Війна — день 545: ЗСУ досягли успіху на півдні, а окупанти активізувалися на сході

Читать на русском
Автор
18892
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують завдавати ударів по російській обороні, що, на думку аналітиків, може призвести до її обвалення. При цьому з’являється інформація, що ЗСУ досягли значних успіхів у Запорізькій області, хоча окупанти помітно активувалися на сході країни. Попри вельми оптимістичні новини, військові закликають українців не розслаблятись, оскільки війна може тривати ще довго.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти завдали ракетних ударів по смт Чкаловське Чугуївського району Харківської області, повідомляє голова ОДА Синєгубов.

Попередньо зафіксували 2 влучання у нежитлове приміщення. Є руйнування, без пожежі.

Інформація щодо постраждалих уточнюється.

22:00 На Лимано-Куп’янському напрямку за минулу добу ворог 14 разів завдав авіаударів, 541 раз обстріляв позиції наших захисників. Втрати окупантів на цьому напрямку склали 78 осіб. Знищено танк, БМП-3, якою дуже пишається російський оборонпром, дві БМ-21, міномет 120 калібру і також дуже цікаво, що знищили наші захисники станцію "Муром-М". "Це станція відеоспостереження, яка дозволяє слідкувати за перебігом бойових дій у реальному часі на полі бою. Фактично наші сили оборони "осліпили" супротивника на цій ділянці фронту", — повідомив начальник пресслужби Східного угрупування військ ЗСУ Ілля Євлаш.

21:00 путін звільнив з посади командувача Повітряно-космічними силами рф генерала сергія суровікіна, якого, за даними ЗМІ, затримала контррозвідка у зв'язку з заколотом пригожина.

20:00 Війна в Україні не є патовою. Українські захисники продовжують методично звільняти території країни від ворога, заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

18:00 Окупанти затоплюють пороми, щоб захистити незаконний Керченський міст, повідомляє ГУР МОУ.

У районі Керченської протоки, поблизу незаконного моста між росією та тимчасово окупованим Кримом, російські загарбники проводять підготовчі роботи для затоплення другого порому.

За данимиГУР, окупанти планують затопити щонайменше шість плавзасобів вказаного типу з метою створення захисної смуги перед Керченським мостом.

Між затопленими поромами росіяни мають намір встановити бонові загородження.

У такий спосіб ворог прагне захистити Керченський міст від ураження.

17:00 Данія розпочала навчання першої групи українських пілотів на винищувачах F-16. Йдеться про вісім льотчиків, заявили Збройні сили Данії.

"Вісім пілотів прибули на данську військову авіабазу в Скрідструпі разом із 65 військовослужбовцями, яких навчать обслуговувати літаки", — йдеться у повідомленні.

16:00 Україна повідомляє про створення змішаних медичних комісій для обміну полоненими, повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"Це допоможе звільняти українських полонених і допоможе ворогові повертати своїх полонених. Це третій випадок у світовій історії, коли реалізовуватиметься така ініціатива", — сказав він.

15:00 Хорватія надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму 30 млн євро. Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович також анонсував у жовтні велику міжнародну конференцію з розмінування, присвячену Україні, де Хорватія разом з іншими країнами ЄС та іншими міжнародними організаціями розпочне процес допомоги Україні у процесі розмінування.

14:00 Олексій Резніков на Міжнародному ветеранському форумі заявив, що в Україні зараз близько мільйона людей є учасниками бойових дій.

Вранці у вівторок росіяни вперше вивели у Чорне море свій новий корабель "Циклон", повідомила речник ОК "Південь" Наталія Гуменюк. Це носій ракет "Калібр", який був нещодавно прийнятий до складу Чорноморського флоту рф, на озброєнні у нього стоїть 8 універсальних пускових шахт під ракети "Калібр" та "Онікс".

13:00 Українські посадовці, які не розуміють сенс політики героїв, мають бути замінені. Все в нашій країні має стати помічником ветерана. Про це президент Володимир Зеленський заявив під час ветеранського форуму.

12:00 Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов натякнув, що найближчим днями в окупованому Криму може статися дещо, що не надто сподобається російським окупантам. Що тут додати — сподіваємося і чекаємо!

11:15 На Закарпаття із офіційним візитом напередодні третього Міжнародного саміту Кримської платформи прибула президентка Угорщини Каталіна Новак. Разом із представниками обласної адміністрації, облради, Берегова та району політикиня обговорила перспективи посилення міжнародного співробітництва. Окрему увагу приділили тим проєктам, котрі вже розпочалися після повномасштабного вторгнення рф до України.

Каталіна Новак приїхала на Закарпаття
Каталіну Новак зустріли представники Закарпатської ОВА

11:00 Служба безпеки України затримала мешканку прикордонної Сумщини за інформування окупантів. Жінка підтримувала звірства російської армії в соцмережах, а пізніше була завербована російськими спецслужбами для збору даних про переміщення ЗСУ.

10:00 Ще понад 400 окупантів поповнили статистику ліквідованих ворогів. Так тримати, ЗСУ!

Втрати армії рф в Україні 22.08.2023
Втрати армії рф в Україні 22.08.2023

9:00 ЗСУ мають додаткові успіхи на Донеччині — в напрямку Роботиного продовжують закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Про це повідомили в Генштабі, звітуючи щодо просування контрнаступу.

8:00 Вночі ворог вдарив по Запорізькій області. Зокрема, постраждав і обласний центр — було пошкоджено чотири багатоповерхівки. На щастя, без жертв.

7:00 Протягом двох останніх діб ЗСУ вели контрнаступальні дії на сході та на кордоні Донецької та Запорізької областей, досягли тактично важливих успіхів у районі Роботиного та на заході Запорізької області. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 22.08.2023
Карта боїв на Донбасі 22.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальною інформацією у ранковому зведенні з фронту:

6:00 В Кривому Розі о пів на шосту ранку прогриміли вибухи. В окремих районах є проблеми зі світлом та водопостачанням.

3:00 У московському районі Строгіно стався вибух, до цього у двох аеропортах російської столиці знову оголосили режим "Килим", який запроваджують при спробах збити невідомі об'єкти.

1:00 У Швейцарії розслідують спробу державної компанії Ruag AG продати німецькому концерну Rheinmetall близько сотні несправних танків Leopard 1 для їхнього ремонту та передачі Україні.

00:00 У ГУР повідомляють, що за останні дні диверсанти змогли вивести з ладу п’ять російських літаків, серед яких і стратегічні бомбардувальники.

Про те, що відбувалося 19 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 542: ЗСУ прориваються через оборону окупантів, а росіяни збільшують кількість фейків

Інформацію за 20 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 543: ЗСУ тиснуть на трьох ділянках фронту, а окупанти намагаються наступати біля Куп’янська

З даними за 21 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 544: ЗСУ ламають оборону окупантів на півдні, а росіяни просуваються на сході