Війна — день 568: окупанти зазнають тяжких втрат, але продовжують тероризувати міста дронами-камікадзе

Читать на русском
Автор
23574
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує свій контрнаступ з метою відбити у росіян окуповані території та має успіхи на низці напрямків, зокрема біля Бахмута. При цьому окупанти теж намагаються проводити свій зустрічний наступ біля Куп’янська, хоча це для них обертається значними втратами. Водночас росіяни не припиняють обстрілів українських міст і використовують для цього БПЛА та ракети.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський у вечірньому зведенні подякував СБУ за знищення системи ППО росії в Криму.

22:00 На Раді оборони Херсонщини ухвалили рішення щодо обов'язкової евакуації родин з дітьми з населених пунктів, які постійно обстрілює ворог, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

21:00 Володимир Зеленський і Джо Байден зустрінуться на наступному тижні в США, пише NBC News.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров опублікував відео атаки дронів на російський корабель в Чорному морі.

19:30 Вранці 14 вересня Сили оборони завдали удару по двох патрульних кораблях типу "Василій Биков" флоту росії в Чорному морі, є пошкодження, — інформує Стратком ЗСУ.

18:00 Росіяни обстріляли селище Миколаївка на Херсонщині, внаслідок чого постраждали двоє чоловіків 37 та 42 років. Мирних громадян госпіталізували до лікарні, ними зараз займаються медики, повідомили у Херсонській ОВА.

17:00 США розширили санкції проти росії. Під нові обмеження потрапили понад 20 осіб та десятки компаній. Зокрема, у списках: "АвтоВАЗ", "Москвич", Трансмашхолдинг, "АГД Даймондс", Росавтодор, НВО "Сатурн".

16:00 ЗСУ звільнили Андріївку на Донеччині.

15:00 Сухопутні війська опублікували кадри, на яких показано збиття російського розвідувального беспілотника "Орлан". Дата і напрям не розкриваються.

14:00 Для українських пілотів провели тестові полети на шведських випробувачах Gripen. За словами міністра оборони Швеції Пола Йонсона, орієнтаційна підготовка завершена і вона пройшла добре.

13:00 За останню добу ВСУ вдалося знищити близько 300 російських окупантів і 24 одиниці вражеської техніки на Таврійському напрямку. У Запорізькій області окупанти також зазнали значних втрат.

12:00 На Донеччині СБУ затримала чергового інформатора російської армії, котрий корегував вогонь за допомогою голосових повідомлень у месенджерах. Зокрема, дані він передавав комбату "Єнакієво-Дунайської бригади" та бойовику "мотострілкового полку" Південного військового округу зс рф. За допомогу ворогу чоловік може опинитися на 15 років за ґратами.

11:00 Омбудсмен Дмитро Лубінець розкритикував Захід за запрошення російських політиків на зустріч країн "Великої двадцятки".

"Це нонсенс, коли президента країни, яка вбиває дітей і цивільних, захопила 20% території сусідньої держави, після ордера на арешт від МКС запрошують на міжнародний захід, де збираються лідери 20 країн світу. І багато хто робить вигляд, що нічого не відбулося", — наголосив він в ефірі національного телемарафону.

Також Лубінець додав, що світові час визначитися, на чиєму він боці, адже не можна одночасно і називати РФ терористом, і торгувати з цією державою.

10:00 Під Євпаторією ціллю безпілотників могли бути РЛС "Оборона-14" або радіотелескоп П-400, які використовуються військами ППО окупантів — Крим.Реалії

9:00 ЗСУ мають чергові успіхи одразу на кількох напрямках. Ворог при цьому зазнає значних втрат — як у техніці, так і в живій силі — у Запорізькій області.

Генштаб відзвітував про свіжу статистику втрат армії рф в Україні:

Втрати армії рф в Україні 14.09.2023
Втрати армії рф в Україні 14.09.2023

8:00 14 вересня Україна відзначає День танкових військ. Командувач ОК "Північ" генерал-майор Дмитро Красильников привітав танкістів, наголосивши на їхньому важливому внеску в майбутню перемогу нашої країни.

"Ви є залізним, ударним кулаком сучасного українського війська. Виконуючи надважкі бойові завдання на найскладніших ділянках фронту, ви захищаєте та звільняєте рідну землю", — підкреслив він.

7:00 У тимчасово окупованій Євпаторії сьогодні був "гарячий" ранок — місцеві жителі повідомляють про кілька потужних вибухів.

На Сумщині вночі бійці підрозділів ППО знищили ворожий "шахед".

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі росіяни атакували кілька регіонів України за допомогою "шахедів". Гучні звуки чули на Миколаївщині, Херсонщині, Запоріжжі, а також у Дніпрі та області. Наслідки уточнюються;
  • під ранок 14 вересня росЗМІ повідомили про чергове перекриття руху на Керченському (Кримському) мосту. При цьому причина не розголошувалася. Слід зазначити, що під час атаки на судноремонтний завод та сухий док напередодні рух мостом теж обмежувався;
  • у Брянській області вночі начебто теж збивали невстановлені БПЛА. Про наслідки поки невідомо, хоча роспропаганда традиційно початково заявляла про "потєрь нєт";
  • білоруського диктатора олександра лукашенка визнано співучасником злочинів, скоєних рф проти України. Відповідну резолюцію підтримав Європейський парламент.

3:00 За добу окупанти обстріляли прикордонну територію Сумської області 24 рази, через що там зафіксовано 132 вибухи. В одному з районів було пошкоджено будівлю школи

1:00 Після оголошення тривоги у Дніпрі було чути вибух. Загроза БПЛА зберігається для Запорізької та Дніпропетровської областей

00:00 Група російських безпілотників прямує у бік Кривого Рогу через Миколаївську та Херсонську області, попереджають у Повітряних силах ЗСУ

Інформацію за 11 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 565: окупанти втрачають позиції під тиском ЗСУ на півдні і не тільки

З даними за 12 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 566: ЗСУ мають суттєвий прогрес на деяких напрямках

Про те, що відбувалося 13 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 567: потужний "хлопок" у Криму, окупанти продовжують обстріл міст