Поки не зіпсувалася погода: полковник назвав ціль ЗСУ до початку сезону дощів

Читать на русском
Автор
Ситуація на фронті змінюється через погодні умови
Ситуація на фронті змінюється через погодні умови. Фото Генштаб ЗСУ

Через кілька місяців погодні умови кардинально зміняться, військові дії будуть виглядати так само, як і минулої зими

Вплив кліматичних умов на бойові дії на фронті є колосальним. Велику роль відіграють дощі, тому що цей фактор створює великі проблеми для пересування техніки. Тому до початку дощового сезону є певні завдання, які потрібно виконати.

Російські окупанти в цьому плані не мають переваги, а тому для них теж почнуться проблеми. Про це розповів військовий експерт, полковник запасу Петро Черник в інтерв’ю OBOZREVATEL.

"Західна техніка дуже важка. Танк важить до 75 тонн. Якщо ґрунт буде мокрим, танк рухатися не зможе. Це стосується і бойових машин піхоти — як західного зразка, які можуть важити до 30 тонн, так і старих радянських зразків, які можуть важити в межах від 10 до 13 тонн", — сказав він.

За його словами, завдання на поки ще сухий період — насамперед обвалити південний плацдарм, вийти на північне Приазов’я. Найкращим місяцями для виконання цієї місії стануть вересень та жовтень.

"Але ми повинні усвідомлювати, що противник б’ється на смерть і не здається. Вони чудово розуміють, що від нинішньої "лінії Суровікіна" до Перекопського перешийка більше укріплень немає. Тому запеклі бої ще триватимуть", — наголосив Черник.

На думку полковника, зараз немає жодних ознак того, що у ворога є потенціал для відігравання ситуації, щоб захопити якісь наші території у такому обсязі та з такою швидкістю, як це було на початку широкомасштабного вторгнення.

Павло Черник додав, що росія не має жодної переваги, якщо говорити про вплив погодних умов. У противника також важка техніка і він також відчує ці проблеми.

"Ні, у них немає переваги. Тому що все важче 10 тонн все одно вантажить у вологому ґрунті. 10 тонн самі по собі – це вже важко. Усі трактори – по кілька тонн. Все, що важче 10-15 тонн – а російські та радянські танки важать 39-43 тонни – все одно в’язнуть. Отже, ні про яку перевагу говорити не можна", — пояснив він.

Через кілька місяців погодні умови кардинально зміняться, військові дії будуть виглядати так само як і минулої зими.

"Замре лінія фронту, і ми будемо в зоні вогневої рівноваги. Так було всю минулу зиму. Щоправда, є нюанси. Земля може промерзнути, це теж змінює ситуацію. Але для цього потрібно, щоб морози -10 градусів і нижче стояли щонайменше тиждень, щоб грунт добре промерз. Тоді формат війни буде таким самим, як влітку, тільки солдатам доведеться тепліше одягатися. Плюс впливатиме сніг і вітер", — підсумував співрозмовник.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україну приніс розкішну погоду антициклон Olenka. Синоптики обіцяють, що попереду на українців чекає бабине літо.