Війна — день 531: ініціатива на фронті на боці ЗСУ, проте окупанти продовжують бити по мирним містам

Читать на русском
Автор
22368
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують свою тактику обстрілу ракетами українських міст, у тому числі завдаючи ударів по житлових багатоповерхових будинках, як це було напередодні у Покровську. Водночас на фронті ЗСУ успішно стримують війська окупантів. Більше того, за словами головного комітету ЗСУ Валерія Залужного, українські сили оборони "ініціатива на нашому боці".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському та Бердянському напрямах. Усього за добу на фронті сталося близько 20 бойових сутичок з армією Росії, повідомляє Генштаб Збройних сил України.

22:00 На Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках українські захисники продовжують стримувати наступ російських військ. Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках та закріплюються на досягнутих рубежах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

21:00 Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 55 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

20:00 У тимчасово окупованому селищі Якимівка Мелітопольського району Запорізької області пролунали вибухи, повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

19:00 На сході збудовано потужну систему української протиповітряної оборони, що включає зенітно-ракетні комплекси, переносні зенітні ракетні комплекси, винищувальну авіацію, що дозволяє ворогові тільки через лінію фронту завдавати ударів, повідомив заступник командувача Східного угруповання військ зі стратегічних комунікацій Сергій Черевати.

18:00 По всій Україні оголошено ракетну небезпеку через зліт російського ракетоносця МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

17:00 У Покровську о 16:40 завершено аварійно-рятувальні роботи в п’ятиповерховому житловому будинку, що був пошкоджений унаслідок обстрілу 7 серпня.

За попередньою інформацією, загинуло 7 осіб, в тому числі 1 співробітник ДСНС, ще 82 людини постраждали.

16:00 Заступник командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" зі стратегічних комунікацій Сергій Кузьмін повідомив про просування вперед українських воїнів на Мелітопольському та Бердянському напрямах.

"На сьогоднішній день наші війська на Мелітопольському напрямку продовжують наступальні дії в районі населеного пункту Роботино. Там продовжуються дії зі знищення ворога. Також там є деякі просування сотнями метрів на цьому напрямку. Також продовжуються наступальні дії і на Бердянському напрямку. Там також є просування, наші Сили оборони йдуть уперед, ми знищуємо ворога", — сказав Кузьмін в ефірі національного телемарафону.

15:00 Російські окупанти обстріляли село Куцуруб Куцурубської громади Миколаївської області. Поранення отримали двоє підлітків.

У центрі тимчасово окупованого Донецька вдень пролунали вибухи, у місті видніється дим.

14:00 На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують утримувати ініціативу у військових діях попри серйозний опір ворога. Лише за останню добу нашим захисникам вдалося знищити 65 окупантів, ще 120 поранити і трьох узяти в полон. Із техніки супротивник не дорахувався танка, самохідної артустановки "Гвоздика", гармати "Мста-Б" та польового складу із боєприпасами.

"Також, що символічно, було знищено ворожий вузол зв'язку", — заявив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в ефірі нацмарафону. Символізм полягає в тому, що 8 серпня українські зв'язківці відзначають своє професійне свято.

13:00 В МВС показали, як відбувається рятувальна операція у Покровську.

Тим часом на Харківщині також ліквідовують наслідки вечірнього обстрілу громади. За останніми даними, у селі Кругляківка Куп'янського району загинуло троє місцевих мешканців, ще 9 отримали поранення різної важкості.

12:00 Кількість поранених унаслідок ракетного удару по Покровську Донецької області сягнула вже 88 осіб, повідомили в місцевій ОВА.

Покровськ обстріл 7 серпня
Наслідки прильоту "Іскандера" по будинку

11:00 Очільник Офісу президента Андрій Єрмак анонсував нові постачання озброєння Києву.

На Донеччині СБУ викрила жіночу агентурну мережу, котра працювала на російські спецслужби. Місцеві жительки намагалися збирати та передавати ворогу інформацію про пересування та дислокацію підрозділів ЗСУ.

10:00 У вівторок, 8 серпня, своє професійне свято відзначають представники День військ зв'язку ЗСУ. Глава Генштабу Сергій Шаптала привітав усіх причетних і підкреслив, що без зв'язку українська армія могла б і не розраховувати на перемогу.

9:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат ворога на фронті за останню добу:

Втрати армії рф в Україні 08.08.2023
Втрати армії рф в Україні 08.08.2023

8:00 Як повідомили у Дніпропетровській ОВА, вночі ворог знову обстрілював із артилерії Нікопольщину. У самому Нікополі зафіксовано пошкодження одразу двох ліцеїв.

7:00 Упродовж останньої доби українські війська продовжували контрнаступальні дії щонайменше на двох напрямках фронту: на Бердянському і Мелітопольському, також тривають важкі бої під Бахмутом. Деталі — у свіжому аналізі карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 08.08.2023
Карта боїв на Донбасі 08.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • вночі росіяни знову намагалися "кошмарити" мирне населення України — зокрема у Запоріжжі та Краматорську було чутно вибухи. Інформація уточнюється;
  • також гучний звук фіксували у одному із районів столиці, однак офіційних коментарів від влади так і не надійшло;
  • у Білому домі готують черговий пакет військової допомоги Києву, пише Reuters. Ймовірно, він коштуватиме $200 млн;
  • президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що на Бахмутському напрямку ЗСУ мають нові успіхи. Зокрема, він відзначив кілька армійських підрозділів, серед яких 3-тя і 5-та окремі штурмові бригади, штурмова бригада Національної поліції "Лють", 92-га окрема механізована бригада, котрі беруть участь в обороні міста-фортеці;
  • у Пентагоні переконані, що росія та Китай можуть й досі шукати шляхи військової взаємодії. Про це заявив генерал Патрік Райдер під час брифінгу Міноборони США.

3:00 США позитивно оцінили участь Пекіна у саміті з української Формули миру

1:00 У частині областей України оголошено повітряну тривогу через загрозу застосування балістичної зброї росіянами. У Запоріжжі чули вибухи.

00:00 На лівому березі Києва мешканці чули сильний вибух. Подробиці поки що невідомі, тривога не оголошувалась.

Інформацію за 5 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 528: ЗСУ прориваються через лінії оборони окупантів, а росіяни готуються до нових обстрілів

З даними за 6 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 529: росіяни намагаються перейти у наступ і продовжують масовані обстріли України

Про те, що відбувалося 7 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 530: ЗСУ сповільнилися під Бахмутом, а росіяни продовжують обстріли