Війна — день 549: ЗСУ розвивають успіх на півдні, а росіяни ослабли на сході

Читать на русском
Автор
19831
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне 26 серпня

Українські військові продовжують вести контрнаступ на низці напрямків і мають успіхи щонайменше на двох із них. Зокрема, на Заході звернули увагу, що ЗСУ змогли прорвати одну з ліній оборони на напрямі стратегічного міста Токмак і звільнити там важливий населений пункт. Окупанти, своєю чергою, втратили величезну кількість ресурсів на сході під час спроб наступу і відкрилися для зустрічного удару українських захисників. При цьому у розвідці повідомляють, що росіяни мають намір кинути на фронт ще сотні тисяч людей, хоча аналітики переконані, що війну на виснаження кремль не зможе виграти.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 За рік європейські санкції обмежили політичні та економічні можливості рф, викликавши фінансову напругу, відрізавши країну від ключових ринків. У кремля збільшилися витрати на торгівлю і значно погіршився промисловий потенціал росії, заявив голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель.

22:00 В окупованому Севастополі повідомляють про велику пожежу в районі Козацької бухти. Горять складські приміщення. Російські окупаційні ЗМІ пишуть, що нібито "зайнялися порожні складські приміщення". Однак ця інформація поки що не підтверджена.

21:00 На Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках війська рф вели безуспішні наступальні дії, ЗСУ успішно відбивають атаки ворога. Водночас Сили оборони України продовжують наступ на Мелітопольському напрямку і закріплюються на досягнутих рубежах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Командування НАТО провело секретну нараду із головкомом ЗСУ Валерієм Залужним на польському кордоні, пише The Guardian. За даними видання, зустріч відбулася 11 днів тому. "Головним питанням порядку денного було, що робити з прогресом контрнаступу України, що зупинився, а також плани бойових дій на майбутню виснажливу зиму і довгострокову стратегію, оскільки війна неминуче наближається до 2024 року", — ідеться в матеріалі.

19:00 Протягом доби ворог завдав 3 ракетних та 34 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Разом із тим авіація Сил оборони протягом доби завдала 2 удари по пунктах управління, 10 ударів по районах зосередження особового складу та 2 — по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії України протягом доби уразили 2 зенітно-ракетних комплекси, 1 район зосередження особового складу та 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

18:00 На Таврійському напрямку протягом минулої доби ворог 27 разів атакував наші позиції та здійснив 731 обстріл, завдав 2 ракетних та 24 авіаудари. Артилерійські підрозділи Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 1283 вогневі завдання, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

За останню добу втрати ворога склали 309 осіб (безповоротні — 93, поранені — 208, полон — 8).

Знищено 19 одиниць військової техніки противника. Також було знищено 5 складів боєприпасів ворога.

17:00 Російські війська обстріляли херсонську лікарню, повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

"Пошкоджено будівлю госпіталю. Вибито двері та 17 вікон. На щастя, за попередніми даними, обійшлося без жертв", — наголошується в повідомленні.

16:00 В останні тижні міжнародна критика контрнаступу Збройних сил України посилилася. При цьому міністр оборони Олексій Рєзніков заявляє, що все йде за планом.

"Все дійсно йде за нашим планом. Цей план також був заздалегідь обговорений з нашими партнерами. І всі, хто реально бере участь у цьому процесі, всі про це знають. Вони знають, яка оборона противника, які зони безпеки, де мінні поля, де оточені танки, де зміцнення…", — заявив він.

15:00 Українські військові на південному напрямку знищили 16 одиниць військової техніки РФ та ліквідували 42 російських військових, інформують Сили оборони півдня України в Telegram.

"Військовими завдано наступних втрат: п'ять гармат, вісім одиниць автобронетехніки, човен, малогабаритну станцію РЕБ, комплект антенної системи станції РЕБ "Поле-21", — йдеться в повідомленні.

14:00 З'явилися фото наслідків обстрілу кафе на Куп'янщині. 28-річна жінка та 70-річний чоловік загинули внаслідок удару. Також поранення отримала 26-річна жінка.

13:00 Підрозділ Центру спецоперацій "А" СБУ "Білий вовк" продовжують знищувати ворога на фронті. Наполегливо добивають третій танковий полк росіян.

12:00 З порту Одеси у суботу, 26 серпня, вийшов балкер PRIMUS. Судно перебувало в українському порту з початку повномасштабного вторгнення рф.

Балкер PRIMUS став другим судном, яке вийшло з порту Одеси після зупинки "зернової угоди".

11:00 Двоє людей загинули внаслідок обстрілу Подолів на Куп'янщині 26 серпня, ще одна людина зазнала поранень, повідомив попередні дані очільник ОВА Олег Синєгубов. Російські військові влучили у кафе

10:00 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що другий день поспіль жителі міста чують вибухи, декілька з них були вранці 26 серпня.

09:00 Увечері 25 серпня 2023 року, посеред численних зльотів МіГ-31К ворог також застосував ударні БпЛА "Shahed-136/131" з південно-східного напрямку.

Усього зафіксовано пуски двох "шахедів", які успішно знищені силами та засобами повітряного командування "Схід" в межах Харківської області.

08:00 Минулої доби українські військові знищили ще 640 окупантів. З початку повномасштабного вторгнення на територію України рф втратила близько 260 270 одиниць особового складу.

07:00 25 серпня ворог завдав два ракетних та 62 авіаційних удари, 89 разів обстріляв з реактивних систем залпового вогню позиції наших військ та населені пункти. Про це Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив на своїй сторінці у Facebook.

В Генштабі кажуть, що Повітряні Сили знищили дві крилаті ракети "Калібр" та чотири ударних БпЛА "Shahed-136/131".

06:00 У москві спалахнула пожежа сьогодні вночі, 26 серпня. Місцеві жителі чули звуки вибухів.

00:00 Через успіхи ЗСУ на лінії фронту, незабаром очікується посилення закликів до початку переговорів, каже радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

Інформацію за 23 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 546: ЗСУ продовжують звільняти українську землю, а окупанти втрачають бойовий дух

З даними за 24 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 547: Україна відзначає свій 32-й День Незалежності

Про те, що відбувалося 25 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 548: росія не припиняє обстрілів, поки ЗСУ перебувають на порозі прориву