Війна - день 515: росіяни знову обстріляли Одесу, на фронті йдуть важкі бої

Читать на русском
Автор
21882
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу 23 липня

Україна 515 діб відбиває широкомасштабне російське вторгнення. Армія окупантів зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах, тривають тяжкі бої. Водночас ЗСУ продовжують наступальні дії на півдні країни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Артилерійські підрозділи Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 1211 вогневих завдань. За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали майже дві роти. Знищено 30 одиниць військової техніки противника, повідомив Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський

За словами Тарнавського, серед знищеної техніки ворога зокрема, танк, 7 ББМ, 12 артилерійських систем та мінометів, автомобільна техніка, також було знищено 7 складів боєприпасів ворога.

22:00 росія атакує Україну невиборчою зброєю. Зокрема окупанти спеціально використовували неточні ракети для атаки на Одесу, повідомило Міністерство оборони України.

Зазначається, що ракета Х-22 має 50% ймовірність поразки мети з відхиленням в 300 метрів.

"Фактично це означає, що навіть якщо ракети Х-22 були націлені на військові чи інші об'єкти інфраструктури в Одесі вчора ввечері, вони могли потрапити до них лише випадково. Ті, хто віддавав наказ і запускав їх, чудово це розуміли", — йдеться у повідомленні.

21:00 Російські окупанти завдали удару по Херсонській області. Внаслідок обстрілу отримала поранення жінка похилого віку, повідомляє Херсонська ОВА.

Інцидент стався увечері. Росіяни били по Одрадокам'янці. Потрапили по житловій забудові. Внаслідок обстрілу поранення отримала 70-річна жінка.

20:00 Україна планувала почати контрнаступ навесні, але цього не вдалось зробити через брак боєприпасів і техніки, розповів президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу CNN.

19:00 На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках тривають важкі бої, протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Україна повернула собі близько 50% території, захопленої росією. Однак контрнаступ Збройних сил України не буде швидким, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

17:00 За тиждень з 17 по 23 липня Силами оборони України знищено близько 4280 осіб особового складу противника та 663 одиниці озброєння та військової техніки, повідомив перший заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

16:00 За попередньою інформацією, внаслідок нічної ракетної атаки в Одесі пошкоджено 25 пам'яток архітектури, повідомив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Олег Кіпер.

15:00 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував останні обстріли росіян. За його словами, країна-терорист своїми діями бажає:

  • остаточно знищити "зернову угоду";
  • закрити для України будь-який вихід у Чорне море;
  • перехопити глобальний інформаційний потік, аби світ менше говорив про внутрішні проблеми країни-терориста;
  • залякати тероризмом й змусити обговорювати "поступки";
  • реалізувати свою ненависть до України.

14:00 З-під завалів одного зі зруйнованих будинків в Одесі дістали двох людей, вони залишилися живі. Про це розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

13:00 Загиблим внаслідок нічного обстрілу Одеси виявився 49-річний охоронець закладу Sabaneev Gourmet, який перебував у приміщенні вночі

12:00 Внаслідок нічної ракетної атаки рф на Одесу до лікарень міста було госпіталізовано 17 постраждалих, з них – 3 дітей (12-ти та двоє 17-ти років).

"Станом на 11:00 у міських лікарнях перебувають троє постраждалих, серед яких 17-річний хлопець. Його стан стабільно важкий. Він знаходиться у реанімації", — повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер

Столтенберг скликає засідання Ради Україна-НАТО 26 липня на прохання Києва.

Сторони зустрінуться для того, щоб "провести консультації щодо останніх подій та обговорити транспортування українського зерна через Чорне море", повідомила речниця НАТО Оана Лунгеску. За її словами, зустріч відбудеться на рівні послів.

11:00 Данілов про обстріли Одеси:

"Головна мета ракетних атак росіян на Одесу та регіон — це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря, а через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування "зернового коридору", – наголосив Данілов

10:00 Офіційна інформація Повітряних Сил ЗСУ по атаці на Одесу: ППО вдалося збити 9 ракет із 19.

Було запущено: 5 "Оніксів", 3 ракети Х-22, 4 "Калібра", 5 "Іскандер-К", 2 "Іскандер-М". ППО збила: 4 "Калібра" та 5 "Іскандер-К".

09:00 Чотири ракети цієї ночі вдарили по околицях Запоріжжя, повідомив начальник ОВА Юрій Малашко. За його даними, постраждалих від удару немає.

08:00 За добу ЗСУ знищили ще 630 окупантів

07:00 У ніч проти 23 липня ворог також ударив по Дніпропетровській області з важкої артилерії. Під ударом опинилися Марганецька громада та Нікополь.

"У Нікополі пошкоджено три приватні будинки і стільки ж господарських будівель. Зачепило легковий автомобіль та лінію електропередач", — пишуть в ОВА.

06:00 Внаслідок удару по Одещині загинула одна людина, багато постраждалих. У обласному центрі є руйнування.

00:00 росія вивела в Чорне море підводний ракетоносій. Загальний залп може становити близько чотирьох крилатих ракет "Калібр", повідомляє оперативне командування "Південь".

Загалом у Чорному морі ворог наростив корабельне угруповання до 20 одиниць.

Інформацію за 20 липня дивіться за посиланням: Війна — день 512: ЗСУ має успіхи на фронті, а окупанти продовжують обстріли міст

З даними за 21 липня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 513: росія погрязла у санкціях, але продовжує кошмарити Україну

Про те, що відбувалося 22 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 514: ЗСУ долають російську оборону та продовжують просування