Загибель трьох українських пілотів на Житомирщині: ДБР зробило заяву та погрожує в’язницею

Читать на русском
Автор
8932
Загибель трьох українських пілотів на Житомирщині: ДБР зробило заяву та погрожує в’язницею Новина оновлена 28 серпня 2023, 14:40

Правоохоронці дізнаються про стан літаків перед вильотом

У ДБР розпочали розслідування обставин авіакатастрофи на Житомирщині, під час якої загинули троє українських льотчиків. Кримінальну справу відкрито, а винним загрожує до 15 років ув’язнення.

У пресслужбі відомства зазначили, що, зокрема, особливу увагу приділять вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. Профільні спеціалісти проведуть ретельну діагностику "чорних ящиків". Попередня кваліфікація правопорушення: порушення правил польотів чи підготовки до них (ст. 416 КК України).

"ДБР висловлює співчуття родинам загиблих військових та проведе ретельну перевірку для встановлення причин трагедії… Втрата кожного воїна — величезна втрата для усієї країни", — пишуть правоохоронці.

Нагадаємо, що 25 серпня під час виконання бойового завдання у небі поблизу Житомира зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39. Загинуло 3 пілоти Повітряних Сил Збройних Сил України: майор В’ячеслав Мінка, майор Сергій Проказін, капітан Андрій "Джус" Пільщиков.

Пізніше у відомстві повідомили, що зараз розглядають три можливі версії авіакатастрофи:

порушення правил польотів чи підготовки до них;

технічна несправність літаків; помилка пілотів;

порушення при організації здійснення польотів.

Там додали, що для того щоб довести одну з версій, потрібно провести чимало експертиз, які не робляться за один день.

"Розраховуємо на те, що саме ці експертизи дадуть розуміння слідству як це сталося. Але ми розуміємо, що від 25 числа до сьогоднішнього дня минуло небагато часу. І зараз, за попередньо встановленими обставинами, катастрофа сталася внаслідок зіткнення двох літаків під час маневру розвороту". Це важливо. Ми отримали від слідчих свіжу інформацію, яка доповнює наш інформаційний простір", — кажуть у ДБР.

Нагадаємо, що 25 серпня під час виконання бойового завдання у небі поблизу Житомира зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39. Загинуло 3 пілоти Повітряних Сил Збройних Сил України: майор В'ячеслав Мінка, майор Сергій Проказін, капітан Андрій "Джус" Пильщиков.

Раніше ми писали про те, що в мережі сумують за загиблим пілотом "Джусом".