Війна — день 510: окупанти розпочали масштабний наступ на сході, а ЗСУ тиснуть на півдні

Читать на русском
Автор
29994
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Повномасштабне російське вторгнення в Україну продовжується і війська противника розпочали новий масштабний наступ на напрямку Куп’янська, змусивши ЗСУ перейти в оборону. Тим часом українські захисники продовжують методично просуватися на півдні, зокрема на напрямі Бердянська. Не припиняються і російські удари по мирних містах, через що продовжують гинути громадянські.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зафіксовано запуск ударних БпЛА типу "Shahed" з південного напрямку. Орієнтовний час оголошення повітряної тривоги в південних областях близько опівночі.

22:00 На Бердянському та Мелітопольському напрямках тривають наступальні дії. На напрямках Мала Токмачка — Новопокровка та Велика Новосілка — Урожайне наші захисники мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, — повідомила заступниця міністра оборони Маляр.

21:00 Бельгія, Нідерланди та Люксембург передадуть бронетранспортери М113, необхідні для контрнаступу ЗСУ. Про це йдеться у спільній заяві міністрів оборони країн Бенілюксу.

Бронетранспортери придбають у промисловості й відремонтують. Також Сили оборони отримають необхідні запасні частини.

Кількість БТР не розголошують, але уточнюють, що передадуть їх "протягом наступних кількох місяців".

20:00 Міжнародна коаліція підготувала 17 бригадних бойових груп – понад 63 тисячі військових – для нинішнього українського контрнаступу, повідомив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

19:00 США найближчими днями оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на 1,3 мільярда доларів, — Reuters.

Пакет включатиме ЗРК VAMPIRE, призначений для збивання БПЛА та дрони-камікадзе Phoenix Ghost та Switchblade.

18:00 Російські війська обстріляли село Велетенське на Херсонщині. Внаслідок удару ворожої артилерійської атаки постраждала жінка.

17:00 В Феодосії в окупованому Криму о 16:45 пролунало два вибухи. Окупанти кажуть про роботу їх ППО.

16:00 Українські пілоти у серпні почнуть проходити навчання на літаках F-16 у Данії. У Румунію вони вирушать не раніше кінця 2024 року, заявив віцепрезидент з міжнародних зв'язків Lockheed Martin Рей Піселлі.

15:00 Українські військові вже незабаром будуть готові використовувати касетні боєприпаси, які їм передали зі США, на фронті, заявив командувач Східного угрупування військ ЗСУ Олександр Сирський. Він підтвердив, що касетні боєприпаси від США вже прибули до України та додав, що снаряди "будуть готові до використання протягом кількох днів".

14:00 Четверта колона найманців ПВК "Вагнера" прибула до Білорусі. У складі колони щонайменше 80 машин різних модифікацій.

13:00 Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Питання номер один – морський експорт зерна та безпека портів.

"Доповідали віце-прем’єр Кубраков, командувач ВМС Неїжпапа – логістика постачання та захист узбережного регіону. Були доповіді міністра Клименка та голови Держспецзв’язку Щиголя про боротьбу з ворожими БПЛА. ГУР, СЗР, СБУ – про плани противника. Заслухали ситуацію на полі бою від командувачів Залужного, Сирського, Тарнавського. Міністр Резніков та командувач Сил логістики Гуляк доповіли про динаміку постачання снарядів", — йдеться у повідомленні.

12:00 У Генштабі ЗСУ прекрасно обізнані про чисельність російських військ, зосереджених на лимано-куп'янському напрямку. За словами спікера Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, понад 100 тисяч ворожих солдатів у цьому квадраті фронту "з'явилися там не вчора".

"Ця проблема не нова, не сьогоднішня і Сили оборони вже багато місяців підряд не дають їм жодного прогресу і потужно наносять по них удари, — підкреслив він. — Тобто це не вчора з’явилися 100 тисяч. Плюс мінус цифра вже давно, трішки більше, трішки менше може бути. … Так, воно велике. Так, треба враховувати його розміри. Але ця цифра не є показником загрози чи причини страху, а навпаки – показник гордості за Сили оборони України".

11:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський укотре побував на Бахмутському напрямку і розповів, як українські захисники просуваються на цьому відрізку фронту.

10:00 У Повітряних Силах ЗСУ повідомили, що всього над Україною вночі було збито 31 "шахед". Крім цього вдалося "зловити" розвідувальний дрон противника і ліквідувати шість крилатих ракет.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився актуальним зведенням щодо втрати російських окупантів в Україні:

Втрати армії рф в Україні 18.07.2023
Втрати армії рф в Україні 18.07.2023

8:00 В ОК "Південь" розповіли про наслідки нічної атаки на Одещину та Миколаївщину. Загалом по двох областях випустили 25 "шахедів".

7:00 Минулої доби ЗСУ вели контрнаступальні дії в районі Бахмута, на південь від Великої Новосілки та в районі Оріхова на заході Запорізької області. Більше деталей — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 18.07.2023
Карта боїв на Донбасі 18.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • вночі, як відомо, в окремих регіонах України було дуже гучно. Особливу увагу ворог "приділив" півдню — на Одещині та Миколаївщині лунали потужні вибухи. В Миколаєві, до речі, відомо про загоряння, дані уточнюються;
  • президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що запропонував Туреччині та ООН продовжити роботу зернового коридору у Чорному морі. При цьому, вважає він, абсолютно неважливо, рф поки вийшла із домовленостей;
  • під час міністерського круглого столу ООН глава МЗС Дмитро Кулеба закликав усі 123 держави-члени Міжнародного кримінального суду пам'ятати про необхідність виконання арешту володмира путіна та марії львової-бєлової;
  • "Ми не можемо допустити, щоб ця війна тривала ще 500 днів. Україна хоче миру. Ми хочемо миру. Весь світ хоче миру", — міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі у Радбезі ООН.

3:00 Україна продовжує перебувати під ударами російських дронів, роботу ППО чули в Одесі та Миколаївській області

1:00 Окупанти запустили ударні дрони по Україні, під загрозою південні області

00:00 Британська розвідка повідомляє, що російські війська страждають від нестачі контрбатарейних радарів, без яких окупаційні війська стають легкою здобиччю для української артилерії

Про те, що відбувалося 15 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 507: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти продовжують обстріли

Інформацію за 16 липня дивіться за посиланням: Війна — день 508: ЗСУ продовжують тиснути на ворога, а росіяни підтягують резерви

З даними за 17 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 509: на Кримському мосту стався "бавовна", ЗСУ просуваються на півдні