Війна — день 574: росіяни втрачають позиції на сході і намагаються перегрупуватися

Читать на русском
Автор
24900
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують вести активні бойові дії практично по всій лінії фронту та мають просування на Бахмутському напрямку, де у росіян спостерігається суттєве погіршення становища після втрати Кліщіївки та Андріївки. Окупанти на цьому напрямі навряд чи незабаром зможуть спроби наступу, оскільки тепер їм необхідно провести перегрупування сил. При цьому зміна оперативної обстановки спостерігається і на півдні України, де ЗСУ продовжують просуватися попри запеклий опір росіян.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Спостерігається активність ворожої тактичної авіації на південно-східному напрямку. Існує загроза застосування авіаційного озброєння, повідомляють у Повітряних силах ЗСУ.

Моніторингові групи додають про зліт 7х Ту-95мс з аеродрому "Оленья" Мурманської області рф у південно-східному напрямку.

Розрахунковий час підльоту на пускові рубежі:

  • Саратовська область, (м. Енгельс 01:40 — 02:10);
  • Волгоградська область/Ростовська область (м. Волгодонськ) 02:10 — 02:40;
  • акваторія Каспійського моря, 03:10 — 03:40.

22:00 Данія побудує завод з виробництва боєприпасів для України.

21:00 Протягом останнього тижня на Лимано-Куп’янському напрямку не фіксуються бойові зіткнення, при цьому ворог продовжує інтенсивно застосовувати артилерію, розповів начальник пресслужби Східного угрупування військ ЗСУ Ілля Євлаш.

Артилерію, за його словами, росіяни застосовують "дуже вибірково", що може свідчити про проблеми з боєприпасами.

Минулої доби на напрямку було ліквідовано 58 окупантів. Також знищено три ворожі БМП, шість мінометів калібрів 82 та 120 мм, дві гаубиці Д-20 та Д-30, низку техніки, на якій пересувалися окупанти та їхній керівний склад, а також укриття та склади з боєприпасами.

19:00 Підрозділ Центру спецоперацій "А" СБУ "Білий вовк" за місяць вразив 56 одиниць російської військової техніки:

  • 12 танків;
  • 34 ББМ;
  • 3 артилерійські системи;
  • 7 вантажівок;
  • 21 фортифікаційна споруда з особовим складом.

18:00 ЗСУ підтвердили удар по командному пункту Чорноморського флоту РФ поблизу Севастополя, — СтратКом.

Президент США Джо Байден планує оголосити про значний пакет військової допомоги Україні вже завтра, протягом візиту Зеленського до Білого дому.

17:00 Іспанія оголосила новий пакет військової допомоги для України. До нього увійдуть бронетранспортери, пускові установки ППО, зенітні ракети, протикорабельні ракети з технікою до них, медичне обладнання, логістичні машини та човни. Крім того, Іспанія подвоїть кількість українських військових, які навчаються на полігонах країни.

16:00 Російські війська авіаційними бомбами обстріляли село Невське на Луганщині. Внаслідок ворожої атаки загинула жінка.

15:00 Албанія передала Україні 22 бронетранспортери M1224 MaxxPro, а також 82-мм мінометні снаряди, повідомляє портал Oryx.

14.00 Від мін в Україні загинули 246 цивільних, понад 500 поранених. Такі дані під час брифінгу озвучив начальник відділу протимінної діяльності Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони полковник Олег Шуварський.

13.00 Потужні вибухи пролунали на території окупованого Криму. Окупанти увімкнули димову завісу біля нафтобази Чорноморського флоту. Про це повідомляє місцевий Telegram-канал "Кримський вітер".

12:00 Президент Володимир Зеленський заявив, що не знає, чи зможе українська армія створити серйозний прорив на фронті до кінця 2023 року. Про це він заявив у розмові із журналістами CNN. При цьому він підкреслив просування України на Донбасі, додавши, що певен — "ми досягнемо великого успіху".

За сприяння Державного бюро розслідувань, українські військові отримали у користування вилучений у російського олігарха-втікача Жеваго гелікоптер. Тепер "пташка" буде працювати на ЗСУ!

11:30 СБУ розкрила мережу агентів гру рф на Миколаївщині. Неймовірно, однак її керівником виявився працівник одного із оборонних підприємств регіону. Російська розвідка завербувала його до своїх лав іще під час навчання в університеті.

"З того часу він перебував у "режимі очікування" і був "розконсервований" після початку повномасштабного вторгнення рф", — зазначили у відомстві.

10:00 Звільнення Андріївки та Кліщіївки на Бахмутському напрямку серйозно послабляє оборону російської армії, переконані в Міноборони Британії. За словами розвідників, "цей тактичний успіх наближає українські сили до дороги Т 05-13, одного з основних шляхів постачання до Бахмута з півдня".

9:00 У Генштабі відзвітували про свіже "поповнення" статистики ліквідованих окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії рф в Україні 20.09.2023
Втрати армії рф в Україні 20.09.2023

8:30 У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про бойову роботу засобів ППО цієї ночі. Знищено 17 "шахедів".

Президент Володимир Зеленський запропонував екслідеру США Дональду Трампу представити свій "мирний план" щодо врегулювання війни в Україні публічно. При цьому було поставлено жорстку умову.

7:00 Протягом минулої доби відбулося понад 24 бойових зіткнень на лінії фронту. Детальніше — у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:00 Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни вкотре застосовували безпілотники для атаки на Україну. Вибухи чули жителі щонайменше трьох областей — Київщини, Полтавщини та Херсонщини. Чекаємо на уточнення інформації;
  • "Кожен, хто колись брав участь у порятунку потопельника, знає, що він неймовірно небезпечний, що може затягнути себе на глибину", — заявив президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи нинішню ситуацію із зерном, котра склалася між Україною та Польщею. Він додав, що Україні варто співчувати, але водночас поляки мають захистити себе;
  • Литва передала Україні черговий пакет озброєння в рамках 15-го "Рамштайну". До нього увійшли системи підриву, радари морського спостереження та боєприпаси для протитанкового гранатомета Carl Gustaf;
  • Україна готова створити спеціальні зернові хаби у портах деяких країн Африки, аби "запобігти будь-яким потрясінням на світовому продовольчому ринку", заявив Володимир Зеленський під час виступу на саміті Цілей сталого розвитку.

3:00 Основну увагу російських дронів сфокусовано на Кременчуці, там працює ППО

1:00 Окупанти атакують Україну безпілотниками з північного напрямку, їхня присутність зафіксована у Полтавській та Сумській областях

00:00 Західні ЗМІ повідомляють, що українські спецслужби, ймовірно, завдали удару по силам ПВК "Вагнера" у Судані. При цьому йдеться про атаки дронами та наземну операцію.

Про те, що відбувалося 17 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 571: ЗСУ мають успіхи на низці напрямків, а Росія продовжує обстрілювати міста України

Інформацію за 18 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 572: окупанти проводять перегрупування після втрат і атакують міста

З даними за 19 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 573: ЗСУ мають успіхи під Бахмутом, Зеленський прибув до США