Війна — день 590: Україна в траурі через трагедію на Харківщині, в росії теж неспокійно

Читать на русском
Автор
30944
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 6 жовтня 2023 року. Ніч пройшла під звуки вибухів у різних областях росії та під атакою російських ударних безпілотників. Вся Україна в жалобі після ракетного удару по кафе в селі Гроза в Куп’янському районі Харківської області, де загинула 51 особа, серед яких і маленька дитина.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Криму повітряна тривога, зупинився транспорт, гримлять вибухи, перебої зі світлом. Окупаційна "влада" повідомляє про збиття ракет і безпілотників.

21:00 У Севастополі чули гучні вибухи. Окупаційна "влада" заявила, що це "профілактичні гранатометання".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив: "Уже зараз очевидно, що будь-яка "альтернатива" стратегічному програшу Росії на полі бою з подальшим поспішним виведенням військ і початком внутрішньої політичної трансформації буде для глобальної спільноти набагато дорожчою за пряму підтримку України сьогодні. Росія, що не програла, – це тотальний демонтаж глобальних правил, наростання нестабільності, дорога гонка озброєнь, множинні регіональні війни, держ/перевороти й побудова глобального Авторитарного альянсу, міграційні вали, тероризм як ключова форма домінування й радикальні втручання в політичні системи країн демократії. Час правильного вибору. Час правильних ракет".

20:00 Зеленський провів Ставку, обговорили ситуацію на фронті, забезпечення снарядами та ППО. Також поговорили про енергетику, підготовку до зими, та захист об'єктів генерації.

"Цієї зими російські терористи будуть знову намагатися знищити нашу енергосистему. Вони не здатні сприйняти думку, що Україну все одно не підкорять. Але спробують зробити більше ударів та більше спроб обійти наш захист. Небезпеку повністю усвідомлюємо", — пише президент.

19:00 Поліція та рятувальники завершили роботи на місці удару по селу Гроза у Харківській області, — повідомив начальник Слідчого управління поліції в області Болвінов. За його даними, зниклими безвісти залишаються чотири особи, серед них — двоє дітей.

18:00 Пабліки повідомляють, що російська ППО могла збити російський літак біля Маріуполя.

Німецький збройовий концерн Rheinmetall отримав від уряду велике замовлення на постачання артилерійських боєприпасів для ЗСУ, поставка запланована на 2024 рік.

17:00 Уряд підтримав ініціативу Міністерства внутрішніх справ щодо створення Координаційного штабу з оперативного реагування та забезпечення нормальних умов життєдіяльності населення у випадку тривалих відключень світла.

16:00 Настання холодів вплине на перебіг бойових дій, військові утеплюються і будуть дивитися на погоду. "Якщо це будуть дощі, то це один сценарій, якщо одразу вдарять морози, то це буде інший сценарій. Оскільки ґрунт залишиться мерзлими, по ньому зможе їздити важка техніка", — каже начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш. Якщо ж будуть тумани та дощі, неможливо буде використовувати дрони та буде складніше вести бойові дії.

15:00 Андрій Єрмак повідомляє: суд заарештував українські активи російських олігархів Міхаіла Фрідмана, Петра Авена та Андрєя Косогова на понад 17 млрд гривень. Рішення стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими росіяни володіли як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

14:00 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про стан поранених внаслідок ранкового удару окупантів у Харків. Усього поранення отримали 30 осіб: 20 чоловіків та 9 жінок віком від 18 до 85 років, також постраждав 11-місячний хлопчик — брат загиблої дитини. Стан більшості постраждалих, зокрема дитини, – середній. Переважно у людей – вибухові травми, осколкові поранення рук та ніг, обличчя, гематоми. У двох постраждалих – гостра реакція на стрес.

13:00 Україна повернула тіла загиблих захисників. Йдеться про останки 64 військовослужбовців. Згідно з нормами Міжнародного гуманітарного права, російській стороні передано тіла комбатантів, які загинули на фронті.

12:00 Представники ДСНС у Херсонській області показали наслідки ранкового обстрілу Херсона.

Обстріл Херсона 6.10.2023
Обстріл Херсона 6.10.2023
Обстріл Херсона 6.10.2023
Обстріл Херсона 6.10.2023

11:00 СБУ затримала митрополита Черкаської єпархії УПЦ (МП), який до цього знаходився під домашнім арестом. За цей час він намагався розпалювати релігійну ворожнечу, опираючись на кремлівські наративи про війну в Україні.

10:00 Близько 5-ї години ранку росіяни обстріляли житлові квартали в центральній частині Херсона. Ворожими снарядами пошкоджено будинки та вітрини магазинів. Начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко уточнив, що ворог бив по місту з території тимчасово окупованого лівобережжя. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

9:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про щоденні втрати російської армії на фронті. За останню добу ліквідовано 620 окупантів! Так тримати!

Втрати армії рф в Україні 6.10.2023
Втрати армії рф в Україні 6.10.2023

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ відзвітували про результативність роботи засобів ППО цієї ночі. Знищено 25 "шахедів".

У Марганецькій ОТГ Дніпропетровської області вночі стався артилерійський обстріл. Пошкоджено житловий будинок і господарську споруду, знищено автомобіль. На щастя, без жертв.

Нікопольський район обстріл 6 жовтня
Удар по Дніпропетровщині
Удар по Дніпропетровщині 6.10.2023
Відновленню автівка не підглягає

7:00 Росіяни з самого ранку вдарили по Харкову. За даними мера Ігоря Терехова, є прильоти у центральній частині міста.

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням подій. За останню добу на фронті інтенсивність бойових зіткнень дещо зменшилася — їх зафіксовано всього 37.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • Україна пережила чергову масовану атаку безпілотниками. Вибухи чули щонайменше у Одеській, Херсонській, Миколаївській, Черкаській та Дніпропетровській областях. Інформація про наслідки уточнюється;
  • у Севастополі наче теж було неспокійно — місцевий гауляйтер развожаєв повідомляв про роботу засобів "пе-ве-о". За його словами, бухту міста начебто атакували два морські безпілотні катери;
  • у США шукають додаткові варіанти надання фінансової допомоги Україні. Серед них — і нові грантові програми Держдепартаменту Штатів. Про це пише Politico із посиланням на двох американських чиновників;
  • експрезидент Штатів Дональд Трамп заявив, що не проти зайняти посаду спікера Палати представників Конгресу на "короткий" термін. При цьому відмовлятися від балотування на нових виборах глави держави він не збирається;
  • уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російський уряд створив понад 70 таборів із "перевиховання" українських дітей, примусово депортованих із тимчасово окупованих територій.

02:00 В Україні велика кількість ударних безпілотників росії, рухаються групами в різних напрямках. Працює ППО.

01:00 Рух ударних БпЛА в напрямку Одещини та через Миколаївщину на Кіровоградщину курсом на Північ, — Повітряні сили ЗСУ.

00:00 Над Україною одразу кілька груп ударних дронів, тривогу оголошено у Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях. На Дніпропетровщині працює ППО.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 06.10.2023

Інформацію за 3 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 587: ЗСУ встановлюють нові рекорди, а окупанти намагаються контратакувати

З даними за 4 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 588: ЗСУ просуваються на півдні, окупанти продовжують бомбардувати українські міста

Про те, що відбувалося 5 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 589: СБУ атакувала дронами Курську область, а росія вдарила по кафе на Харківщині