Не репарації: як росію можна змусити платити за збитки, завдані Україні

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграфу"

Чекати на закінчення війни недоцільно

У Європі примусово стягують з росії гроші для репарацій Україні, але сама країна-агресор поки не поспішає навіть говорити про них.

Заступник міністра юстиції Ірина Мудра в інтерв’ю "Телеграфу" розповіла про те, яким чином росію можна змусити платити за збитки, завдані Україні.

Насамперед вона зазначила, що повномасштабна війна в Україні триває, і зараз немає сторони, що програла, ні переможця, ні бажання агресора навіть припустити, що він зобов’язаний сплатити репарації. Але руйнації тривають щодня, і чекати закінчення війни недоцільно, тому що є об'єкти, які нам вже потрібно відбудовувати, є постраждалі від насилля, яким вже потрібно надавати матеріальну допомогу, щоб люди могли боротися з наслідками.

"Тому ми говоримо не про класичні репарації, а про компенсації. Зазвичай репарації платять на користь держави, вони не виходять окремими фізичними особами. Так було і після Першої світової війни і після Другої… У нашому випадку росія принаймні при цьому політичному керівництві ніколи не змириться з тим, що треба щось платити Україні. Можливо, це будуть наступні покоління, але про це ми зараз не говоримо", — пояснила Мудра.

У зв’язку з цим, коли почалася повномасштабна війна в Україні, почали думати про те, який же юридичний інструмент дати людині чи державі, щоб компенсувати збитки. За словами заступника міністра, шукали серед чинних механізмів: Європейський суд з прав людини, Міжнародний суд ООН, міжнародні арбітражі, національні суди. Однак виявилося, що жоден із них не забезпечує ефективної та швидкої виплати компенсацій за збитки, завдані у воєнний час.

"Ніхто не зіштовхувався з таким. Ми подали позов у ЄСПЛ, у нас є справа "Україна проти росії" щодо повномасштабного вторгнення, яка на сьогодні об’єднана зі справою "Україна та Нідерланди проти росії", ми там будемо заявляти про репарації, але нюанс з ЄСПЛ в тому, що їхні рішення не мають інструментів виконання. Змусити росію виконати рішення ЄСПЛ, при тому, що росію виключили з Ради Європи і вона вийшла з Конвенції про права людини, нереалістично. Інших інструментів теж нема. Міжнародний суд ООН має іншу специфіку, він розглядає справи виключно за порушення визначених конвенцій.

Є ще інструмент для приватних інвесторів: двостороння угода між Україною і росією про захист інвестицій. Це те, чим скористалися приватні інвестори, коли був анексований Крим і коли були втрачені активи державних і приватних підприємств в Криму. Ми знаємо, що є вже остаточні рішення проти російської федерації про стягнення збитків за втрату активів в Криму на користь Ощадбанку 1,3 млрд грн, проте тут теж є нюанс. Щоб звернутися до міжнародного арбітражу, потрібно довести, що на території, де втрачено актив, було здійснено ефективний контроль російською федерацією. Що рф мала там свої органи, свою владу, своє законодавство і таким чином вони здійснювали цей контроль", — говорить Ірина Мудра.

Більш детально про репарації, компенсації та конфіскації активів російських олігархів в Україні та світі ви можете прочитати у повній версії інтерв’ю Ірини Мудрої "Телеграфу" під назвою "Росіяни не хочуть чути про репарації, але активи рф буде стягнуто": інтерв'ю із заступницею міністра юстиції Іриною Мудрою".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що відомий російський олігарх та власник пропагандистського телеканалу "Царьград ТВ" Костянтин Малофєєв "допоможе" відбудовувати Україну після завершення повномасштабної війни.

Також ми повідомляли, що у відомого росіянина артемія лебедєва відібрали дві величезні квартири у Києві.