — наголосив глава держави.

11:00 П'ятеро людей усе ще вважаються зниклими безвісти у селі Гроза на Харківщині. Уже ідентифіковано 49 осіб, повідомили в обласному управління Нацполіції. Нагадаємо, що наразі вважається, що під час російської атаки загинуло 52 українців.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат російських окупантів:

Втрати армії рф в Україні 9.10.2023
Втрати армії рф в Україні 9.10.2023

9:00 Херсон із самого ранку опинився знову під обстрілом. Місцева влада публікує фото наслідків атаки. На щастя, без жертв.

8:00 У Курській області рф почали бунтувати місцеві фермери. Причина в тому, що окупаційні війська фактично відбирають у них сільгоспугіддя під свої потреби, зокрема для будівництва укріпрайонів. Найгірша ситуація наразі — поблизу села Стара Миколаївка, що неподалік кордону з Україною.

Стара Миколаївка на карті
Стара Миколаївка на карті
Лісові насадження недостатньо ховають російських військових
Ось так понівечили фермерські угіддя

7:00 Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням подій на фронті. За минулу добу на лінії вогню відбулося 37 бойових зіткнень.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • цієї ночі повітряна тривога звучала у низці північних та центральних регіонів країни. Сирени працювали через ймовірність ракетної атаки, однак ворог застосовував тактичну авіацію для залякування — пускав фальш-цілі. Утім, вибухи все одно чули цієї ночі — щонайменше, у Херсоні та на Дніпропетровщині. Дані уточнюються;
  • президент Польщі Анджей Дуда заявив, що між польським та українським урядами немає ніякого дипломатичного конфлікту: "Якщо зерно з України надходило до Польщі, заповнюючи наш ринок, завдаючи шкоди інтересам польських фермерів, це треба було рішуче зупинити, і ми це просто зробили";
  • високоточні бомби та додаткові перехоплювачі, котрі б укомплектували "Залізний купол" — це прохання, яке Ізраїль передав уряду США у якості побажання для військової допомоги, пише CNN;
  • спікер Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат запевнив, що пріоритетними цілями охорони засобів протиповітряної оборони цієї зими стануть енергетичні об'єкти, стратегічна та критична інфраструктура.

00:00 Голова ГУР Кирило Буданов заявив, що розвідники тричі намагалися деокупувати Енергодар та ЗАЕС, але безрезультатно.

Інформацію за 6 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 590: Україна у траурі через трагедію на Харківщині, у росії теж неспокійно

З даними за 7 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 591: Харківщина приходить до тями після ударів, а Крим тривожиться

Про те, що відбувалося 8 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 592: ЗСУ атакують на півдні, а окупанти відновили штурми на сході