Війна — день 581: ЗСУ просуваються в районі Бахмута та на півдні

Читать на русском
Автор
21917
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують успішно відбивати атаки окупантів на фронті, а також просуваються на деяких напрямках. Так, ЗСУ повідомляють про успіхи в районі Бахмута Донецької області, а минулого вечора в російських телеграм-каналах і чатах почали з’являтися повідомлення про "масштабний наступ ЗСУ" у Запорізькій області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Використання українськими військами винищувачів F-16 відіграє досить серйозну роль і обов'язково вплине на фронт. Для прориву оборони окупантів потрібно буде спланувати відповідну операцію, заявив начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

22:00 У Миколаєві пролунали вибухи. Місцеві пабліки і моніторингові групи пишуть про приліт ворожих ракет.

21:00 Українські військові ефективно використовують зенітні установки Gepard для боротьби із російськими дронами. Тому їх кількість у складі ЗСУ необхідно збільшувати, заявив представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

20:00 Українські військові почнуть використовувати танки Abrams, як тільки настане час і дозволять тактичні умови. Погіршення погоди може на це вплинути, заявив начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

19:00 Кабінет Міністрів України призначив трьох заступників міністра оборони Рустема Умерова. Ними стали:

  • Джигир Юрій Анатолійович;
  • Калмикова Наталія Фернандівна;
  • Чорногоренко Катерина Леонідівна.

17:00 В Україні мобілізація триває згідно з встановленими планами, і в Міністерстві оборони не готують посилення процесу, проте залежно від ситуації на фронтах його можуть переглянути, заявив заступник голови Міноборони, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

16:00 ЗСУ встановили вогневий контроль над трасою Бахмут — Горлівка, що ускладнило пересування та постачання російських окупантів, повідомив начальник пресслужби Східного угрупування військ ЗСУ Ілля Євлаш.

15:00 Враховуючи, що новостворена 25-та загальновійськова армія рф розгортається частинами для зміцнення розтягнутої лінії фронту, ймовірність нового наступу російських військ знижується, вважають у британській розвідці.

14:00 Частина найманців ПВК "Вагнера" переукладає контракти з Міноборони рф і повертається в Україну з Білорусі. Бойовики вже присутні на території Східного угруповання військ – заявили у ЗСУ.

13.00 Естонія стане учасником рамкового контракту Німеччини щодо постачання боєприпасів Україні. Це випливає із спільної заяви міністрів оборони Німеччини Борис Пісторіус та Естонії Ханно Певкур, інформує DPA. Це дозволить промисловості збільшити виробничі потужності.

12:00 Литва продовжує військову допомогу Україні — цього разу для потреб ВМС ЗСУ було передано комплекти радіолокаційного обладнання. Як повідомляє LRT, ця допомога призначена для забезпечення морського спостереження і розвитку спроможностей щодо збору даних у морській акваторії.

11:00 СБУ затримала корегувальників ракетного удару по Києву 21 вересня. Чоловіки співпрацював із російськими спецслужбами цілком усвідомленно, повідомляючи їм дані про розташування військових об'єктів та блокпостів. Зловмисникам світить довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат росіян на фронті:

Втрати армії рф в Україні 27.09.2023
Втрати армії рф в Україні 27.09.2023

9:00 Президент Володимир Зеленський нагадав, що 1 жовтня Україна відзначатиме День захисників та захисниць — вперше у нову дату. Він анонсував загальнонаціональну хвилину мовчання о 9:00 — центральні площі та вулиці міст України зупинять рух, аби вшанувати полеглих українських захисників.

8:00 Колишній командувач Сухопутних військ США в Європі генерал Бен Годжес дорікнув критикам українського контрнаступу. На його думку, "розпікати" українських військових, котрі атакують без підтримки авіації — марна справа. Також він додав, що ні Штати, ні Британія, ні Німеччина б ніколи не послали своїх солдатів на бій у подібних умовах, не забезпечивши їм підтримку з повітря.

"Контрнаступ – це не лише те, що ми бачимо на полі бою", — додав він, похваливши роботу ЗСУ, зокрема щодо ураження кораблів Чорноморського флоту.

.7:30 Генштаб ЗСУ повідомив, що за останню добу на лінії фронту сталося 26 бойових зіткнень. Під ворожим огнем опинилися понад 100 населених пунктів семи областей України. Деталі — у ранковому зведенні:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • вночі у низці регіонів України оголошувалася повітряна тривога. Вибухи лунали щонайменше на Херсонщині та Дніпропетровщині. Чекаємо уточнених даних від місцевих адміністрацій;
  • тим часом у підмосковному Щелково було неспокійно через масштабну пожежу. Вогонь бушував у промзоні населеного пункту, і хоча росіяни стверджують, що він пошкодив лише житловий будинок, у мережі нагадують, що у Щелково розташований 857-й навчальний центр залізничних військ РФ (в/ч 11300);
  • росіяни, схоже, потроху збираються втікати з окупованого Донбасу. Принаймні, із Горлівки, де загарбники уже почали підготовку до ймовірного примусового вивезення мирного населення на територію рф, — ЦНС;
  • "Війна в Україні не повинна перетворитися на один із багатьох розтягнутих конфліктів, які ми бачимо зараз у світі. В інтересах усіх нас досягти миру, що поважатиме суверенітет і територіальну цілісність України. Він мусить бути об’єктивним", — президент Фінляндії Саулі Нііністьо під час виступу на Генасамблеї ООН.

3:00 Окупанти взимку використовуватимуть всі можливості для ударів по українській енергетичній інфраструктурі, але ЗСУ готують відповідь, заявив міністр оборони Рустем Умєров

1:00 У російському Підмосков'ї спалахнула пожежа на військовому аеродромі "Чкаловський"

00:00 Сили оборони України продовжують просуватися на півдні від Бахмута, минулої доби там було 12 бойових зіткнень, повідомив речник Східного угруповання військ Ілля Євлаш

З даними за 24 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 578: ЗСУ готуються до нового прориву, а окупанти збирають ракети для нових ударів

Про те, що відбувалося 25 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 579: ЗСУ "перемелюють" окупантів на фронтах, а в глибокому тилу росіян дедалі частіше звучить "бавовна"

Інформацію за 26 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 580: на фронті загострення боїв та взаємні атаки дронами та ракетами у тилу