Яке покарання загрожує чоловікам, що незаконно виїхали з України під час війни: відповідь адвоката

Читать на русском
Автор
Законні підстави для виїзду за кордон під час війни мають лише деякі категорії
Законні підстави для виїзду за кордон під час війни мають лише деякі категорії. Фото Колаж "Телеграфу"

Жодної кримінальної відповідальності за це не передбачено

Через війну з російськими окупантами, українським чоловікам віком 18-60 років заборонено виїжджати з України. Існує низка винятків, а ось за незаконний перетин кордону загрожує покарання у вигляді штрафу.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець у інтерв’ю "ТСН".

За його словами, максимальне покарання для тих, хто під час війни перетне кордон поза пунктами пропуску і залишиться за межами України — адміністративний штраф.

"Насправді максимально, що очікує чоловіків за перетин кордону у разі, якщо це сталося поза пунктами пропуску, — це адміністративний штраф. Однак у разі, якщо минуло більше року з моменту цієї події, то навіть адміністративного штрафу не буде. Жодної кримінальної відповідальності за це не передбачено", — сказав адвокат.

Водночас важливо розуміти, що чоловіки, які незаконно виїхали з України та опинилися за кордоном, не мають шансу набути там статусу біженця. Більше того, їх повертають назад до України.

Раніше "Телеграф" розповідав, що багатодітні батьки мають право на виїзд з України під час війни: які для цього потрібні документи.