Німеччина передасть ЗСУ суперсучасні бронебійні снаряди: у чому їхня особливість

Читать на русском
Автор
1964
Німеччина купує танкові боєприпаси для України
Німеччина купує танкові боєприпаси для України. Фото Скріншот відео

За рахунок використання нового пороху, DM73 має підвищені показники ураження та енергії

Німеччина замовила сучасні бронебійні підкаліберні боєприпаси DM73, які використовуються у танках Leopard 2. Частину з них передадуть Україні.

Про це повідомляє Europäische Sicherheit und Technik.

Бюджетний комітет ФРН схвалив проект міністерства оборони із закупівлі боєприпасів, частина з яких, на суму 203,1 млн. євро, призначена для України.

Зокрема, міноборони Німеччини придбає 120-мм танкові боєприпаси DM73/DM63A1, близько третини з них передадуть Україні. Згідно з планом, озброєння має бути виготовлене та передано одержувачу до 2025 року.

DM73 – це німецький бронебійний підкаліберний боєприпас, розроблений 2021 року оборонною компанією Rheinmetall. Його називають одним із найкращих танкових боєприпасів у світі.

Інформації про DM73 у відкритому доступі небагато, відомо, що він є модифікацією снаряда DM63. Зокрема у ньому використовується новий із більшою енергетикою. Це дало можливість збільшити й дальність й швидкість польоту елемента, що вражає.

Бронебійний підкаліберний боєприпас 120-мм DM63

"DM73 має такий самий сердечник, що і DM63, який зараз перебуває на озброєнні, ми працювали тільки над новим порохом, головним чином, щоб збільшити дальність ведення вогню, а не покращити бронебійні якості", — розповів старший віце-президент BU Weapons and Munition Крістоф Хенсельманн.

Проте очікується, що бронебійні характеристики DM73 за рахунок пороху також зростуть.

Зверніть увагу: Україна збільшила випуск боєприпасів та хоче робити більше танків: скільки потрібно часу

Боєприпас здатний вражати усі сучасні броньовані цілі. Його осердя розроблялося спеціально для подолання динамічного захисту, у тому числі 4С22 "Контакт-5", якими зараз оснащуються російські танки, пише "Мілітарний".

Снаряд розрахований на застосування з подовженої гармати танкової RH120 L55, яка встановлюється на танки Leopard 2A6.

Сердечник DM73 виготовлений із вольфрамового сплаву WSM IV. Його вага становить лише 5 кілограмів, довжина – 685 мм, а діаметр – 26 мм.

Як повідомляв "Телеграф", президент України Володимир Зеленський подякував главі США Джо Байдену за рішення про передачу Україні касетних боєприпасів і пояснив, чому вони так потрібні ЗСУ.