Війна — день 561: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти рівняють міста із землею

Читать на русском
Автор
16182
Бої за Україну тривають 561 день
Бої за Україну тривають 561 день

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують наступ на південному напрямку і просуваються в районі Роботино, при цьому інформацію про невдачі окупантів у цьому місці підтверджують навіть російські колаборанти. При цьому важкі бої продовжуються в районі Мар’їнки, яка внаслідок постійних обстрілів фактично припинила своє існування. Окупанти тим часом продовжують нещадно обстрілювати мирні міста, чим вбивають цивільне населення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У російському Брянську чули вибух, — говорять про атаку безпілотника по важливому об'єкту.

22:02 Зафіксовано пуски кількох груп ударних БпЛА типу "Shahed" з Чауди (Крим) та кількох груп "Shahed" з Приморсько-Ахтарська (Кубань, рф), — Повітряні сили ЗСУ.

22:00 Зеленський у вечірньому зведенні висловився про нового міністра оборони України Рустема Умєрова: "Сильна людина. Системна. Добре знає сферу оборони. Від перших днів повномасштабної війни задіяний в переговорах щодо зброї для України. Дуже чутливі переговори. Результативні. Займається перемовинами і щодо звільнення наших людей із російського полону. В цьому у Рустема теж є важливі для України результати. Він може перезавантажити роботу Міністерства оборони. Саме це зараз потрібно".

21:00 Зеленський переговорив з премʼєр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, обговорили можливі шляхи підтримки України з боку Ізраїлю в протистоянні вторгненню рф, питання збільшення кількості відмов українським громадянам у в’їзді до Ізраїлю, безпеку перебування паломників-хасидів в Умані під час єврейського Нового року – Рош га-Шана.

20:04-20:57 Масштабна повітряна тривога, зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

20:00 В окупованих Олешках на Херсонщині підірвалась автівка з двома працівниками російської ФСБ та військовими. Один працівник ФСБ помер на місці, інший – у реанімації у важкому стані. Ще троє російських військових поранені.

19:00 Найбілька кількість російських ДРГ наразі фіксується у Сумській області України, заявив речник ДПСУ Андрій Демченко. А от на Харківщині останнім часом диверсійні групи росіян не фіксували.

18:00 Глава ГУР Кирило Буданов заявив про можливість обміну полоненими з у форматі "всіх на всіх". Він каже, що ця ситуація не така складна, як здається, однак поки що росія створює певні технічні труднощі.

17:00 Українські військові отримали більше систем ППО з минулої зими, тому під час можливих російських ударів ефективність протиповітряної оборони буде вищою, розповів командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

16:00 Командування Повітряних сил показало, як у ніч проти 7 серпня українські воїни знищували ворожі дрони за допомогою Gepard під час масованої атаки "Шахедами" Одеської області.

15:00 З тимчасово окупованих росією українських територій вдалося евакуювати ще одну дитину. На цей час хлопчик знаходиться у Києві. Про це повідомила міністр Ірина Верещук.

14:00 Бійці "Сталевого Кордону" Гвардії наступу підняли український прапор в населених пунктах Строївка та Тополі на кордоні з рф у так званій "сірій зоні". Після деокупації Харківської області, заходити на цю територію було небезпечно через замінування, але зараз прикордонники проклали шлях та підняли там наш прапор.

13:00 Росіяни перекидають на південь України війська з інших напрямків, намагаючись посилити свою оборону. Про це повідомив тимчасово виконувач обов'язків директора департаменту планування застосування Головного управління Національної гвардії України Микола Уршалович. Він додав, що попри значні втрати, ворог продовжує наступальні дії на Лиманському, Авдіївському й Мар'їнському напрямках, а також намагається контратакувати на Бахмутському.

12:00 В Офісі генпрокурора показали наслідки удару по Одеській області цієї ночі. Як відомо, через наліт безпілотників було пошкоджено об'єкти припортової та цивільної інфраструктури. Поранено двох людей — водіїв фур.

11:00 У Запоріжжі пролунав потужний вибух. За попередньою інформацією, по місту могли вдарити балістичною ракетою.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 07.09.2023
Втрати армії рф в Україні 07.09.2023

9:00 7 вересня професійне свято відзначають представники військової розвідки України. З цієї нагоди очільник ГУР Кирило Буданов привітав колег оригінальним відео.

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ доповіли, скільки дронів вдалося збити вночі при черговій атаці ворога. Слід зазначити, що більшість цілей ліквідували на Одещині. Також ППО працювала у Сумській області.

7:00 За минулу добу ЗСУ вдалося досягти окремих успіхів на Бахмутському напрямку. Зокрема, просування фіксуються поблизу Кліщіївки. Також українській військові намагалися проводити наступальні операції поблизу Оріхово-Василівки, Яковлівки, Соледара, Андріївки та Курдюмівки. Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Карта боїв за Бахмут 07.09.2023
Карта боїв за Бахмут 07.09.2023

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли сьогодні проспати:

  • ніч була неспокійною для жителів окремих областей України. Зокрема, вибухи чули жителі Сум та південних районів Одещини. Дані про наслідки атаки росіян уточнюються;
  • гучно було і в росії — невідомі безпілотники збивали одразу у трьох регіонах федерації, зокрема і у Підмосков'ї. Є дані про окремі руйнування, однак начебто без жертв;
  • США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані у російських олігархів в ході санкцій. Йдеться про понад 5 млн доларів, які планують витратити на реабілітацію наших ветеранів. Про це під час візиту заявив держсекретар Штатів Ентоні Блінкен;
  • в Україні планують ввести електронний військовий квиток. Про це заявив новий міністр оборони Рустем Умєров.

3:00 Російська атака на Одеську область триває, а нова партія дронів рухається до Кілії та Ізмаїлу

1:00 Окупанти запустили велику кількість БПЛА на Одещині, попередньо вони тримають курс у бік Рені

00:00 Моніторингові групи повідомляють, що два бомбардувальники Ту-22 вилетіли з аеродрому Моздок (росія) і прямують у бік українського кордону.

Про те, що відбувалося 4 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 558: на фронтах точаться важкі бої, окупанти не припиняють обстрілів міст

Інформацію за 5 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 559: просування ЗСУ набирає обертів, а окупанти намагаються наступати на чотирьох напрямках

З даними за 6 вересня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 560: ЗСУ долають зміцнення окупантів, а рф атакує Україну ракетами та БПЛА