Місцями ремонти виконано лише на третину: Лана Зеркаль про відновлення енергосистеми

Читать на русском
Автор
У Міненергетики оцінили ситуацію Новина оновлена 06 вересня 2023, 15:30
У Міненергетики оцінили ситуацію. Фото hronika.info

Поки що не розпочалося будівництво захисних споруд від атаки дронів

В Україні план відновлювальних робіт на атомних електростанціях (АЕС) "виконано на 70%", а ось план з ремонту ТЕЦ "тільки на 30%". При цьому електромережі виконали цей план вже на 98%. На подальшу підготовку є ще час до початку опалювального сезону.

Йдеться про виконання планових ремонтів. Про це в ефірі Business Breakfast від Forbes повідомила Лана Зеркаль.

"Найбільша проблема — це відновити генерацію… Їм (ремонтам ТЕЦ — Ред.) не вистачає коштів, їм не вистачає можливостей залучення цих коштів. Ну і ще не спрацювало підвищення тарифів так, як воно планувалося", — вважає Зеркаль.

На її думку, Україні слід прискорюватися з відновленням цих об’єктів, тому що в іншому випадку країна не зможе пройти зиму без відключень світла.

Лана Зеркаль наголосила, що під час підготовки української енергосистеми вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори. Також з-за кордону в країну було привезено автотрансформаторів.

"Однак поки що не почалося будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення бралися будувати великі саркофаги, проте там також усе ще на початковому етапі", — сказала вона.

Експерт упевнена, що уряд, спеціалісти і регулятор мають всі можливості та інструменти, щоб усі ризики нівелювати.

Пізніше у Міненерго заявили, що інформація Зеркаль про хід підготовки енергетичної системи України до зими не відповідає дійсності.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що міністр енергетики Герман Галущенко зробив обнадійливий прогноз щодо відключень світла цієї зими. За його словами, вітчизняна енергосистема буде готова до проходження цьогорічного зимового періоду.