Війна — день 493: ЗСУ просуваються на півдні і зміцнюють позиції на кордоні Білорусі

Читать на русском
Автор
18621
Бої за Україну продовжуються 493 дні
Бої за Україну продовжуються 493 дні

Оперативно про головне 1 липня

Українські військові продовжують методичне знищення окупаційних військ упродовж 493 днів. Наступальні операції ЗСУ дають найбільш помітні результати на Мелітопольському та Бердянському напрямах, де росіяни зазнають величезних втрат. Крім того, в Україні посилюють позиції на кордоні Білорусі, оскільки ця країна напередодні розмістила у себе тисячі бойовиків бунтівної ПВК "Вагнер".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар'їнському напрямках, протягом доби на цих напрямках відбулося понад 30 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

22:00 Повідомляють про вибухи у Краматорському районі Донецької області.

21:00 Знову повідомляють про вибухи у Херсоні. Також пишуть, що звуки вибухів чули у окупованому Луганську.

20:00 Окупанти продовжують обстрілювати артилерією Нікополь. Сьогодні по місту випустили 10 снарядів. Без загиблих та постраждалих. Натомість є руйнування. Пошкоджені їдальня, адмінбудівля та церква. Побиті 8 приватних будинків, 2 господарські споруди, авто.

19:00 Ворог обстрілює прифронтові громади у Запорізькій області, внаслідок чого в Малій Токмачці загинув 51-річний чоловік, у Преображенці поранення отримали дві людини, повідомляє голова ОВА Юрій Малашко.

18:00 Внаслідок обстрілу Балаклії, здійсненого російськими окупаційними військами вдень, із пораненнями госпіталізовано 67-річну жінку. Ще троє мешканців Балаклії отримали травми внаслідок падіння під час обстрілу: підліток 14 років, чоловіки 77 та 49 років, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синегубов.

17:00 НАТО зобов'язує Україну до великої кількості компромісів, проте не всіх слід дотримуватись, заявив президент Володимир Зеленський під час прес-конференції з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

16:00 Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив про новий пакет допомоги Україні.

15:00 Протягом червня наша протиповітряна оборона приземлила більше 150 "Шахедів" й 140 крилатих ракет, повідомили у повітряних силах.

14:00 Іспанія виділяє для України новий пакет допомоги на суму 55 млн євро, заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час візиту до Києва.

13:00 росіяни обстріляли Херсон, постраждали діти. За даними місцевої влади, снаряд потрапив до житлового будинку. Поранено 9-річну дівчинку та 15-річного хлопця.

12:00 росія зараз не завдає масових ударів і, ймовірно, накопичує ракети. Ворог може використати їх для "якихось підступніших намірів", повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

11:00 Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо прискорення судової реформи й подолання корупції в системі.

10:00 До Києва прибув прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес

Усю європейську солідарність я передаю вашому уряду і парламенту. Ми будемо підтримувати український народ, поки в Європу не повернеться мир, — написав у себе в Твіттері Педро Санчес.

09:00 Росія втратила у війні проти України вже понад 228 тисяч своїх солдатів. Лише за останню добу ЗСУ знищили 530 російських окупантів.

08:00 Вночі ворог атакував Марганецьку громаду Нікопольського району на Дніпропетровщині. Гатили з важкої артилерії. На щастя, загиблих або постраждалих немає.

07:00 В Запорізькій області близько 50 військовослужбовців РФ відмовились воювати і вивели озброєння з ладу, повідомляє Генштаб.

06:00 Голова ЦРУ таємно відвідав Україну, зустрівся з Зеленським та Будановим, — ЗМІ.

05:00 Українські пілоти за штурвалом F-16 не залишать окупантам шансу в небі – Зеленський.

03:00 Окупанти обстріляли 9 громад Сумщини, поранено дитину.

01:00 Шойгу наказав ліквідувати "вагнерівців", які залишились в Україні, — ЦПД.

00:00 В "Енергоатомі" повідомили, що у разі вибуху на Запорізькій АЕС українці отримають про це інформацію лише за кілька годин. Це пов’язано із тим, що Україна не має доступу до радіаційного контролю на станції.

Як йшли справи 28 червня, дивіться за посиланням: Війна — день 490: окупанти продовжують терор мирних міст, а ЗСУ обіцяють хороші новини з фронту

З даними за 29 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 491: ЗСУ продовжують наступати, але війська росії чинить сильний опір

Про те, що відбувалося 30 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 492: контрнаступ ЗСУ просувається, незважаючи на всі атаки окупантів