Війна — день 570: ЗСУ звільняють території, а окупанти змінюють тактику

Читать на русском
Автор
40917
Бої за Україну триває
Бої за Україну триває

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують просуватися на фронті та вибивають російських окупантів. Зокрема, прогрес відзначений на Бахмутському напрямку, де було звільнено населений пункт Андріївка. При цьому помітно зросли втрати росіян у бойовій техніці та артилерії, а через величезні втрати в особовому складі їм довелося змінювати тактику на Куп’янському напрямку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Світлодарську Донецької області Збройні сили України знищили два зенітно-ракетні комплекси Бук-М3.

22:00 У тимчасово окупованому Токмаку уражено місце розташування ворожої техніки на околиці, — міський голова Мелітополя Іван Федоров.

20:00 У районі Кліщіївки внаслідок ведення наступальних (штурмових) дій наші сили оборони мали успіх.

18:00 Україні доведеться "викурити" росіян із Криму, заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Данілов.

"На сьогоднішній день виглядає так, що якщо росіяни не підуть з Криму самостійно, нам доведеться їх звідти "викурити" за допомогою зброї, яка є у нас", — заявив він.

Данілов зазначив, що обстріл анексованого Криму триватиме доти, доки півострів не буде звільнений.

17:00 Перші два суди скористалися альтернативним зерновим коридором у Чорному морі, щоб зайти до порту Чорноморськ, заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

16:00 Україна отримала від США важливе обладнання, яке дозволить вирішити проблеми з низкою критично важливих деталей до бойової техніки.

15:00 Уряд Словаччини ввів заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України. Вона триватиме до кінця року.

14:00 5 мирних жителів поранено внаслідок удару по Харкову, — ОВА.

Стверджується, що армія РФ завдала 5 ударів ракетами С-300 по Холодногірському району міста.

13:00 Потужні вибухи пролунали у Токмаку Запорізької області. Місто знаходиться під російською окупацією.

12:00 Російські окупанти завдали ударів по Харкову. Цивільних закликали перебувати в укриттях.

Влада пише про щонайменше чотири прильоти.

11:00 Сили оборони на півдні України знищили три ворожі човни разом з екіпажем і спостережний пункт окупантів. Про це розповіла речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Мінус 5 крупнокаліберних гармат за минулу добу — це потужний результат Сил оборони, мінус 18 окупантів і ще три човни, на яких вони намагалися маневрувати серед островів і розташовувати там свої спостережні пункти. Один із таких пунктів теж знищено", — заявила вона.

10:00 На Сумщині пролунали вибухи, — місцеві пабліки. В області було оголошено повітряну тривогу.

09:00 ЗСУ знищили 25% російських субмарин із крилатими ракетами в Чорному морі, — британська розвідка

08:00 За добу ЗСУ знищили ще 350 окупантів

07:00 росіяни пишуть про атаку безпілотників у Калузькsq та Тверській областях. У пропагандистів все стабільно — як завжди спрацювало ППО, руйнувань та жертв немає.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • В Білому домі впевнені, що, незважаючи на розбіжності серед представників Конгресу США, законопроєкт про новий пакет допомоги Україні на 24 млрд доларів буде ухвалено.
  • На тимчасово окупованих територіях, в тому числі, і в Херсонській області, закінчується підготовка до початку мобілізації місцевого населення.
  • ЗСУ активізували свої зусилля по перетину річки Дніпро в Херсонській області, а у росіян не вистачає сил, щоб цьому завадити, пише Інститут вивчення війни (ISW).
  • У Рівному спалахнула масштабна пожежа. Повідомляють, що спалахнули котеджі, розташовані за місцевим супермаркетом.

00:00 Часовим чорноморським коридором змогло пройти судно "Пума", яке знаходилося в порту Одеси з 19 лютого 2022 року. На борту суховантажу 14 тисяч тонн ріпаку та 16 тонн металу.

Про те, що відбувалося 13 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 567: потужний "хлопок" у Криму, окупанти продовжують обстріл міст

Інформацію за 14 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 568: окупанти зазнають тяжких втрат, але продовжують тероризувати міста дронами-камікадзе

З даними за 15 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 569: ВСУ просуваються у контрнаступі та готуються повертати Крим