Війна — день 509: на Кримському мосту сталася "бавовна", ЗСУ просуваються на півдні

Читать на русском
Автор
28467
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують наступ мінімум на трьох ділянках фронту і на південній ділянці фронту місцями досягли успіхів. А ось на східному напрямку ситуація продовжує загострюватися, окупанти стягнули туди додаткові резерви і роблять спроби здійснювати наступальні дії, чим змушують ЗСУ переходити до оборони. Тим часом мирні міста та села продовжують страждати від безперервних російських обстрілів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:35 Повітряні сили ЗСУ попереджають про російські безпілотники, ймовірно, "Шахеди", які летять з боку Чорного моря в північному напрямку.

23:00 Очільник Пентагону Ллойд Остін обговорив з міністром оборони України Олексієм Резніковим пріоритети засідання контактної групи з питань оборони України, що відбудеться у вівторок, 18 липня.

21:00 росія хоче повністю відновити автомобільний рух Кримським мостом після сьогоднішньої атаки до 1 листопада.

20:00 Як повідомляє командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, ворог перейшов у наступ на куп’янському напрямку, поставивши перед собою мету розгромити Сили оборони в районі Куп’янська і продовжити наступ вглибину українських бойових порядків.

18:00 Сполучені Штати Америки оголосили про надання понад 500 млн доларів на гуманітарну допомогу Україні.

17:00 Російські окупанти обстріляли з артилерії Білопілля (Сумська обл.), в результаті зруйновано адміністративне приміщення, кількість загиблих та поранених уточнюється, повідомляє обласна військова адміністрація.

16:00 Російський штурмовик Су-25 впав у Краснодарському краї. Штурмовик упав у районі Єйського лиману – це затока в Азовському морі поряд з Єйськом. Пілот встиг катапультуватись, однак у результаті помер.

15:00 У Чорному морі 10 російських кораблів. Серед них – 2 ракетоносія. Можливий залп до 12 'калібрів', — представник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:00 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підтвердив вихід рф із зернової угоди. Він заявив, що планує обговорити це на зустрічі з путіним у серпні.

13:00 Під Бахмутом українські військові знищили російську артилерійську систему 'Тюльпан' за допомогою РСЗВ HIMARS.

12:00 СБУ викрила інформатора російських окупантів, котрий звітував їм про наслідки удару по Краматорську. Нагадаємо, що трагедія сталася наприкінці червня, внаслідок удару по місцевому кафе загинуло 12 осіб.

11:00 Вранці 17 липня росіяни вкотре обстріляли Харківщину — під вогнем опинилося місто Вовчанськ. На жаль, відомо про загиблого — ворожий снаряд забрав життя 23-річного чоловіка.

10:00 Україна чекає на виїзд першої групи пілотів, котрі розпочнуть навчання на західних винищувачах F-16, повідомили у Повітряних Силах.

9:00 У Генштабі ЗСУ відзвітували про свіжі втрати російських окупантів:

Втрати армії рф 17.07.2023
Втрати армії рф 17.07.2023

8:00 В ОК "Південь" вважають, що вибух на Кримському мосту міг бути черговою провокацією окупаційної армії.

7:00 Минулої доби українські сили вели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту і просунулися на 1 км на Бердянському напрямку, а також у районі Бахмута. Більше деталей — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 17.07.2023
Карта боїв на Донбасі 17.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 На Кримському мосту прогриміли потужні вибухи. Є інформація про руйнування та можливих жертв.

Вибухи на Кримському мосту сьогодні
Один із прольотів не світиться

00:00 Президент США Джо Байден схвалив початок навчання українських пілотів літаками F-16.

З даними за 14 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 506: ЗСУ отримали нові боєприпаси та поступово просуваються

Про те, що відбувалося 15 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 507: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти продовжують обстріли

Інформацію за 16 липня дивіться за посиланням: Війна — день 508: ЗСУ продовжують тиснути на ворога, а росіяни підтягують резерви