Війна — день 546: ЗСУ продовжують звільняти українську землю, а окупанти втрачають бойовий дух

Читать на русском
Автор
19881
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують вести наступальні дії на кількох напрямках, через що росіяни втрачають бойовий дух та ресурси для продовження бойових дій. При цьому ЗСУ змогли увійти до важливого населеного пункту і евакуювати звідти мирне населення, яке не виїхало попри бойові дії, які йдуть поруч. При цьому західні аналітики поки не вважають, що війна зайшла в глухий кут, проте припускають, що це може статися, якщо українські захисники не зможуть досягти суттєвих успіхів у найближчі тижні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В окупованому Маріуполі пролунав потужний вибух, повідомляє радник міського голови Андрющенко. "Звук чули всі райони міста. Лівобережний повідомляє про детонацію після. Вибухову хвилю відчутно в Центральному та Приморському районі", — написав він.

22:00 Операції, проведені Україною проти російських стратегічних бомбардувальників Ту-22М3, дозволили суттєво скоротити можливість ударів ракетами Х-22, заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

21:00 Україна зможе отримати всі 42 літаки від Нідерландів, коли українські пілоти пройдуть відповідне навчання, заявив президент Володимир Зеленський.

20:00 У росії впав літак з ватажком ВПК "Вагнер" пригожиним на борту.

19:00 Зеленський повідомив, що в Україні можуть мобілізувати більше людей. З таким проханням до нього звернулися воїни ЗСУ.

18:00 На Таврійському напрямку триває робота Сил оборони. Загалом, протягом минулої доби ворог 14 разів атакував наші позиції та здійснив 690 обстрілів, завдав 1 ракетного та 21 авіаудару. Артилерійські підрозділи Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 1439 вогневих завдань, повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

За останню добу втрати ворога склали 204 осіб (безповоротні — 67, поранені — 137).

Знищено 22 одиниці військової техніки противника.

Також було знищено 9 складів боєприпасів та 3 інших важливих об'єкти противника.

17:00 Сили безпеки та оборони України завдали удару по ворожому літаку, який знаходився в акваторії Чорного моря неподалік острова Зміїний, повідомляє українська розвідка. Як розповіли у розвідці, зіткнення з ворожим літаком сталося в районі так званих "вишок Бойка". Там літак окупантів спробував атакувати військові судна Сил безпеки та оборони України, але отримав удар у відповідь.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо анонсував новий пакет санкцій щодо 29 юридичних осіб та багатьох фізичних осіб із роосії. "Сьогодні Канада хоче оголосити про нові санкції проти 29 юридичних осіб та велику кількість фізичних осіб з росії", – заявив Трюдо. За його словами, санкції також ставитимуться до ядерної галузі.

16:00 Литовський президент Гітанас Науседа заявив, що придбані Литвою пускові установки ЗРК NASAMS прибудуть до України у вересні.

15:00 У Ромнах Сумської області внаслідок ранкової атаки безпілотниками на навчальний заклад загинули четверо людей, операцію з розбору завалів завершено, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

14:00 Внаслідок ракетного удару по місту Ромни на Сумщині, в ході якого окупанти влучили у школу, де перебували люди, побільшало жертв. Є інформація, що під завалами знаходяться ще 2 загиблих працівники закладу.

13:00 Українські військові просунулися вперед на кількох напрямках. Про це сказав Володимир Зеленський під час пресконференції з Прем'єр-міністром Фінляндії Петтері Орпо.

"Найголовніша тенденція, про яку мені щодня доповідають військові, ми постійно і постійно рухаємося вперед. Так, потроху, але напрямок правильний", — сказав президент.

12:00 У британській розвідці вважають, що удари, нанесені ЗСУ по мостах поблизу пунктів пропуску "Генічеськ" та "Чонгар" в Криму, серйозно пошкодили окупантам логістику. Росіянам й досі доводиться використовувати понтонні переправи, аби мати змогу доставляти важку техніку, однак це спричиняє значні проблеми.

11:00 На Тернопільщині СБУ затримала місцевого депутата, який допомагав представникам військкомату уникнути ротації на передову. Вартість "допомоги" дорівнювала 6 тисячам доларів. Підозрюваному загрожує до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна.

10:00 Президент України Володимир Зеленський привітав народ із Днем Державного Прапора.

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 23.08.2023
Втрати армії рф в Україні 23.08.2023

9:00 Українські сили ППО вночі знищили 11 із 20 ударних дронів, котрі були випущені ворогом. Більшість із них були ліквідовані на Одещині, ще два "зняли" у Запорізькій області.

8:30 Росіяни скинули авіабомби на Херсон — є руйнування будинку та дитячого садка. Постраждало шестеро людей, одного з них, 22-річного хлопця, госпіталізовано.

Херсон вибухи 23.08.2023
Наслідки удару по Херсону

7:30 Минулої доби українські війська вели наступальні операції на двох ділянках фронту та просунулися в районі Бахмута та на заході Запорізької області. Росіяни перекидають підкріплення під Оріхів. Більше деталей — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв за Бахмут 23.08.2023
Карта боїв за Бахмут 23.08.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в окремих областях України вкотре звучали звуки повітряних тривог. Зокрема, на Одещині чули вибухи — ворог намагався атакувати регіон безпілотниками. Про результативність роботи сил ППО чекаємо інформації від місцевої влади;
  • рано-вранці також повідомлялося, що під артилерійським обстрілом знаходиться Херсон. Деталі поки невідомі;
  • неспокійно було цієї ночі — уже майже традиційно — було і в Підмосков'ї та самій російській столиці. Окремі невідомі дрони вкотре змогли дістатися до вежі Московського міжнародного ділового центру "Москва-сіті", є окремі пошкодження;
  • Центр національного спротиву повідомив, що росіяни на окупованих територіях України активно агітують місцеве населення підписувати контракти із армією рф, намагаючись підкупити їх грошовим забезпеченням в умовах серйозної гуманітарної кризи;
  • відомий данський режисер Ларс фон Трієр після того, як Данія погодила передачу Україні F-16 заявив у своєму інстаграмі, що "життя росіян теж важливі".

3:00 У Москві через безпілотників знову закрили роботу аеропортів. Повідомляється про роботу ППО.

1:00 Китай за рік наростив постачання будівельної техніки до росії. Вона могла бути використана для облаштування позицій на окупованих територіях України

00:00 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що росія вже почала перекидати тактичні ядерні боєприпаси на територію Білорусі.

Інформацію за 20 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 543: ЗСУ тиснуть на трьох ділянках фронту, а окупанти намагаються наступати біля Куп’янська

З даними за 21 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 544: ЗСУ ламають оборону окупантів на півдні, а росіяни просуваються на сході

Про те, що відбувалося 22 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 545: ЗСУ досягли успіху на півдні, а окупанти активізувалися на сході